Vyhledávání
Domácí výroba woblerů
V diskuzi je 12.371 příspěvků, z toho 12371 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Neděle 22. ledna 2012 v 19:51® manous
-
BigMike>Není zač,mám dost zbytků,tak jsem myslel,že by se to někomu mohlo hodit…
- Neděle 22. ledna 2012 v 19:48® lunimus
-
no … práve som trochu skúmal materiál, čo mám k dispozícii na odlievanie … teda vyhľadal som si tabuľky a vyzerá to zaujímavo: hustota 0,89–0,965 g/cm2 čiže to bude určite plávať, ale vzhľadom na nutnosť vyvažovania, aby to plávalo postavené tak ako má, budem musieť zrejme wobleríky odľahčovať. nasiakavosť vodou sa uvádza max 0,03% tvarová stálosť a pevnosť ±80°C no a modul pružnosti cca 200 – 400 N/mm² hovorí o tom, že by to tiež mohlo vydržať.
- Neděle 22. ledna 2012 v 19:32® gomz
-
sethy> Dobra, jak bude chvilka na pokec, ozvu se. Prijde zenuska, budu se ji venovat.:)
- Neděle 22. ledna 2012 v 19:23® sethy
-
lunimus> Jde to, i z plovoucího materiálu, dovážíš olovem. Určitě lepší než balsa. Podobně to dělá Salmo.
- Neděle 22. ledna 2012 v 19:21® sethy
-
BigMike> Pleteš se a moc. Podiv se k sousedům, většina tamějších výrobců to odlévá, ikdyž to veřejně nepřiznají
- Neděle 22. ledna 2012 v 19:20® lunimus
-
BigMike> veď práve tá talianska stránka ma k tomu inšpirovala
… jedná sa naozaj o inšpiráciu, pretože v mojich podmienkach budem riešiť formu z iných materiálov ako sú tam popisované a ako odlievací materiál chcem použiť iný materiál ako je tam popisovaný …
Moja otázka teda nesmerovala na nákladnosť takejto výroby, ale či to niekto prakticky skúšal a či je to teda použiteľné … ak mám možnosť si vyrobiť (takmer zadarmo) formu a mám k dispozícii (takmer zadarmo) odlievací materiál … je mi jasné, že napr vyvažovanie bude iné, ako pri balze a možno dokonca bude treba do formy vkladať dutinky, aby to nešlo ku dnu ako kameň
- Neděle 22. ledna 2012 v 19:20® sethy
-
gomz> Vydrží mnohem víc než balza či jakékoliv dřevo. Víc třeba na skypu, páč veřejně nemůžu
- Neděle 22. ledna 2012 v 19:12® lunimus
-
gomz> sethy> čo sa týka pevnosti, resp. odolnosti týchto materiálov, pri tvrdených si trúfam povedať, že výdrž bude zrovnateľná s balzovými woblermi.
Výhodou bude nenasiakavosť vodou v prípade narušenia povrchovej vrstvy.
Ďalšia vec je, že výdrž nepotrebuješ extrémne riešiť, ak máš výrobné náklady blízko nule
… na VŠ som o.i. robil skúšku z odlievania, kde sme prakticky riešili aj výrobu formy atď. … nerobím si problémy vyrobiť v „kuchynských“ podmienkach formu na viacnásobné odlievanie … vďaka mojim deťom sormu dokážem spraviť s mimimálnymi nákladmi a odlievacieho materiálu si viem zabezpečiť tiež dostatok (prakticky úplne zadarmo – z odpadov) – minimálne pre osobnú spotrebu
Takže moje pohnútky sú tak ako píše TOMMY CATFISH: Je to rýchle a lacné …
v mojom prípade ostáva už len zohnať fungujúcu predlohu
- Neděle 22. ledna 2012 v 18:48® BigMike
-
manous> díky za nabídku!!! 2 mm by byla paráda, ale plexi není to pravé ořechové na lopatky:( Polykarbonát je jiná káva -ohebný, možno s ním dělat za studena jak s plechem. To 1 mm silné co tam máš, je asi polykarbonát – on se ti někdo z „lehkých“ vah ozve:)
- Neděle 22. ledna 2012 v 18:36® manous
-
BigMike>Ahoj,tak tu čtu,že scháníte polykarbonát.Dělám s plexisklem,nejmenší tloušťka 2mmm,tak kdyby to stačilo,dejte vědět.Taky tu mám něco podobné,jako plexi(jak se to jmenuje teď nevím),akorát to je ohebné a tloušťka něco kolem milimetru,musel bych to změřit…
- Neděle 22. ledna 2012 v 18:09® BigMike
-
Myslím, že odlévat woby z gumy nebo z dalšího, jak to bylo na těch italských odkazech je asi pro samodoma o ničem. Už jen sehnat matroš na formu, udělat ji, sehnat matroš na woby… Já zůstávám u balzy, na těch mojich 20–30 kousků za rok (a to letos ouchylím až moc)mi to stačí. Ale každý jsme jiný, někdo může vyzkoušet jiné postupy, jiné cesty, třeba budou ty w. i účinnější i když osobně si myslím, že o novém matroši a postupech to nebude:))))
- Neděle 22. ledna 2012 v 18:05® BigMike
-
Kazan> já se špatně vyjádřil, zatím mi nikdo neodpověděl z firmy co jsem oslovil ohledně zakoupení toho polykarbonátu. Ptal jsem se na zbytky a když ne, tak jaký nejmenší kus prodají za normál cenu, pokud tedy. Když ti uříznou z té velké tabule, už stojí 1 m2 přes 600,–:(
Tento příspěvek byl editován 22.1.2012 18:10:45 uživatelem BigMike. - Neděle 22. ledna 2012 v 17:25® gomz
-
lunizimus> Kolik toho vydrzi takovy odlitek proti originalu?
- Neděle 22. ledna 2012 v 17:10® TOMMY CATFISH
-
sethy> je to rýchle
- Neděle 22. ledna 2012 v 17:08® sethy
-
lunimus> Chceš děkal woblery z gumy nebo silikonu? Proč proboha. Woblery odlévá hodně domácích výrobců.
- Neděle 22. ledna 2012 v 16:58® TOMMY CATFISH
-
lunimus> bratku je to pecka keď maš formu na slidery tak ich vyrábaš na desiatky a možeš predávať za menšiu cenu ako v obchodoch
ja by som to bral
- Neděle 22. ledna 2012 v 16:17® lunimus
-
co si myslite o vyrobe woblera systemom vytvorenia odlievacej formy podla originalneho woblera, s tym, ze kopie by uz neboli drevene, ale silikon, pripadne guma, alebo iny material vhodny na odlievanie …
- Neděle 22. ledna 2012 ve 14:15® Kazan
-
BigMike> jak neodpověděl, já se hlásil
- Neděle 22. ledna 2012 ve 14:13® BigMike
-
upbraider> zatím mi nikdo neodpověděl, počkám týden a prubnu to někde jinde – kdo si počká, ten se dočká.)) Co se týče rozměrů, poptám se na vše a uvidíme! Je fakt, že m2 je nadosmrti.))) Ten 1 mm je asi opravdu na nějaké hodně malé w.,že?
- Neděle 22. ledna 2012 ve 14:08® Pjota
-
Studnice nápadů, rad a inspirace co se týče nejen woblerů, ale i twisterů a třpytek http://xoomer.virgilio.it/…rgAutCos.htm. Sice je to italsky, ale Google přeložil.
- Neděle 22. ledna 2012 ve 12:54® upbraider
-
BigMike> Ahoj, nechceš pokud už děláš takovou akci vzít i „hubenější“ rozměry? Já marně sháním 1 mm a 1,5 mm.
Čerpaje z mých zkušeností není těžké sehnat 2 nebo 3 mm zadarmo v odřezcích. Hodně zasklívacích firem pracuje s polykarbonátem 2mm+. Nejsem ale velkovýrobce jako vy ostatní, takže 1×1 metr bych asi nejspíš nespotřeboval do konce života. Pokud by i vám stačil kus např 3×120 cm, tak ho většinou seženeš zcela zadarmo.
Koupil bych ale tloušťku 1 a 1,5 mm, ty se mi zatím sehnat nepodařilo. Naopak 0,5 mm; 2 mm a 3 mm bych měl v rozumném množství (cca na 20 –30 lopatek)i na výměnu.
Tento příspěvek byl editován 22.1.2012 12:57:01 uživatelem upbraider. - Neděle 22. ledna 2012 v 11:03® Pjota
-
I takhle jdou vyrábět broučci http://xoomer.virgilio.it/…ggiolino.htm
- Pátek 20. ledna 2012 v 11:08® TOMMY CATFISH
-
zajtra ja idem vystruhať slidery do zasoby
- Čtvrtek 19. ledna 2012 ve 22:50® Kazan
-
BigMike> lexanu není nikdy dost, šel bych do 1 m2.
- Čtvrtek 19. ledna 2012 ve 22:33® BigMike
-
lunimus> v podstatě by to mohlo stačit,jako vývojová větev nelze zatratit, ale nevím jak by to fungovalo ve velkém proudu. Kdysi, vlastně ještě před 2 roky bych nedal dopustit na krabičky od filmů Fuji, ale pak se mi několikrát stalo, že v proudu mi lopatka, trošku více nakloněná, vypověděla službu, nebo se ohla někde o kámen pod jezem a chod w. se zcela rozpadl. Takže jsem to začal řešit jako většina „profíků“ – polykarbonátem (lexanem?) Kamarád mi kdysi daroval (díky Karle)pár plastových krytů od dálnopisů (kdo neví co to znamená, je mu zajisté pod 30 let.)), které byly dozajista vyrobeny z polykarbonátu, otestoval jsem to a časem nebylo co řešit. Takže nelze bránit různým „náhražkám“, ale zodpovědně říkám: kdo chce dělat kvalitu, používá lexan:)))))
- Čtvrtek 19. ledna 2012 ve 22:21® lunimus
-
Páni … mňa len tak napadlo … nemám zatiaľ žiadne skúsenosti s výrobou woblerov a podobných hračiek … nebolo by možné lopatku vytvoriť z laminovacej fólie? myslím laminovaciu fóliu do akej sa „zatavujú“ doklady, fotografie a pod. pokiaľ sa preženie takáto fólia cez zahriaty laminátor bez vloženého papiera, vznikne priehľadná rel pevná a pružná doska formátu A4 … materiálovo podobné ako krabička od filmov, len polovičnej hrúbky, relatívne dosť pevné a pružné
ďalšou výhodou je, že sa to dá jednoducho strihať, ohýbať atď, nehovoriac o tom, že je to rel. lacné …
šlo by niečo takéhoto použiť? alebo to už niekto skúšal, ako nepoužiteľný materiál?
- Čtvrtek 19. ledna 2012 ve 21:47® BigMike
-
Hoši, jak budu chytřejší, dám vědít jak by to bylo. Třeba mě utřou, tedy plocha a cena budo mimo dosah! „Plná“ deska 2050×3050 by vyšla na 3.300,– bez dopravy, vyzvedl bych osobně.
- Čtvrtek 19. ledna 2012 ve 21:22® pietros
-
BigMike> Zdravím, zrovna jsem se chtěl zeptat kde sehnat lexan, zkusil jsem hobbyglass, ale jen co wobler ťuknul o kámen pod vodou, tak bylo po lopatce. Takže bych měl případně taky zájem.
- Čtvrtek 19. ledna 2012 ve 20:50® gomz
-
BigMike> Zdarec. V te sile bych vzal 5ks format A4.
- Čtvrtek 19. ledna 2012 ve 20:41® LuboO
-
BigMike> mozno nieco vymyslime