Jeden říjnový pátek jsem konečně navázal pár kusů nového modelu streamera a přemluvil kamaráda Petra k rannímu vstávání. Nadával mi, že jsem blázen. Já jsem ale trval na svém a v šest ráno jsme vyjeli.

K řece jsme dojeli ještě téměř za tmy. Nad hladinou se válela mlha a všude bylo ticho. Voda byla  nízká a křišťálově čistá.  Rychle jsme vklouzli do broďáků a připravili si pruty. Já navazuji svého nového streamra bílomodré barvy (obrázek a krátký vázací postup jsou na konci článku) a jdu ho vyzkoušet ve známé tůni. Petr věří jiné barevné kombinaci.

Jsem u vody jako první, Petr brodí na druhou stranu, chce chytat ze druhého břehu. Nahazuji a po několika protáhnutích tůně streamerem vidím ve vodě stříbrný záblesk. Přímo před mýma očima ryba dobírá nástrahu. Tvrdě zasekávám a zubatá je na prutu.

Petr jásá a já také. Ryba se docela pere a v pohybech prutu cítím, že to tentokrát nebude žádná kudla. Po chvíli tvrdého boje je štika u břehu a já si uvědomuji, že mám jen malý pstruhový podběrák.

 

Situaci rychle vyřeším hlavovým hmatem, ruka mi však sklouzne do skřelí, cítím v prstech bodavou bolest, teče mi z nich krev, ale nepovolím.

Petr rychle brodí zpět, fotí mně s rybou a měříme ji. Má krásných 72 cm.

 

Chvilku diskutujeme o chodu nového streamera a přemýšlíme, jak jej ještě vylepšit. Předávám druhý exemplář úspěšného čerstvě navázaného streamera Petrovi, ať ho taky vyzkouší a jdeme znovu chytat. Petr ujde po proudu asi dvacet metrů a po chvíli vidím, že i on zasekává rybu. Po krátkém boji má v ruce také štiku, tentokrát štíhlou „šedesátku“. Prý se jí moc nechtělo, dvakrát vyjela a až na potřetí to dobrala nebo se spíše trefila.

 

Ještě chvíli to v tůni zkoušíme a protahujeme ji svými nástrahami. Zaznamenávám přitom ještě jeden nepodařený záběr. Už se úplně rozednilo a protože mám dopoledne nějakou práci, musíme odjet. Nevadí, přijedu si pro tebe příště, rybo.

Jsem rád, že se nový streamer hned při prvním nasazení osvědčil a mohl jsem si tak rozšířit svou sbírku úspěšných štikových vzorů ve své krabičce.

 


 

Tuhle krásnou osmdesátku jsem "ustrímroval" v létě

 

Velké streamery se líbí i okounům

 

Moje oblíbené vzory

 

Na závěr se podělím o způsob vázání streameru úspěšného na popisované vycházce a dalších dvou, které se mi při jiných příležitostech rovněž osvědčily.

 

Modrobílý streamer

 

Použitý materiál:

Háček: Maruto s 19   vel. 4

Nit: Big fly bílá od UNI, vřele doporučuji

Hlavička: Fish skull

Tělíčko: Furabu jen trochu se Spectra Flashem nadabované do smyčky

Ocásek : Spectra Flash hair, Twist Hair ice blue, Twist Hair bílé

 

 

Oranžový streamer

 

Použitý materiál:

Háček: Maruto s 19 vel. 4, 6, 8

Nit: Big fly chartes od UNI, vřele doporučuji

Tělíčko: Furabou jen trochu do smyčky nadabované + Chenille EP Anadromus Brush

Ocásek: Spectra Flash Hair, Twist Hair bílé

Oči: zelené nebo modré

Hlavička: Nit Big Fly oranžová nebo Chartes

 

 

Zelený streamer

 

Použitý materiál:

Háček: Maruto s 19 vel. 4, 6, 8

Nit: Big Fly Chartes od UNI, vřele doporučuji

Tělíčko: Furabou jen trochu do smyčky nadabované + Chenille EP Anadromus Brush

Ocásek: Spectra Flash Hair, Twist Hair bílé, někdy vážu jen z Twist Hair zelené

Oči: oranžové

Hlavička: Big Fly Chartes

 

Text i foto: Jan Kretek - brčal