Chytej.cz

Feeder

V diskuzi je 22.752 příspěvků, z toho 22752 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Čtvrtek 20. ledna 2005 ve 21:15® zedus
zedus

Jiris: Nezáviď, :-D to je samozřejmě překlep, je to cena za cívku.

Čtvrtek 20. ledna 2005 ve 21:15® jiris
jiris

HaD – uvažuji wo tom ;-)

Čtvrtek 20. ledna 2005 ve 21:14® HaD
HaD

jiris: jdi dělat redaktora a budeš jí mít za dvě ;-)

Čtvrtek 20. ledna 2005 ve 21:12® jiris
jiris

zedus – seš pěknej prachač, metr skoro za litr, nejsi ty druhej Horaček :-D

Čtvrtek 20. ledna 2005 ve 21:11® jiris
jiris

To možná ti manageři z kajmana maj fajrlajnu za tři kachle, normální smrtelník si o ní může za takovou cenu jen zdát..........

Čtvrtek 20. ledna 2005 ve 21:10® zedus
zedus

Iceman: Tak to jo, já už si přesně nepamatuju kolik jí tam bylo, ale mě stála 900 kč/m. Možná ji ten prodejce měl předraženou, nebo tenkrát tolik stála to nevím.

Čtvrtek 20. ledna 2005 ve 21:01® jaryn

iceman – za to mám Firelinu

Čtvrtek 20. ledna 2005 ve 20:58® iceman
iceman

zedus: drahá? Mám jí v ceně pod 3 Kč za metr, to se mě zdá docela levné, ne??

Čtvrtek 20. ledna 2005 ve 20:39® zedus
zedus

Jo power próčko jsem měl na přívlač, byla docela dobrá, ale při trošku svižnějších náhozech se motala a je docela drahá. Nemůžu moc srovnávat, zatím sem měl jenom tohle a whipleshku. Nosnost jsem měl 15kg. Tu whipleshku mám s nosností 9kg a na feedr ji tepve budu zkoušet.

Čtvrtek 20. ledna 2005 v 10:40® iceman
iceman

mirmen: mám teď doma tohle v nosnosti 8 liber – vypadá to za ty prachy dobře. Hold jsem to ještě ve vodě neměl, ale až na ní dojde tak sem napíšu jak se jeví.

foto/diskuze/feeder/2005/th-img303.jpg
Čtvrtek 20. ledna 2005 v 1:06® HaD
HaD

Dědek: já sem gumu používal a musim říct, že mi to hodně vyhovovalo

Čtvrtek 20. ledna 2005 v 0:01® umbra

Tiež chytám prevažne na rieke, pár metrov od brehu, ale nejako sa ešte stále na pletenku necítim. Resp. zrejme by som ju musel kombinovať s gumou a to by zase skomplikovalo montáž. Na túto sezónu uvažujem použiť shimanacke Technium, čo by vraj malo byť niečo medzi monofilom a pletenkou.

Středa 19. ledna 2005 ve 23:13® mirmen

Dědek." doksud jsem se k tomu neodhodlal. Vím, že rozdíl v pevnosti a průtažnosti u monofilů nehraje takovou roli. Kmen 0,16 na cca 3,5 kg a monofilní návace na 2 kg, to se docela snese. Hlavně, když se namísto razantního záseku jen zlehka přisekává. A zejmena, pokud se používají chytlavé háčky, například colmic nuclear apod. Tam lehké přiseknutí, spíš přizdvižení , prutu, udělají své a ostatní spočívá na schopnostech prutu a zejmena kvalitě brzdy, aby proklouzla při prvním „cvrnknutí“, aby zvládla počáteční panický únik vyděšené ryby.
U kombinace pletenka-monofil je to několikanásobně náročnější. Špička prutu sice něco zvládne, ale stejně razantní zásek jako u monofilu samozřejmě nemůže počítat s pomocí průtažnosti monofilu, Síla se přenese na návazec a na jeho uzly. A prásk.

Prásk, pokud není brzda nastavena na hodnoty mnohem nižšího tahu než u monofilu.

Zatím to řeším jemnější nastavením přední brzdy, která procvrkává už při záseku a okamžitě reaguje na únik. Navíc po lehkém přiseknutí jsem připraven sklonit prut a tím dát rybě dalším pár metrů, aby nedošlo k náporu na návazec. Většinou s tím mám problémy po delší přestávce , kdy trochu zpomaleněji zareaguju.

O gumě uvažuju, ale definitivně jsem se nerozhod.
V zimě chytám raději na monofil 0,14–0,16 ( pletenka víc namrzá), v létě zase jdu do silnějších návazců, takže na kmen o nosnosti 4–6 kg dávám i monofilní návazce o nosnosti až 3,5 kg, které se chovají zase jinak, než návazce o poloviční nosnosti.

Zatím jsem se pro gumu nerozhodl, vyzkouším to zřejmě letos a pak se uvidí.

Středa 19. ledna 2005 ve 22:28® Dědek
Dědek

mirmen: jakej máš názor na používání feederové gumy? jinak s tebou dost souhlasím

Středa 19. ledna 2005 ve 22:16® mirmen

HaD: tak to bych teda nechtěl. Momentálně uvažuju o pletence 0,06–8, kterou bych nahradil při zimním a jarním chytání monofil o nosnosti do 3–3,5 kg. Čím dál tím víc dávám při chytání na řece přednost výběru místa.
A mám-li možnost, tak chytám skoro pod nohama, s pozicí prutu podobnou jako na stojáku= špičkou k vodě. Proto se zajímám o pletenku ( a už skoro dva roky ji tak na 50–60 % sezony používám), i když vloni na podzim pro mne byl příjemným překvapením monofil Berkely triline, který je na vláčku.

Středa 19. ledna 2005 ve 22:09® HaD
HaD

mirmen: člověče, ty si chodící encyklopedie ;-) líp se to vysvětlit asi nedá

Středa 19. ledna 2005 ve 21:54® mirmen

jaryn + ostatní: zda pletenka lepší než vlasec: jak kdy. pletenka 0,12 o nosnosti 4–5 kg má menší průměr než vlasec-monofil- o stejné nosnosti a průměru 0,18–0,22, tudíž klade ve vodě, zejména na řekách, menší odpor, což umožní používat špičky o něco jemnější, například namísto 1 1/2 oz použít 1 oz. PLETENKA NEMÁ – NAVZDORY UJIŠŤOVÁNÍ VÝROBCE – nulovou průtažnost, ale průtažnost okolo ± 3–4%- Monofilní vlasce mají průtažnost až 12%. Z hlediska průtažnosti se pletenkám trošku blíží TVRDÉ VLASCE na přívlač, například. BERKLEY TRILINE, která při 0,16 deklarovaném průměru má skoro 4 kg nosnosti. Je u ní ale problém v uzlech, které se musejí vázat pomalu a důkladně navlhčovat před pomalým utažením, jinak se jejich nosnost v uzlu sníží. Pletenka= skoro okamžitý kontakt s rybou, skoro je znát, že v uvozovkách „ryba na nástrahu dýchá“. Má to samozřejmě i nevýhody. Pokud nepracuje brzda navijáku perfektně citlivě, a pokud se rybář ukvapí s razancí záseku, tak praskají monofilové návazce nebo se ryba rychle vyřízne. zejména při použití kvalitních plavačkových háčků, např. colmic nuclear. Pletenka má svůj význam, můžeš si dovolit o něco razantnější zdolávání v průběhu vůastního boje, kdy se několik minut přetahuješ s rybou kdo s koho. Ale používání pletenky naprosto ztrácí významtehdy, pokud nemáš celou sestavu dotaženou do konce. To znamená, že za nácvazcový materiál musíš zvolit to, co na to má, co to zvládne. Osobně používám na návazce matroš, který znají většinou závodníci na plavanou. Jedná se o kalibrovaný monofil colmic mimetix, kde například 0,125 mm má nosnost 2,05 kg ( cca 180 Kč/50 metrů), dobrou průtažnost i pevnost v uzlu. Při používání pletenky se skutečně nevyplatí šetřit na návazcích.

Středa 19. ledna 2005 v 11:07® jarv

Dědek: ty mapky posílat nemusíš. Kámoš (brněnskej) mi to už vysvětlil i s případnou dopravou.

Středa 19. ledna 2005 v 11:05® jarv

jaryn: na druhou stranu – stejně chytáš nakrátko, tak je pletenka zbytečná. A jestli budeš zasekávat tak, jako teď, budeš trhat.

Středa 19. ledna 2005 v 10:45® Dědek
Dědek

jaryn: má nulovou průtažnost, takže poznáš každé pohnutí ploutve v okolí nástrahy. zkus a uvidíš, že je to lepšešjší :-)

Úterý 18. ledna 2005 v 19:40® HaD
HaD

4ALL: všem doporučuji přečíst si poslední článek, který jsem před chvílí přidal-alespoň pro mě to byl zážitek

Úterý 18. ledna 2005 v 19:31® jaryn

mirmen, dědek – já používám jen vlasec, je ta pletenka tak lepší než vlasec?

Úterý 18. ledna 2005 v 9:06® Dědek
Dědek

mirmen: taky používám pletenku – 0,1. ale dávám na ní gumu, protože když zabere něco většího, tak mi to trhá návazec.

Úterý 18. ledna 2005 v 7:37® Tomash
Tomash

mirmen : :-)) )

Úterý 18. ledna 2005 v 7:13® mirmen

Tohle radši doma nezkoušet, co?

match test – Carbotec

foto/diskuze/feeder/2005/th-img288.gif
Pondělí 17. ledna 2005 ve 22:34® mirmen

jaryn: chytám nejvíc na řekách. Vybírám místa podle proudu, nejraději chytám tam, kde se hlavní řečiště dostává skoro až pod nohy. Pokud krmím a chytám na hraně mezi tišinou a proudem, na místě, kde pevné dno přechází v usazující se „bahýnko“, tak můžu mít nástrahu jen 5–15 metrů od posezu. Proto nepotřebuju prut nahoru, stačí posez jako na stojáku. Na řece je nejdůležitější místo a když jsi blízko, tak tím líp. Navíc – používám-li pletenku 0,12, tak vodě klade o něco menší odpor než monofil 0,16–0,18, případně až 0,22. Dokonce uvažuju o pletence na nosnost tak 3 kg ( někde v rozmezí ± 0,06 mm), protože tah vody pak i na špičky 3/4 oz – 1 1/2 oz bude takřka neznatelný.

Pondělí 17. ledna 2005 ve 22:26® jaryn

mirmen – já nejvíc šikmo hore, z 80% chytám na řece.

Pondělí 17. ledna 2005 ve 22:17® mirmen

jaryn: je fakt, že se dá chytat různým stylem. někdo si při posezu na sedačce dává rukovět prutu na stehno, jiný na zem ( zejmena při chytání s prutem šikmo hore). Já se pokouším najít taková místa ( i na řece) , kde můžu využít polohy špičky prutu co nejblíže k vodě a proto využívám zadní vidličku, a tudíž nemůžu napětí vlasce a dopnutí špičky řešit posouváním prutu, ale vlascem.

Pondělí 17. ledna 2005 ve 22:13® jiris
jiris

jaryn – noční škola už skončila, bys to měl vědět, když jsi tam chodil…

Pondělí 17. ledna 2005 ve 22:01® jaryn

3kolník , tady se baví dospělí, běž zvonit konec přestávky a učit se.

mirmrn – nevím jak to myslíš, došponuji špičku a pak nezáleží, že je vlasec přitisknutý k vidličce. Většinou dolaďuji špičku změnou polohy prutu