Vyhledávání
Domácí výroba woblerů
V diskuzi je 12.371 příspěvků, z toho 12371 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Středa 7. listopadu 2012 ve 20:43® majrou
-
lunimus> ale ja jsem nemyslel, klasickou PU pěnu. Ta je fakt k ničemu. Mel jsem namysli dvouslozkovou penu, ktera je tvrda a hladka a je take je mnohem lehci. Cenove je tez uplne nekde jinde. Pohledej, da se sehnat i v CR. Ale jestli tu pryskyrici zkusis, tak mne dej vedet:)
- Středa 7. listopadu 2012 v 18:28® Kazan
-
upbraider> mám švestkový špalík a chci to na kličky u navijáku, nemáš zdání jak to ošetřit aby dřevo zůstalo hezky červené?
- Středa 7. listopadu 2012 v 17:14® Mrakoš
-
upbraider> Pošli mi adresu. Dneska jsem v práci zebral pár pěkných kvádříků zebrana. To je myslím na nože ideální. Na woblery asi nic moc. Švestka mi rodí dobře, tu ještě kácet nebudu
- Středa 7. listopadu 2012 v 16:36® 3stan
-
lunimus> nebudem ta odhovarat:) ,ale moje skusenosti s tazkym drevom nie su dobre.
- Středa 7. listopadu 2012 v 15:43® upbraider
-
BigMike> Projel jsem si ještě jednou literaturu, abych nemystifikoval veřejnost neznalostí, ale pamatuju si to dobře…eben by byl opravdu dobrý jen na potvory žijící u dna, protože tohle dřevo neplave. I malej kousek dřeva se potopí jako bys hodil do vody šutr.
- Středa 7. listopadu 2012 v 15:32® upbraider
-
osprey> Netvrdím, že se jedná o nějakou super vzácnost. Nicméně před lety byla většina jilmů na území Čr napadena grafiózou, takže i když je dnes možné koupit jilmové dřevo i na pile, v lese se vzrostlý jilm nehledá až tak snadno.
http://cs.wikipedia.org/…afióza_jilmů
Švestka je na nože klasika, i když po vyschnutí a hlavně ošetření lněným olejem sytě červené dřevo zhnědne.
- Středa 7. listopadu 2012 v 15:21® lunimus
-
3stan> 0,67g/cm3 je podla mna dostatocne aj pre plavajuce woblery … nebude nutne ich nejako vyrazne zatazovat, mozno tak kusok olova niekam dopredu pod lopatku kvoli stabilizacii a inac budu dostatocnou zatazou trojhaky
a ked sa pozries na tu stranku, tak je tam z toho urobena celkom slusna zbierka woblerov
… teraz som napisal akurat mail prevadzkovatelovi obchodu s par zaujimavymi otazkami, dam potom echo, co a na co sa da pouzit
- Středa 7. listopadu 2012 v 15:21® upbraider
-
Mrakoš> Předem děkuji. Zatím to opravdu nespěchá, ale pokud to nebude vadit, později bych se určitě ozval.
- Středa 7. listopadu 2012 v 15:05® 3stan
-
Pjota> nemam skusenosti,ale pride mi to trochu tazke. 0,67g na cm3 je dobry mozno tak na potapavky. pokial zmes neexpanduje po namiesani,tak je to vyhodeny peniaz.
- Středa 7. listopadu 2012 ve 14:51® osprey
-
upbraider> Jilm se sehnat dá. Víc než v lesích dnes roste v remízcích mezi poli a kolem řek. Občas by se při prořezávkách dal zachvátit špalek.
Na nože by mohla být zajímavá i ta švestka. Hlavně jádro kmene – červené a velmi tvrdé dřevo.
- Středa 7. listopadu 2012 ve 12:03® Pjota
-
Noobody> jj.myslím, žejsem konečně našel to, co už tak dlouho hledám.
- Středa 7. listopadu 2012 v 11:12@ Noobody
-
2Plota Nasel jsem ukazku jiz hotovych vyrobku z te lici prysktyrice na http://www.silikonycz.cz/index.php?…
- Středa 7. listopadu 2012 v 6:21® Mrakoš
-
upbraider> Jilm jsem si zasadil za zahradou. Vyrost neuvěřitelnou rychlostí během deseti let v krásný strom. Pak se ale kvůli vysoký spodní vodě utopil, tak jsem ho pokácel a našpalkoval. Uvidíš na letech ty přírůsty. A přitom je to tak tvrdý a houževnatý dřevo, jako dvojče dubu. A kresbou dřeva nahradí i ty nelegálně kácený tropický dřeviny.
Cocobolo od mahagonu poznám
Dokonce máme dva druhy cocobola- žlutý a červený ,je to vlastně bízký příbuzný ebenu, jestli se nepletu.
- Úterý 6. listopadu 2012 ve 22:27® lunimus
-
majrou> klasicka polyuretanova pena ma jednu zasadnu nevyhodu. Nikdy presne nevies zarucit, kolko peny ti stuhne v akom mieste a kde ti to ako napeni … skratka moze sa ti stat, ze raz budes mat wob husty (tym aj tazky) vpredu, inokedy ten isty vzadu … jej odolnost voci UV je takmer nulova. Na jednorazove woby do miest, kde sa vela trha je to mozno fajn lacny variant, ale asi by som do toho az tak moc po hlave nesiel
tieto dvojzlozkove polyuretany su podstatne vhodnejsie aj z hladiska svojej rozpinavosti, neskorsej obrobitelnosti aj z hladiska UV odolnosti. Ich hustota sa pohybuje bezne od 0,5 do 1,2 kg/ 1dcm3 (1L) takze väcsina z nich plava … tento ma cca 0,67kg/ 1L co je uplne idealne.
- Úterý 6. listopadu 2012 ve 21:52® upbraider
-
Jinak k tomu mahagonu. Ono je ho vícero druhů. Někdy se i cocobolo nebo padouk prodává pod názvem mahagon.
- Úterý 6. listopadu 2012 ve 21:50® upbraider
-
Mrakoš> Děkuji za nabídku. Jasan a javor mám.
Tis je moc krásné dřevo, mám jednu větývku a dodnes lituji, že jsem si z prozřezávaného parku neodtáhl víc materiálu. Jilmem bych také nepohrdl. Nemusí toho být moc, spíš taková ochutnávka. Jilmu je v lesích celkem málo, dokonce jak říká pan Patřičný ve svém dřevěném seriálu (vřele doporučuji zhlédnutí:
http://www.ceskatelevize.cz/…h-v-kulture/ )
…má jilm dokonce jakýsi celonárodní program na obnovu, protože v lesích pomalu vymírá.
Ořech sháním na ručku bovijáku. Mám ho jen v rozměrech 20×5×1,5 cm a potřeboval bych širší a zejména tlustší špalík.
Jinak k exotům, je mi jasné, že v popel měníš asi jen malé zbytečky. Při výrobě kudel se dají ale využít třeba na inleje i kousíčky o rozměrech několika centimetrů.
Snažil jsem se dohledat ty stránky s výrobou jerků z mahagonu, ale vyhledávač nachází jen tyto
http://brobinson-robinsonpredatorlures.blogspot.cz/…y-jerks.html
- Úterý 6. listopadu 2012 ve 20:01® osprey
-
Mrakoš> Švestka. Ale kdo by se s tím řezal
- Úterý 6. listopadu 2012 v 19:41® Pjota
-
majrou> Omlouvám se, nedal jsem odkaz.
Tady je http://www.silikonycz.cz/index.php?…. Cena mi přijde docela příznivá.
- Úterý 6. listopadu 2012 v 19:01® Mrakoš
-
Pokud se k výrobě jerků používá mahagon, pak z našich dřev je mu hustotou nejblíž ořech nebo jasan. Ořech má 55o kg/m³, jasan 690 kg/m³. U mahagonu jsem našel rozmezí mezi 540 – 680 kg/m³.
- Úterý 6. listopadu 2012 v 18:52® majrou
-
Pjota> Ahoj, a nebude ta pryskyřice tezka na woblery? A co cena? Vyplatilo by se to? Zkus radši polyuretanovou pěnu
- Úterý 6. listopadu 2012 v 17:08® Mrakoš
-
upbraider> Je to odpad při lukovýrobě. Ale těch vzácnějších dřev budu mít vždycky jen pár špalíků (zjistil jsem že to na zátop už je trochu přebraný). Ořechu bych ti moh poslat hafo a docela pěkný kousky. Jilmový polena mám u rodičů na chalupě pokud by tě potěšilo něco z darů naší země. Hodil by se ti tis, jasan, javor?
Tento příspěvek byl editován 6.11.2012 16:10:02 uživatelem Mrakoš. - Úterý 6. listopadu 2012 ve 14:40® upbraider
-
Mrakoš> jilm, eben, mahagon, palisandr, bubingo, wenge, zebrano, cocobolo…
nebo třeba jatobu, ořech, padouk, amarant, ironwood, olivu, goldfield, massarandubu, merbau, určitě nepálit. Pokud jdou do kamen ,klidně bych i odkoupil. Dub se do kamen hodí přeci jen líp než výše zmiňované.
To dřevo máš jako odpad při lukovýrobě?
- Úterý 6. listopadu 2012 ve 13:39® Pjota
-
Našel jsem zajímavou polyuretanovou licí pryskyřici, vhodnou na odlévání woblerů. Nemáte s ní prosím někdo zkušenosti?
- Úterý 6. listopadu 2012 v 6:07® Mrakoš
-
Ok chlapi, budu to třídit, ty vzácnější dřeva dám bokem a pak vás podělím, třeba na ježíška
- Pondělí 5. listopadu 2012 ve 23:22® upbraider
-
BigMike> Eben je až příliš těžký, ale Holanďani vyrábí na stopro jerky z mahagonu. Snažím se dohledat stránky, ale zatím ne a ne je najít..
- Pondělí 5. listopadu 2012 ve 23:03® upbraider
-
Mrakoš> Pokud je to myšleno vážně, krvácí mi srdce.
Kromě javoru bych bral snad vše vyjmenované. Nyní výroba nožů, včetně Mikova EK, sice stojí, ale do jara snad posekám všechny resty a rozjede se vše na plný plyn.
Pokud opravdu pálíš dřevo jako cocobolo, eben nebo mahagon v kouscích větších než 5 cm, přijde mi to jako čirá pošetilost.
- Pondělí 5. listopadu 2012 ve 22:50® BigMike
-
Jinak jsem za poslední 2 dny pohřbil 3 čerstvé woby:(( Z toho pro mě plyne ponaučení, že se s barvami a detaily už nebudu párat, lak také nebudu moc dramatizovat. Nedělám to pro mé oči, ale pro rybky.))A ty to prostě žerou:))))
- Pondělí 5. listopadu 2012 ve 22:47® BigMike
-
Mrakoš> mnooo, to stojí za vážení, woby z ebenu by mohly být tím pravým na ty potvory u dna!!!:)
Jinak jsem tu měl dotaz ohledně proměnlivosti barev vzhledem k přibývající hloubce. V podstatě, když chytám Lužnici do 2–3, sem tam Lipno do 10 m metrů jsou zjištěné výsledky k ničemu, ale i tak to sem dávám, Snad je to srozumitelné. Kazan mě nasměroval, shlédl jsem to, něco stáhnul a dávám 2 fota. Třeba se to někomu šikne.
Tento příspěvek byl editován 5.11.2012 21:47:54 uživatelem BigMike. - Pondělí 5. listopadu 2012 v 19:52® Mrakoš
-
Kdyby měl někdo nouzi o dřevo tak mám celkem dobrý možnosti. V práci pálíme v kotli akurátní špalíky ze dřev jako je javor, jilm, eben, mahagon, palisandr, bubingo, wenge, zebrano, cocobolo a jiný. Přijde mi to celkem škoda, ale já využití nemám a tak s tím zatápím.
- Neděle 4. listopadu 2012 ve 22:30® olda
-
Kazan> díky