Chytej.cz

České Budějovice a okolí

V diskuzi je 1.404 příspěvků, z toho 1404 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Čtvrtek 18. listopadu 2010 v 19:38® osprey
osprey

Sander> Co pamatuju, chytilo se tam za ta léta několik sumců a kapr asi 80 cm. Několik let tam byla velká štika, ale myslím, že ji nikdo nevyndal – měla to moc blízko do padlého stromu.

Taky tam bývali pěkní okouni – jednotlivě, ale opravdu velcí. Poslední dobou mě to tam nejde a nebaví. Už dlouho jsem tam nebyl chytat s nějakými vážnějšími úmysly.

Ono tam stejně asi něco slušnějšího bude, ale to je v každém nadjezí.

Čtvrtek 18. listopadu 2010 v 15:36® Sander
Sander

spike-cz > aha, já myslel od těch dvou ramen níž. To o čem píšeš je o jez níže – tomu ramenu se myslím říká Chobot. Už jsem kdysi ospreyovi tvrdil, že mi to tam smrdí velkou rybou. Ona tam někde nějaká bude, místa jsou tam krásný a hluboký. Nic lepšího jsem tam ale nikdy neulovil. Ale je to tím že tam jezdím tak dvakrát za rok. Věřím že kdyby se tomu úseku člověk více věnoval, slušná ryba by byla otázkou času.

Tam je ale tlak už trošku větší, to jsi měl asi štěstí, že jsi potkal jen jednoho člověka.

Tento příspěvek byl editován 18.11.2010 14:36:27 uživatelem Sander.
Středa 17. listopadu 2010 ve 22:28® osprey
osprey

spike-cz> Úplně bez to není. Dokonce i jedno hejno okounů o dvaceti kusech jsem tam letos objevil a to je co říct…

Ale bílé ryby tam fakt moc není. A přitom bývalo…

Středa 17. listopadu 2010 ve 21:33® spike-cz
spike-cz

No. prošel jsem to tam od napojení slepého ramene nad jezem až k té zahrádkářské kolonii pod Sudoměří a v tišinách, na rozhraní proudu mi na červíky vždycky skočil kapr nebo kapříček. Přeci nebude kilometr vody plnej kaprů a bez ostatních. Každopádně to není jako na závodech a to mi vyhovuje.

Středa 17. listopadu 2010 ve 20:34® osprey
osprey

spike-cz> Myslím, že vím, kde jsi zhruba byl. Nechci nad tím místem vynášet ukvapené soudy. Letos jsem tam byl snad jednou.

Trochu jsem se podíval do okolí a na domácí vodu mi nezbyl čas.

Otava není bez ryb, ale v porovnáním, co pamatuju, je to slabé.

Ale počty jsou jednoduché – biomasa hektaru parmové řeky je 200 – 300 kg. Dnes v tom má slušný podíl kapr. Dejme tomu, že budeme počítat s 200 kg. Kormorán podle oficiálních údajů sežere 0.5 kg denně. Masovější vyýskyt je v zimě, počítejme 100 dní. Hektar vody po tu dobu uživí 4 ptáky. Ale ty mrchy nelítají zrovna po čtyřech. Dnes už ani nedělají velká hejna – nikde není koncentrace ryb taková, aby se mohla jedna až dvě stovky ptáků delší dobu zdržet.

Středa 17. listopadu 2010 v 19:44® Sander
Sander

spike-cz > já tam občas zajdu zavláčet a ani se nedivím, že tam nikdo nechodí.

Středa 17. listopadu 2010 v 19:38® spike-cz
spike-cz

Velký tlak je na chobotech v Přeborovicích, ale dolů po proudu se teď už nikdo neobjeví. Potkal jsem tam za dva dny jen jednoho týpka na smáčky, jinak jen kachny na vodě.

Středa 17. listopadu 2010 v 17:33® mvincik
mvincik

® Sander> Musím s tebou ve velkém souhlasit. Asi největší problémem budou přeci jen ti vše co chytli-to snědli. Pod betoňákem a níže boleni jsou, ale myslel jsem především Ot3 (ale napsal omylem 4), např. Čejetice a podobně. Tam je voda hlubší a sumec tam nejni vyjímečnou rybou, ikdyž se nad metr délky málokdy stihne dostat… A bolenů je tam taky hojně. A rybářů ještě víc.

Středa 17. listopadu 2010 v 16:04® spike-cz
spike-cz

osprey> netušil jsem že se tu rozjede taková diskuse, každopádně ano, lovil jsem v nadjezí, ale jeden prut do tišiny v toku, druhý podél břehu, tam byli kapříci. Zkoušel jsem vynechat partikl do směsi, ale stejně brali jen kapři.

Osobně k té diskusi: sumec ani bolen si nemá šanci vyčistit řeku, ale velké hejno kormoránů už ano, navíc se drží na lovišti, dokud ryby jsou k mání, což může být dost dlouho, dokud řeka nezamrzne.

Středa 17. listopadu 2010 ve 12:57® Sander
Sander

mvincik > tvůj názor respektuji, ale nesouhlasím :-) Zdá se mi že posuzuješ stav bolena na řece podle těch několika šedesátek co loví pod čističkou. Nemyslím ty malé, co se živí hmyzem a rohlíkama, ale ty větší a dravé, co loví rybky. A z většiny se jedná stejně o rybky hladinové, tedy oukleje. Takoví jsou na té řece dost daleko od sebe, aby udělali znatelnou škodu.
Se sumcem to vidím podobně. Nad ST krom podskalí je to docela rychlá voda, tam se sumci zrovna dvakrát nelíbí a také je jich tam jak šafránu, i těch menších. Stejná polemika se vedla kolem hlavatky, že jedna vymlátí celou řeku, což je hloupost. Sám jsem jezdil na bílou rybu do míst, kde se chytly dvě ryby 122 a 70cm. Tloušťů a plotic bych tam nachytal i 50kg, kdyby mě to nepřestalo bavit.

Podle mého soudu se svaluješ vinu na ty, kteří jsou jen špičkou ledovce. Kolik toho za rok sežere jeden 120cm sumec, který už by zde byl trofejní? Jako dva rybáři co jsou denně u vody a máloco pustí? To spíš daleko méně. Anebo to co sežerou dva kormoráni za zimu?

Babo raď!

Středa 17. listopadu 2010 ve 12:22® mvincik
mvincik

Kormorány by měli vystřílet uplně. Ikdyž na pohled hezké ptactvo, nic nám nedává a škody páchá obrovské. Jinak myslím, že bolenů je v naší poměrně malé řece až dost, ale nedají se tak snadno přelstít. A sumci, sem tam nějaký je, obzvlášť na O4, stačí 2–3 a vymlátí celou řeku… Toť názor můj.

Středa 17. listopadu 2010 v 10:55® Sander
Sander

mvincik > situace, která se opakuje každý podzim. Plotice jsou prostě jinde, ale nachytat se ještě dají. Každé jaro se odněkud vyrojí – důkaz toho že tu jsou. Hodně záleží na tom, na jakou část řeky jdeš – ST znamenají charakterový zlom. 10km nad městem se zjara chytá jiné složení ryb a v jiném počtu, než 10km pod městem. Má to svůj důvod.
Znatelný útlum tady ale je. Netroufám si ale tvrdit, že je za něj odpovědný bolen se sumcem, který tady není nijak přemnožen, spíše naopak. Když jdu cíleně na bolena, jsem rád za jednu padesátku. O sumci ani nemluvě. Ve srovnání třeba s Vltavou těžce podprůměrná voda.

Tebou uvedené druhy ryb jsou časté na jídelníčku kormorána. V tom bych viděl problém číslo jedna.

A s tou parmou – bylo by to krásný, kdyby se jejich stavy vrátily aspoň o deset let zpět. Ale pokud je problém jejich úbytku ve stoupající kyselosti vody, násada není řešení.
Ale to je spekulace…já to nevím.

Středa 17. listopadu 2010 v 10:10® mvincik
mvincik

® spike-cz> Jj, myslím, že se s tebou dá souhlasit. Je pravda, že po nasazení se až na vyjímky chytali jen kapři, sem tam cejn, plotice či tloušť… Jak píše Osprey, ryby se přesouvají na jiná místa, ale já vidím za posledních 5–10 let v místních vodách celkově obrovský útlum ryb, jako je proudník, plotice a podobně. Na vině bude zajisté dosti velká populace bolenů a sem tam nějakej ten sumec. Včera jsem se dočetl, že Strakonická MO již dala k dispozici první parmy z líhně, tak jsem zvědav, jestli třeba parma se v dalších letech rozhojní, to by bylo krásné!Ale to asi moc sním…

Středa 17. listopadu 2010 v 9:22® saman
saman

Dotaz: líbí se mi tenhhle kousek reky VLTAVA 24

Číslo revíru: 423 058 Tento mimopstruhový revír spadá pod Jihočeský územní výbor České Budějovice.

Od jezu v Českých Budějovicích – Rožnově až k jezu ve Březí. Míra pstruha obecného zvýšena na 45 cm. Zákaz lovu ryb v úseku vyznačeném tabulemi (cca 200 m) pod jezem v Březí v období od 16. 4. do 15. 6. (včetně) – CHRO. Smí se tu lovit na polozenou? je řazenej v pstruhových a při tom píšou mimopstruhový revír :-|

Středa 17. listopadu 2010 v 1:15® osprey
osprey

spike-cz> Jestli je to to místo, odkud jsi poslal fotku, tak se nedivím. Ryba je na zimu stažená spíš jinde a navíc se jedná o úsek silně devastovaný kormoránem – bílé ryby pomálu.

Úterý 16. listopadu 2010 ve 23:07® spike-cz
spike-cz

Když mluvíte o nasazování.. Nevím co dělám špatně, ale byl jsem na Otavě a o jinou rybu než kapra jsem háčkem nezavadil. A všechno jedna sorta. Těšil jsem se na něco bojovnějšího a oni snad všechno ostatní kromě kačen vytlačili.

Úterý 16. listopadu 2010 ve 22:07® Tino
Tino

zítra je volno, tak jsem zvědavý, jaké to bude na Orlíku. Vím o místě kde ryby jsou, ale svým autem tam nedojedu a šlapat pár kiláků se mi nechce. Tak budu hledat něco nového.. :-)

Úterý 16. listopadu 2010 ve 14:01® saman
saman

Tak dnes zařízenej rybářskej lístek uz jen tu povolenku a mužu vyrazit na místni revíry se teším po dvouleté pauze. Poradí někdo kam jit na kapry a jine vodní tvory v okoli rožnova?

Pondělí 15. listopadu 2010 ve 20:53® osprey
osprey

mvincik> Jo do vody… A já furt, kde byla chyba:-)

Mě to nasazování taky moc netrápí. Ale letos se mi kapři nějak moc nevedli, tak bych si ještě mohl potahat. Když ale koukám, jak čas letí, asi už to nedám.

Pondělí 15. listopadu 2010 ve 12:59® mvincik
mvincik

® spike-cz > Ahoj, diky za zprávu. Zdikovec znám, 1–2 do roka se tam taky jedu mrknout. A musím souhlasit s tím, že ryby tam jsou, ale moc se k záběrům přemluvit nedají. Je to určitě hlavně tím, že mají krmení až to bolí… Jinak na ten Křešanov se určitě někdy mrknu, už jen pro zajímavost a pěkné prostředí.

osprey > Tak ono s tim nasazováním je to těžké. Sice si člověk i zachytá, ale mě zase odrazujou ty desítky masochtivých rybářů, co obléhají břehy. Zlatě teďka, když už to šílenství vzhledem k počasí opadá. A pokud ti nebraly…dám radu, kterou jsem slýchával již od mého dědy. Prej je to třeba házet do vody… :-)

Pátek 12. listopadu 2010 v 16:53® spike-cz
spike-cz

mvincik> Ahoj, Křesánov, Kramata a taky biologická nádrž Zdíkovec se zarybňovali předs měsícem, kolik přesně ryb tam nasypali ti neřeknu, ale dávají se vždycky kapr a duhák. Na Křesánově to vymydlí důchodci, Zdíkovec je větší a vychytat nejde, takže si tam zachytáš. A Kramata jsou dost těžká voda, poměrně hluboká… Osobně jsem tam nikdy netrefil den, kdy by to „bralo“, ale ryby jsou tam a přemluvit je k záběru je velký umění. Já byl předs 14-ti dny na Zdíkovci a na feeder jsem (bohužel) tahal jen plotky 5–10 cm. Ale jak přimrzne, dají se tam na ty samý plotičky nachytat i candáti…

Pátek 12. listopadu 2010 v 16:37® osprey
osprey

mvincik> Myslím, že bych to skutečně neřešil. Na tyhle vody se za trofejemi nejezdí a jestli je tam pěkně, užil bych si tam klidně jeden z letošních posledních dnů.

Nějaká běloba se jistě chytí, s trochou štěstí i pár kapříků. A ty už nikdo předplacené nemá. Já byl u nás zkusmo tři dny po vysazení a nedal jsem ani drb – asi vysadili jinam:-))

Tento příspěvek byl editován 12.11.2010 15:38:07 uživatelem osprey.
Čtvrtek 11. listopadu 2010 ve 22:47® mvincik
mvincik

osprey> Díky. Je pravda, že Kondor by o tomto revíru mohl něco vědět, uvidíme, zda se ozve. Je mi jasné, že velké terno na menší vodě určitě nebude, ale posedět v této krásné krajině po jaru s nějakým tím záběrem bude určitě pěkné…

Čtvrtek 11. listopadu 2010 v 19:48® osprey
osprey

mvincik> Zatím nevím o aktivně se projevujícím chytejákovi z těchhle končin. Něco málo by možná věděl CeP, který se tam jeden čas pracovně pohyboval.

Ale nikdy jsem se nezajímal, co se do revíru nasazuje. Pokud je to hezká voda, tak bude fajn tam i jen tak posedět. Bez ryb to určitě není, takže naděje na úlovek je určitě, i když to asi žádné terno nebude.

Čtvrtek 11. listopadu 2010 v 15:57® mvincik
mvincik

Zdravím všechny vášnivé sportovní rybáře. Chtěl bych vás poprosit o nějaké informace o klidných vodách v okolí Vimperka. Hlavně co se týče Křesanova a Kramat?? Jak se tam nasazuje, jaká ryba a v jakém počtu?? Zda se tam nechá rozumně a v klídku porybařit??? Nikdy jsem tam nechytal, ale pohledově je to krásná klidná voda. Děkuji za každé info!

Pátek 5. listopadu 2010 v 9:51® Tino
Tino

vím, jsou to hltouni, letos jsem jich pár ulovil. Vyháčkovat jdou blbě, mají to snad až v řiti. Ale zdolávačka je dobrá, vypadá to jako hejno poklic na prádelní hrnce. :-)

Čtvrtek 4. listopadu 2010 ve 22:39® osprey
osprey

Tino> Byli malí. Takže jsem nelitoval, že mi spadli. Váš, co je to za boj vyháčkovat tkaničku kolem 45 cm? Pořádně to nejde, rybě nemůžeš neublížit, zážitek ze zdolávačky pramalý.

Dobře že spadli, já o nic nepřišel a jim se nic nestalo. Nebo skoro nic.

Čtvrtek 4. listopadu 2010 ve 14:10® Tino
Tino

osprey: proč ti nestály za slzu lítosti? Vysvětli… Je to tím, že vypadají jako hady, tím jak berou, že jdou jen pár dní v roce, nebo tím, že se jezdí vytírat jinam?

Čtvrtek 4. listopadu 2010 v 1:42® osprey
osprey

Rino> To jsem zažil jednou – brali mi na cit a prakticky na dopad. Skoro všichni mi spadli, protože byli malí. Dva mi spadli, když jsem je zvedal na břeh a dva jsem vyndal. Měli lehce přes pade, zbytek byl podobný nebo menší.

Ti popadaní mě nemrzí – nic se jim nestalo a nemusel jsem z nich složitě dolovat háček. Hodně jsem jich kus cesty táhl, žádný nestál za slzu lítosti. Asi za dva tři roky z nich byly sedmdesátky, to už je jiné kafe, ale trefil se do nich někdo jiný…

Čtvrtek 4. listopadu 2010 v 0:30® Rino

osprey> No to já jsem po celodenním lítání v práci rád, že si sednu. Sice často usínám a nebýt dotěrnejch komárů, možná bych i celý lov prospal. Zajímavé taky je, že v době největší úhoří aktivity jsou záběry neskutečně rychlé a agresivní. Stačí prut na minutku spustit z očí a už mě probere jen ťuknutí policajta o prut a následné lomcování špičky prutu v rákosí a kvičení brzdy. Představuju si co se asi děje pod vodou a přirovnal bych to snad k tomu, když hodíš rousnici do hejna slepic. Ta co to má nejblíž to popadne a maže s ní pryč. Po cestě to hltá, aby jí dotírající kolegyně ani kousek neuzobly :-D