Vyhledávání
Domácí výroba woblerů
V diskuzi je 12.371 příspěvků, z toho 12371 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Pondělí 4. března 2013 v 18:32® JKemr
-
BigMike> Díky, mrknu na to
- Pondělí 4. března 2013 v 11:36® BigMike
-
JKemr> jak píše Venca, je to i o zatížení, vyvážení, typu woba, délce… V podstatě při výrobě rozlišuji „normální“, klasicky postavenou lopatku, pak ty lomené pro mělce plovoucí a ty dlouhé s očkem uprostřed pro hlubokopotápivé. Takové ty hned pod očkem alá Nils moc nedělám. S tím, že ty „normál“ lopatky dělám někdy delší, někdy širší, někdy do kulata, někdy je postavím až skoro kolmo na tělo woblera – dle snahy ovlivnit hloubku či styl chodu woba. Ale na 90% kopíruji postavení a přibližný tvar lopatky jako u Rapala Floater či Husky. Přidávám kdysi, kdesi nalezenou tabulku, která může něco více říci, ale přiznávám, že jsem jí až tolik nestudoval.
- Neděle 3. března 2013 ve 23:51® Venca Zelenka
-
JKemr> člověče ani nevím, že by něco takového existovalo, snad jen ty úhly by se někde daly najít, jinak si to budeš muset asi vychytat sám, to bude pokus omyl. Úplně stejně dělám teď ty lomené a ty úhly ti budou sedět jen u jednoduchších tvarů u těch členitějších to bude trošku jinak, hůř se tam určuje středová osa, třeba ty co jsi po mě chtěl, částečněto i určuje jak rozmístíš zátěž. je toho povícero. Otázka je jestli budeš chtít dělat kopie od výrobců ( tam se máš od čeho odpíchnout) nebo se budeš chtít věnovat vlastním návrhům. Já si hodně dělám vlastní tvary a po asi 15 pokusech jsem docílil požadovaného chodu a ještě by to chtělo a to je jen jeden model
- Neděle 3. března 2013 v 18:29® JKemr
-
Nemáte někdo nějaký nákres s funkcí lopatek podle jejich tvarů a různých úhlů sklonu? Používám v podstatě jen ty základní, ale chtěl bych se něco přiučit a zkusit i nějaké nové.
- Neděle 3. března 2013 v 16:49® JKemr
-
Venca Zelenka> Moc hezký
- Neděle 3. března 2013 v 16:08® Venca Zelenka
-
No konečně se mi podařilo udělat aspoň trochu inteligentní lomenou lopatku, stím svěrákem je to hned jiná, ještě vychytat velikost a hurá na ně
- Neděle 3. března 2013 v 11:26® upbraider
-
BigMike> dobrej je ten spodní. pěkná štikolapka
- Sobota 2. března 2013 ve 12:15® Venca Zelenka
-
JKemr> 8,5cm, právě je dělám a teď zkouším tlustší hřbíte a zůžené bříško a zůžený hřbítek a vypouklé bříško. A dva bumbrlíčky budu dělat z lomenou lopatkou, sám jsu zvědavý jak budou chodit.
- Sobota 2. března 2013 ve 12:07® JKemr
-
Venca Zelenka> Díky moc, a délka?
- Sobota 2. března 2013 v 11:57® Venca Zelenka
-
JKemr> Horní pohled nemám, dělám ho ve 3 úpravách, zúžený čumák a tlustší zadek, bumbrlíček a celý zploštělý
- Sobota 2. března 2013 v 11:45® JKemr
-
Venca Zelenka> Nemáš někde nakreslenej horní a boční pohled toho woba na obrázku? Vypadá moc dobře, tak bych ho chtěl zkusit udělat
- Sobota 2. března 2013 v 11:44® JKemr
-
BigMike> Moc hezký, je vidět, že už to máš v ruce
- Sobota 2. března 2013 v 11:36® Venca Zelenka
-
BigMike> Takže asi nějak takhle
Tento příspěvek byl editován 2.3.2013 10:44:02 uživatelem Venca Zelenka.Dobré jsou krabice od kuřat, po zkončení jdou zavřít a odnést. Ono taky nevypadá špatně, když nožem jemně ořežež na hrubo a už to nepřebrousíš vziknou takové plastické imitace šupin.
- Sobota 2. března 2013 v 11:19® BigMike
-
Já brousím na zahradě, mám tam v kůlně i svěrák a tak. Velké kusy odpadu po rašpli zametu, ale ten prach někdy nadýchnu a je to hrozné, kolikrát i na poblití. Takže teď, když mám trošku času a musím být uvnitř baráku a nedělat doma bordel, sednu, vezmu si špalík, ostrý nůž, mezi nohy dám papírovou krabici a ořezávám a ořezávám. Ořezky bez prachu padají do bedny, žádný bordel a pak už jen venku během chvilky šmirglem dolíznu a je hotovo. A tuhle jsem nabarvil i ten základ, opracovaný jen nožem a je to zajímavá struktůra. Přidávám 2 w nahrubo a 2 w už doladěné smirkem.
Tento příspěvek byl editován 2.3.2013 10:20:53 uživatelem BigMike. - Sobota 2. března 2013 v 9:29® jepice-zruseno
-
JKemr> Já brousím splávky a woblery ve sklepě, neodsávám nic, občas zametu a když to nezametu, tak to tatínek nelibě nese. Nedovedu si vůbec představit, že budu muset zanedlouho bydlet třeba v bytě. Teda to by ani nevadilo, ale potřeboval bych k tý garsonce tak 3+1 na krámy a na dělání bordelu a garáž
- Sobota 2. března 2013 v 9:04® Venca Zelenka
-
JKemr> Ten prach leze částečně omezit vysavačem, já ho mám hned vedle sebe a zhruba co 15min. to odsaju a nebo můžeš brousit na balkoně, ale v –10°C to není ono
- Sobota 2. března 2013 v 8:52® JKemr
-
Venca Zelenka> Mě taky moc baví práce se dřevem a i bych u toho zůstal. Jenže bydlím v paneláku, nemám žádnou dílnu a ten prach s balsy je úplně všude a žena z toho zrovna dvakrát radost nemá. S tím odléváním to bude bez bordelu a ještě k tomu rychlejší. je fakt, že žluto-černá už mi asi zůstane
- Sobota 2. března 2013 v 8:16® Venca Zelenka
-
JKemr> člověče taky jsem přemýšlel, že bych to dělal z tvrzené pěny, ale mě baví dělat s tím dřevem, ale třeba někdy dozraje čas kdy se pustím do plastů. Jinak myslel jsem barvení woba, vosa, žlutá a černá jsou tvoje vlajková loď, šak aj ty nůžky v pozadí mají mají vosobarvu
- Sobota 2. března 2013 v 7:12® JKemr
-
Venca Zelenka> To ne, hmyzáky budu dělat pořád z balsy-to mě baví. Jen jsem si chtěl nějak usnadnit výrobu u těch větších kousků.
- Pátek 1. března 2013 ve 23:48® Venca Zelenka
-
JKemr> To teda čumím, jaktože jsi neudělal vosu.
- Pátek 1. března 2013 ve 20:55® JKemr
-
Tak jsem si dnes na zkoušku udělal formu z moduritu a odlil jeden kousek z epoxydu. Výsledek je více než dobrý. Pěna už je objednaná, tak dám pak vědět, jak se s ní pracuje. Posílám dvě fotky, jak to celé dopadlo. Barvy jen co dům dal.
- Pátek 1. března 2013 ve 20:28® majrou
-
PU 630-G4 z elchemco.cz
- Pátek 1. března 2013 v 10:42® lunimus
-
majrou> dakujem za tip na PUR … len som tam nasiel viac typov PUR peny … vies mi pls prezradit oznacenie PUR, ktore pouzivas? Vdaka
- Pátek 1. března 2013 v 8:59® majrou
-
Pro odlévání se podívejte na pěnu PUR z www.elchemco.cz. Mám ji vyzkoušenou. Je tvdá a lehká. Cenově to vyšlo na cca 900,– Kč i s dopravou. To kilové balení ještě pořád mám a jsem si jist, že jsem udělal víc než 100 ks (kolem 8cm kousky). Koupil jsem si i polskou pěnu Progmar – stejné balení za cca 250,–Kč, ale ta není tak tvrdá – ale na pstruhové wobky to nebude problém. Formy řeším velice jednoduše – ze sádry nebo z dentacrylu. Výroba jde rychle, zmetky téměř nemám, odpad minimální. Dělám i balsové, ale tyto pěnové jsou rychlejší – kostra, na ni závaží, dám do formy, zaliji pěnou a za půl hoďky odformuji. Forem mám tak 5 pro každý kousek, tak si to můžete spočítat, jak to jde rychle. Pěnu míchám v kelímku od jogurtu a stěrkou dostanu do formy téměř všechnu pěnu -takže zase žádný odpad. Hodně štěstí
- Pátek 1. března 2013 v 0:32® lunimus
-
Old Wolf> jj … trochu som to naozaj prehnal, ale to len preto, aby si niekto nespocital, ze ked ma 1 kg materialu, ze s tym spravi presne 100× 10g woblera, lebo si treba uvedomit, ze tam naozaj bude odpad,
Ale ako som pisal … na zaciatku mozno bude spotreba mozno aj realne 2–3× vacsia, ako normalny objem woba, s tym, ze cim bude mat clovek lepsiu prax, tym mensia priemerna spotreba mu bude vychadzat … a nevylucujem, ze sa clovek nakoniec dostane mozno aj na 1,3 nasobok objemu
- Čtvrtek 28. února 2013 ve 14:44® Old Wolf
-
lunimus> Trošku to přeháníš,ale jak píšeš nedá se počítat s čistou hmotností,nebo obsahem.Už jsem to myslím někde psal,problém je,ale spíše v měrné hmotnosti toho materiálu.
- Čtvrtek 28. února 2013 ve 14:43® JKemr
-
lunimus> to je pravda. Zatim mam dost balsy tak az dojde, rozhodnu se co koupit dal. Bylo by to ale fain, nemit vsude po byte prach z balsy
- Čtvrtek 28. února 2013 ve 14:34® lunimus
-
JKemr> no … teoreticky nepocitas zle, ale pocitas teoreticky a pocitas s malymi woblermi
… co sa tyka tejhmoty, tak balenie uvadzaju v Kg
druha vec, s ktorou musis ratat je, ze aby ti hmota idealne vyplnila priestor, potrebujes tam mat X vyduchov + nalievka – to vsetko mas material navyse. Dalej neverim moc tomu, ze by sa ti vsetok material podarilo vyliat z miesacej nadoby do formy + neverim moc tomu, ze trafis davku na presny pocet foriem a nieco ti ostane nedoliate + pri odlievani musis pocitat s nejakou chybovostou … Realne pocitaj s tym, ze na objem jednoho realneho telicka budes potrebovat mozno aj 2–3× väcsi objem hmoty, tu ale nezufaj, cim väcsia prax, tym menej odpadu :o)
Ak budes robit mensie woblery, tak sa dostanes na priaznivejsie ceny telicok, ale 100ks by som z toho zakladneho balenia urcite nepocital teda ak nechces odlievat osy a lienky
Rozhodne si myslim, ze balza vyjde vo finale lacnejsie
Ale je pravda, ze odlievanie je po troche cviku jednoduchsie
Otazkou este ale ostane farbenie tohto materialu … ake farby budu realne pouzitelne? aby ti to farby nasledne nepredrazili
- Čtvrtek 28. února 2013 ve 14:15® JKemr
-
lunimus> At pocitam jak pocitam, maly wobler do 7cm ma objem max 0,1 dl, takze pokud je baleni litr, coz by melo byt minimalne, udelam z nej 100ks, tedy 8Kc/ks pri cene 800Kc/l. Tedy cenove srovnatelne s balsou. Opravte me pokud pocitam nekde spatne.
- Čtvrtek 28. února 2013 ve 13:08® lunimus
-
jj … tento material je fajn, ale pri malom baleni „hmoty“ ta vyjde cca 40–50,– korun na jednoho woblera (len material telicka) tak si zvaz, ci sa to ekonomicky oplati … + farbenie + okovanie a si pomaly na cene lacnych woblerov z obchodu …
Velkou vyhodou ale je, ze mozes odlievat presne formy aj so supinkovym vzorom, mozes do telicka rovno zakomponovat na presne pozicie zataz atd.
Ak pouzijes dalsi vhodny material na formy (zo silikony.cz), mozes napr spravit presnu formu z mrtveho telicka realnej rybicky