Žákům SŠRV nedávno skončila doba podzimních výlovů. Ale zatímco dvouměsíční žně na rybnících dospěly k závěru, povinnosti rybářů tím ani zdaleka nekončí. Nyní nastává doba, kdy je potřeba vylovené ryby dopravit ke spotřebitelům u nás i v zahraničí, připravit ryby na vánoční stůl a to jak živé, tak i zpracované a věnovat se reprodukci ryb, kterým nastala doba tření.

Na všech těchto činnostech se podílejí i žáci Střední školy rybářské a vodohospodářské Jakuba Krčína v Třeboni, neboť jejich praktická výuka probíhá přímo v rybářských provozech. Mezi nejvýznamnější smluvní pracoviště školy patří Rybářství Třeboň a. s., Rybářství Hluboká nad Vltavou s. r. o., Rybářství Nové Hrady s. r. o., Rybářství Kardašova Řečice s. r. o., Štičí líheň ESOX s. r. o. Tábor, Pstruhařství ČRS Kaplice s. r. o., Rybářství Klatovy a. s.,  Pstruhárna Annín a další.

 

Během podzimu a začátkem zimy se žáci školy kromě teoretické výuky účastní hlavně výlovů rybníků, ale také výtěru  lososovitých a síhovitých  ryb. Spolupráce s rybářskými provozy úspěšně pokračuje a stále se rozvíjí již od roku 1951, kdy byla škola založena, to znamená, že v příštím roce oslaví 60 let své existence. Za tuto dobu škola připravila stovky absolventů, z nichž většina pracuje v rybářských provozech na území celé ČR.

 

V současnosti škola využívá širokou škálu projektů, se snažíme modernizovat naše zázemí. Důležité jsou pro nás zahraniční stáže  na školách s obdobným zaměřením. Udržujeme partnerské vztahy se školami v Norsku, Polsku, Francii, Slovensku a snažíme se navázat kontakty v dalších zemích.

Zde žáci získávají odborné znalosti v chovech jiných, i exotických druhů ryb a vodních živočichů, poznávají jiné kultury a hlavně mají možnost konverzovat v cizích jazycích.

 

 

Budoucí absolventi se mohou přihlásit na tyto obory:

učební obor Rybář ( 3 – letý) - s možností maturitního nástavbového studia s rybářskou specializací

studijní obor Ekologie a životní prostředí – vodohospodář

 

Pokud navštívíte město Třeboň, můžete shlédnout stálou expozici věnovanou škole a historii rybářství a rybníkářství na Třeboňsku umístěnou v Krčínově domě.

 

Leták s podrobnou nabídkou studijních oborů je uložen v sekci „Soubory ke stažení“ zde na CHYTEJ.cz a pokud byste chtěli navštívit internetové stránky SŠRV Jakuba Krčína, pak jejich adresa je:

www.ssrv.cz

 

Na základě dodaných materiálů zpracoval: Osprey