Půjčil jsem si od kamaráda jeho druhý prut na DS a protože se mi to líbilo, pořídil jsem si vlastní prut Cormoran Carb-o-Star X Drop Shot.

Na loďku a aktivní lov se vydávám, když přijede kamarád a pozve mě na chatu, kde máme loď, echolot a máme možnost celý den vyhledávat místa, kde se dravci zdržují.

 

Vybavení na DS

U vybavení bych připomenul, že je důležité, pokud chci chytat na DS, abych měl prut přímo na DS nebo alespoň na lehkou přívlač. Můj prut Cormoran Carb-o-Star X Drop Shot je vyloženě na DS, ale dá se používat i pro přívlač ze břehu. Když si ale koupím prut vyloženě na DS, tak bych neměl prut využívat na jinou techniku.

Naviják bych doporučil Shimano Catana buďto 1000FA, s nímž momentálně chytám nebo 1000FB, který si hodlám pořídit.

Smáčky a jiné nástrahy je důležité mít ve více barvách, druzích a velikostech, protože potom když nemám z čeho vybírat, nemůžu lov aktivně provádět.

Když lovím, dávám barvu, tvar a velikost smáčků podle počasí, viditelnosti atd.

 

Vlasec nebo pletená šňůra

Na DS se hodí lépe pletená šňůra, protože nemá žádnou průtažnost a to je důležité při kontaktu s nástrahou. Já jsem používal na jedné cívce pletenku o nosnosti 2,5 kg a na druhé vlasec o 0,18 mm.

 

A teď už k samotnému lovu

Pro začínající rybáře i pro pokročilé s DS mám jednu radu – moc neteoretizovat, nakoupit si vše potřebné a vyrazit na ryby. Já začínal na mělkých řekách a tam jsem trénoval při lovu na okouny a tlouště, ale časem mě to táhlo spíš k hlubším vodám jako je třebas Orlík.

Většinou jezdím na ÚN Orlík s kamarádem, který tam má chatu a loď  a z Německa si s sebou vozí echolot Lowrance x125.

Vyjedem si na vodu a hledáme dno, kde by byly překážky jako zatopené skály, lavice, koryta přítoků, co vtékají do  nádrže. Ryby často jezdí v tom korytu, kde bývá “bordel” - padlé stromy, různé drátěnky, pařezy atd. Takováhle loviště bych doporučil všem, co chytají na lehkou přívlač, na normální přívlač, na DS i na Texas Rig.

 

Při lovu si najedeme nad tyto útvary, třebas ke skále, kde byl bývalý lom, nahodíme smáčky do vody a pozorujeme na echolotu, jak nástraha klesá ke dnu k překážkám. Jde to sice i bez echolotu a je to někdy i zábavnější - ten adrenalin, když dostanete záběr, o kterém předem nevíte.

Po nahození necháme nástrahu klesnout na dno a pomalu škubavými pohyby ji stahujeme k loďce. Já tomu říkám “ťukání”, jsou to takové malé záseky. Přitom koukám na obrazovku echolotu,  jak nástraha pracuje. Občas se mi podaří, že vidím rybu u nástrahy a vzápětí dostanu prudký záběr, většinou od okouna. Někdy nastražuji smáčky i na jigovou hlavičku.

 

Úspěšná barva nástrah může záležet například na počasí, například jestli je jasno,  oblačno nebo zataženo. Když je jasno a svítí slunce, používám smáčky v stříbrných barvách jako plotička a světle pruhované jako je okoun, když je zataženo, mám raději svítivé - zelené, fluoresenční, červené, žluté a modré. U každého rybáře ale záleží  na tom, jaké má zkušenosti, jak se na vodu dívá, jak vnímá počasí i  jaký má styl lovu.

 

Výprava na okouny

Jednoho dne v červenci jsem si s Honzou vyjel brzo ráno na okouny. Přijeli jsme k skále, která pokračovala hluboko do vody, zmapovali jsme si dno a spustili kotvu do hloubky okolo 13 m. Kousek od nás byla hrana lavice v hloubce 33 m. Až na dno to bylo okolo 37 m. Navázali jsme si pruty na DS a další se smáčkem nastraženým na jigové hlavičce.

Nahodili jsme před sondu echolotu a pozorovali, jak nástrahy propadávají sloupcem až na hranu té lavice.  Nechali jsme je propadnout ještě asi metr pod hranu lavice, zaklapli  navijáky a “ťukali jsme”. Nestahovali jsme sestavy k lodi, ale byli jsme stále ve stejné hloubce a sledovali obrazovku echolotu. Do 10 sekund jsem měl záběr na smáčka žluté barvy a přitáhl k lodi okouna 27 cm.

 

Za ním jelo hejno dalších přibližně dvaceti okounů o délce zhruba do 40 cm. Honza rychle vtáhl nástrahu mezi ně a hned měl záběr, po kterém zdolal okouna 42 cm.

 

 

Potom jsme vyměnili barvy a tvary smáčků a pustili jsme je do vody znovu. Krátce potom mi na smáčka skočila štika 63 cm. Byl úžasný boj, protože prut, který mám, je určen pro zátěže v rozmezí 5-15 g, takže zdolávání trvalo okolo 5-7 minut. Vyfotili jsme ji a pustili zpátky do jejího rajónu.

Pak jsme vyzkoušeli twistery s dvojitým ocáskem a fosforové barvy – žlutou, zelenou a potom i stříbrnou fosforovou. Přitom jsme chytli těsně vedle skal štiku tak 45 cm.

 

Už byly 4 hodiny odpoledne a do zátoky najížděli okouni okolo 45 cm, tak jsme hodili do vody wobblerky 4 cm a tahali jsem je tak v 13 m hloubky s DS olovem. Velkého okouna jsme nechytili, ale u břehu na ně šli candátci okolo 45 cm a okouni 35+.

Byla to krásná podívaná, jak najížděli ho hejna rybiček a my jsme jim to tam servírovali hned po tom, co zalovili. Chytili jsme jich  5 nebo 6 a rybačka to byla dobrá.

 

Text i foto: David Linka - candatek18