Rozhodli jsme se, že tuto výpravu dáme v rytmu soutěže kaprový vs feederový prut. Rozkrmili jsme si dvě nedaleké lavice a příbřežní partie již den dopředu Red Salmonem s aminokomplexem broskev / česnek a halibut peletami, takže když jsme přijeli, rovnou jsme sklízeli úrodu.

Hned po zabydlení, cca půl hodiny po příjezdu, mi přišla brutální jízda. Záběr přišel z příbřežních partií, kde jsem položil svůj heavy feeder Daiwa Team 3,9 m, ale bohužel než jsem zareagoval, ryba dostala takovou rychlost, že jsem ji prostě nedokázal na dvacítku vlasec zastavit. V nadávkách jsem znovu nahodil a o půl hodiny později se mi rozezvučel kaprový prut, který jsem kvůli silnému větru a podkalenému břehu také položil pod nohy. Po pěkném souboji se v mém podběráku převracel můj nový osobák z českých svazových vod a to lysec o míře 94 cm a 13,9 kg.

 

Počasí nám nahrávalo, takže záběry přicházely pravidelně až do dalšího večera, ale už od kaprů menší kategorie. O dva dny později se zase vyjasnilo, takže přes den jsme bodovali pouze na feedery, ale také spíš menší kapříky. Nejlepší doba byla vždy od večera do rána, kdy se Kubovi podařilo během pár hodin dostat do podběráku dva krásné kapry přes 12 kg.

 

Na návštěvu k nám pravidelně chodil Robert, kterému se také zalíbilo feederové chytání velkých kaprů a tak si koupil nový prut a chodil ho za námi testovat. Přinesl nám své oblíbené belachanové pelety a během první hodiny udělal krásný záběr, který skončil krásným koi kaprem o délce 74 cm a hmotnosti nějakých 6,5 kg.

 

V tomto rytmu jsme pokračovali až do pátku, kdy se zase zhoršilo počasí a začalo pořádně pršet. Jedinou výjimkou byl pro nás úplně šokující úlovek a to lysec, který neměl vůbec ploutve a ze kterého Red Salmon vysloveně tekl. Asi si do boilie lehl a cpal se, než ho Kuba jako pytel cementu vytáhl.

 

Změna počasí se projevila i v braní ryb. Opět nás šupináči nenechali v suchu a zase nejvíce záběrů chodilo v tom nejsilnějším dešti. Pár hodin poté, co přestalo pršet dostal zase Kuba záběr na feeder, při kterém byl donucen jít do člunu a nechat se asi hodinu vozit po jezeře od krásně stavěného velkého šupináče. Boj pro něj skončil vítězstvím a rybu dostal úspěšně do podběráku, ale protože jsem zrovna odjel, tak ji zasakoval. Jenže zapomněl zkontrolovat zajištění, takže když jsem přijel a vytáhl sak, přišlo nemilé zjištění. Sak byl prázdný a Kuba si rybu nejen nevyfotil, ale ani nezměřil a nezvážil. Byl si ale jistý, že měla určitě kolem 13 kg, takže se stala jeho největší rybou ulovenou na feederový prut.

Jeho slova byla: „Tuhle fotku bych vyměnil za všechny ostatní.“

Bohužel bylo pozdě na to, aby se dalo něco zachraňovat a tak jsme si dali alespoň panáka slivovice na útěchu.

 

Další den brzy ráno mi přišel krásný záběr z lavice, po kterém jsem si ještě zdolal bojovného šupináče o míře 89 cm a 12,3 kg . Pak ještě následovali dva sedmikiláči a pomalu se blížil poslední večer.

 

Poslední noc a ráno nás nechali kapři pěkně vyspat, abychom měli dost síly na balení a do odjezdu se pruty ani nehnuly. Nám to ale vůbec nevadilo, protože i tak byla tahle výprava zatím jedna z našich nejvydařenějších.

 

K soutěži mezi kaprákem a feederem:

Pokud jde o kaprové pruty, pak já používal kaprový prut Shimano Alivio 3 lb s kmenovým vlascem o průměru 0,30 mm. Montáží jsem byl nucen vyzkoušet mnoho, protože mi spusta ryb spadla. Nejlepší mi přišel tuhý návazec zhotovený z 0,50 mm vlasce od Awa-shimy s háčkem od Carp´r´usu Cranked Hook Sz 6.

Feeder jsem měl fungl nový Team Daiwa Heavy Feeder s kmenem 0,20 mm, ale ten jsem během výpravy vyměnil za 0,25 mm a to kvůli první neubrzděné rybě, který byla podle mého názoru velký favorit na nový osobák. Montáže jsem také zkoušel všelijaké a nejlepší se mi asi osvědčila průběžná montáž s dvacetigramovým olůvkem a s 30 – 50 cm návazcem a háčkem Long Shank Sz 8 také od Carp´r´usu.

Nejlepší nástraha v době největších veder byla 15 mm halibut peleta, nebo belachanová peleta od Pustila. Detekce záběrů na feeder se většinou projevovala rovnou roztočením mého baitrunneru od Shimana. Reagovat na jiné záběry nemělo smysl, protože zde bylo velké množství bílé ryby, takže špička byla v neustálém pohybu.

Na základě zkušeností z této výpravy jsme získali dojem, že moderní kaprař si na mnoha vodách vystačí pouze s feederovými pruty. Přesvědčili jsme se, že se dá na feeder „udělat“ záběr od kapra, i když ryby na kaprové sestavy nejdou. Zatímco na feeder i přes den přicházely záběry, kaprové pruty většinou mlčely až do večerních hodin, kdy kapři začali spolehlivě brát. Jednu nevýhodu ale feeder má a to tu, že když zapřáhnete větší rybu, která má čas se rozjet, tak se to se slabšími silony hrozně špatně brzdí. Proto si do příště chceme pořídit pletené šňůry a příští výpravu dáme v rytmu feederů a okořeníme ji soubojem „silon vs. šňůra“.

 

Za Carp Impact Pustil team – váGus a Kuba