Pro lov na Drop Shot je velice důležitý prut, který by měl být delší a měkčí a který je schopen přenášet naše pohyby do pohybu nástrahy. Kamarád z Německa chytá touto technikou už delší dobu. Naučil mě ji používat a já si hned koupil prut Cormoran  Carbo star x Drop Shot (viz foto).

 

Takovýmto prutem můžeme docílit správného pohybu nástrahy na jednom místě. Měla by představovat  rybku sbírající potravu ze dna potravu, případně poraněnou a zmítající se v posledních křečích. Pokud možno, snažíme se vytrvat co nejdéle na jednom místě a zbytečně nevytahovat a nepřehazovat nástrahu. Pohybem prutu nástrahou jemně třeseme, mírně popotahujeme nebo necháme zvolna volně klesat. Tento lov je o opravdu jemném a citlivém zacházení s nástrahou a jejím kontaktu s rybářem.

U Drop Shotu jde v první řadě o jemnou a citlivou přívlač, ale ne vždy. Ve většině případů použití se jedná o určitou metodu vertikální přívlače, podobné lovu s brokem, umístěným na vlasci před nástrahou (Split Shot fishing) nebo chytání s nástrahou umístěnou na volném návazci a zátěži umístěnou na kmenovém vlasci. U posledně jmenované montáže, tak dobře známé všem závodníkům v přívlači, však vzniká nutnost správného nastavení jak délky návazce s nástrahou, tak délky vlasce od návazce ke konci vlasce s olovem. Obě tyto délky mají přímý vliv na náš úspěch nebo neúspěch.

Princip nastražení Drop Shotu a některé způsoby napíchnutí nástrahy

Ovšem škatulkováni není to podstatné. DS se většinou používá při jemné přívlači, což ale vůbec nevylučuje její použiti při lovu větších či velkých ryb. Základním rozdílem vůči všem přívlačovým montážím je skutečnost, že se zátěž nachází na konci vlasce, zatímco háček s nástrahou je na kmenovém vlasci (návazci) mezi rybářem a zátěží. Zátěž není spojena s nástrahou a volná nástraha tak neklade dravci při útoku a jejím vcucnutí žádný odpor. Obrovskou výhodou je, že část, která podléhá oděru od skal, kamení nebo mušlí, se nenachází mezi rybářem a nástrahou nebo chycenou rybou. Tím získáváme naprostou svobodu při chytáni na ostrých skalních hranách nebo na dně porostlém mušlemi a nepřijdeme o chycenou rybu kvůli porušenému nebo předřenému vlasci.

Okoun ulovený na klasickou DS sestavu - nezatížený smáček asi 30 cm nad koncovou zátěží

 

Přímé spojení ruky držící prut se zátěží na konci a nástrahou mezi nimi umožňuje i to nejcitlivější a nejjemnější vdechnutí života naši umělé či mrtvé rybce, streameru nebo dokonce wobleru. Skutečnost, že cítíme spíš zátěž a ne přímo nástrahu, by mohla vést k mylné představě, že nebudeme mít nástrahu pod naprostou kontrolou, ale při troše cviku v mělčí vodě, kdy nástrahu můžeme vidět, můžeme mnohé způsoby jejího vedení natrénovat a přesvědčí nás to o opaku.

Takové trénování je vhodné vždy, ať již chytáme s DS nebo na jinou montáž. A jako vždy u lovu různých druhů dravců, na různých místech, za různých podmínek, a tedy zároveň i za použití někdy podstatně rozdílného náčiní, se bude lišit i naše práce s nástrahou.

DS montáž má ale také nevýhodu. Jedná se o krouceni vlasce. Zátěž opatřená úchytem s karabinkou tento nedostatek montáže pouze zmírní. Je to dáno tím, že krouceni vlasce způsobuje nástraha a ne zátěž a tak se zkrouceneho vlasce nikdy zcela nezbavíme.

 

Technika a styl navazování

 

Při sestavováni DS montáže se někteří z vás setkají poprvé se speciálními háčky a zátěžemi. Dále potřebujeme normální monofIlní vlasec nebo pletenku jako kmen a fluorocarbon jako návazec. Spojíme je buď přímo uzlem nebo mikrokroužkem. Pokud možno se vyhneme použití karabinky nebo obratlíku.

Samozřejmě, ještě nám chybí nástrahy. Začneme ale pěkně popořadě.

 

Co navinout

Monofilní vlasec jako kmenový si zvolí každý podle svého uvážení. Ale jak na okouny, tak na candáty se jeho průměr pohybuje mezi 0,16 až 0,20 mm. Musíme si však uvědomit, že mnozí výrobci vlasců velmi dobře vědí, že většina rybářů vlasce nakupuje podle poměru síly vlasce a jeho nosnosti. Zájemce vidí nízký průměr, vysokou nosnost a nízkou cenu. Kupuje. Bohužel, realita je taková, že údaje některých výrobců jsou mnohdy zavádějící, ne-li přímo lživé. Kritérium nákupu vlasce má souviset s jeho veškerými vlastnostmi (ohebnost, pružnost, průtažnost, odolnost vůči oděru a reálná nosnost).

Hledání vlasce, který vám bude vyhovovat a splňovat vaše představy, může trvat i několik rybářských sezón. Struktura vlasce se mění také jeho stářím a způsobem uskladnění.

Pletená šňůra - s jejím výběrem je to podobné jako u vlasce a mezi rybáři existuji na šňůry dost rozdílné názory vycházející z různých zkušeností. Zpravidla dostávají přednost šňůry kulaté (lépe létají) a barvené. Mnozí rybáři se domnívají, že barva šňůry může ryby plašit a nebo dokonce odrazovat. Není to založeno na pravdě. Na průzračných vodách ale raději volíme delší fluorokarbonový návazec. Pokud používáme jako kmen pletenku, tak se při lovu okounů jedná o průměr 0,06 mm, u candátů je to 0,10 mm. Posledně jmenovaný průměr postačí i na štiky.

Fluorcarbon - jedná se o všeobecně známý návazcový materiál, který má lom světla téměř identický s lomem světla vody,  tudíž je ve vodě obtížně viditelný. Je ho zapotřebí hlavně na tocích s průzračnou vodou a tam, kde jsou ryby, vzhledem k silnému rybářskému tlaku, velmi opatrné. Tento materiál je běžně dostupný, většinou v 50 m balení. Pro lov okounů s DS montáži použijeme fluorocarbonové návazce o průměrech od 0,16 do 0,20 mm.

 

Zátěže

U lovu na Drop Shot se používají speciální zátěže s originálnim druhem samosvorky vlasce. Avšak na písčitém dně a tam, kde nejsou vázky, lze použít i běžná hruškovitá olůvka, která v sobě mají zalitý obratlík. Ten je důležitý. Věřte, že nákupem jiných zátěží neušetříte — vlasec se bude příliš kroutit. Když potom chceme změnit výšku nástrahy ode dna, jsme ovšem donuceni převazovat uzel zátěže a chceme-li například chytat s nástrahou výše nade dnem než doposud, musíme vyměnit celý návazec.

A v tom je celá inovace nových DS zátěží. Ať již budeme chtít chytat nade dnem 20 cm nebo 2 m, bude záležet pouze na zvolené délce návazce a na tom, kde na návazci navážeme nástrahu a kolik návazce nám pod nástrahou ještě zbude. DS olůvko samotné totiž velmi lehce posuneme podle toho, jak daleko ode dna nástrahu chceme mít.

Existují DS zátěže kulaté, hruškovité, oválné a tzv. pencil weight, tedy tužkovité zátěže.

 

Oválné a tužkovité zátěže jsou určené k lovu na vodách s kamenitým, členitým dnem, na vody s menšími větévkami a listím na dně a vůbec tam, kde hrozí vázka. Na základě podlouhlého resp. úzkého tvaru mají menší tendenci zapadnout mezi kameny a uváznout mezi nimi.

 

Nástrahy

Pokud řešíme nástrahy používané při lovu na DS, hovoříme hlavně o gumách. Zkráceně řečeno se jedná o dvě kategorie gum. Jednak o tzv. „no action" nástrahy, které spíše vydávají vibrace než aktivní a živý pohyb, nemají kopyto a ani mohutné ocasy. Patří mezi ně i v posledních letech oblíbeni „smáčci". Většina těchto nástrah je velmi útlá a má minimální náznak ocasu nebo žádný. Používá se také celá plejáda různých žížalovitých nástrah, na které u nás chytá málokdo. U nástrah existuje potápivé, vznášející se a pomalu stoupající provedení. Mnohé jsou baleny v soli a ochuceny různými druhy chutí (flavours). Použiti tohoto druhu gum souvisí s převážně vertikální prezentaci nástrahy (z lodi), se schopnosti celé montáže udržet nástrahu co nejdéle na jednom místě (hotspot) a v zorném poli dravce.

Jako opravdu vynikající a účiná nastraha se mi osvědčily ochucené a aromatizované gumy Berkley - Gulp Alive.  Tato nástraha je jedinečná svým složením. Je vyrobená z kukuřičného škrobu, je pórovitá a tekutý dip, v kterém je uložena, se dostane do vnitřku nástrahy a následně pomalu šíří okolím. Její další plus je že je pro rybu strávitelná a v případě utržení se v přírodě přirozeně rozkládá.

Druhou kategorií jsou nástrahy všem dobře známé, tedy twistery, shady, kopyta, chobotničky a další gumy, jejichž pohyby jsou aktivní, vehementní, živé a vydávají svým pohybem dost vln pro postranní čáry dravců. Nejsou to nástrahy pro DS typické ale dají se použít, když ryby berou více než ochotně.

 

Háčky

Háčky se používají speciální, i když je možné použít ten či onen normální háček s očkem, pokud možno z tenčího drátu. U speciálnich DS háčků s očkem se navléká guma pouze hlavovou části, tzv. „nose hooking", tedy „za nos".

Nastražení smáčka "za nos"

 

V některých případech (např. při špatném dobírání) lze háček zasunout hlouběji do těla nástrahy, do jisté míry to ale omezí její pohyb

 

Ve většině případů jde o jemnější typ přívlače. Proto je dobré, aby háčky byly z tenkého drátu a samozřejmě velmi ostré. Většinou se dají sehnat ve velikostech 14 až 2/0, ale většina výrobců dodává menší velikostní rozpětí, nejčastěji č. 8, 6 a 4.

Malý seznam jmen nezalamovaných modelů DS háčků:

Split Shot / DS hook od Gamakatsu

Mosquito háček od firmy Owner

Drop Shot hook od Daichi

 

Další DS háčky rozlišujeme následovně:

Wide gap offset hooks (háčky se „Z"  s jakýmsi „odskokem“ na ramínku hrajícím roli při navlékání nástrahy, u očka a zakulaceným ramínkem háčku), Offset hooks (ramínko je rovné, má pouze ono „Z"). Tyto dva, jelikož mají delší ramínka, se používají, pokud chceme mít špičku háčku dále od hlavy nástrahy a tehdy, pokud chytáme v partiích s vodími rostlinami. Nástrahu totiž můžeme na háček navléknout i tak, že je jeho špička těsně pod povrchem nebo na okraji hřbetu. Výrazné méně travin pak uvízne na nástraze.

Pár modelů:

Offset EWG od Gamakatsu

Offset od X point

Down Shot hook od Ownera

 

Velmi speciální jsou tzv. stand out háčky, tedy háčky „vyčnívající", které na základě svého tvaru a uchyceni na návazci stojí vždy v 90° úhlu k vlasci návazce. Na vlasci je háček uchycen ve dvou bodech a to má za následek extrémní přenos jakéhokoliv pohybu návazce na nástrahu. Při navazování tohoto háčku lze použít kterýkoliv z uzlů, kterým dáváte přednost. Není tedy nutné používat uzel Palomar. Tyto háčky existuji ve velikostech od č. 6 do 2/0.

A opět několik modelů:

Stand Out Hook red model (ST8ZS) od Daiichi

Standout Drop Shot hook od TTI Blakemore

 

Všechny popsané typy háčků jsou zachyceny na následujícím obrázku:

 

a) Klasický oblý háček pro nastražení "za nos"

b) Wide gap offset hook

c) Offset hook

d) Stand out hook

 

Anglické názvy jsou ponechány proto, že pod nimi dané typy háčků snadno vyhledáte na Internetu.

 

Navázání háčku

Velmi důležitou věcí je způsob navázání háčku na kmenový vlasec nebo návazec. Obvykle se používá uzel zvaný Palomar.

Je jednoduchý a háčku umožní, aby stál víceméně v 90° úhlu ke kmenovému vlasci nebo návazci.

 

Postup vázání uzlu Palomar:

1 - Potřebujeme: Nástrahu, ofsetový háček, zátěž a fluorocarbonový vlasec (zde nahrazen kvůli viditelnosti obyčejným vlascem 0.50 mm)

2 - Vlasec provlékneme 2 x očkem

3 - Uděláme jednoduchý uzel

4 - Vzniklou smyčkou provlékneme háček

5 - Uzel utáhneme

6 - Spodní konec návazce ještě jednou protáhneme očkem a utáhneme

 

7 - Hotový uzel s háčkem odstávajícím kolmo od návazce

 

Návazce uděláme různě dlouhé, tak od 1 do 2 m, přičemž při chytání na hluboké vodě může být návazec dlouhý i několik metrů. Normální vzdálenost mezi nástrahou a zátěží je mezi 20 - 30 cm, ale někdy, když to moc nejde, je dobré vyzkoušet i menší nebo větší vzdálenosti (třeba na velké řece to bude mezi 30 - 60 cm).

Ještě důležitá maličkost. Fluorokarbonový návazec spojíme s kmenovým vlascem nebo šňůrou za pomoci dvou smyček. Jednu smyčku s dvojitým uzlem uděláme na kmenovém vlasci, druhou na horním konci návazce. Smyčku návazce provlékneme smyčkou na kmenovém vlasci a konec návazce i s háčkem provlékneme okem smyčky na návazci. Po staženi tak vznikne uzel mezi dvěma smyčkami. Na upevnění návazce nepoužijeme karabinky ani obratlíky.

 

Jak navléknout nástrahu?

Malé nástrahy (3—8 cm) upevníme na malý háček (č. 8, 6 nebo 4) s očkem jednoduchým propíchnutím hlavy nástrahy a necelá půlka obloučku se špičkou budou koukat z nástrahy ven — napíchnutí za nos. To je jednoduché, ale u ofsetových háčků a stand out háčků, určených většinou pro větši nástrahy, se napichování provádí trochu jinak. Je to sice také jednoduché jako facka, ale nejlépe vám to opět ukážou obrázky...

1 - Do středu hlavové části zapíchneme háček zhruba po konec zpětného háčku

2 - Háček propíchneme spodní částí hlavy

3 - Háček je třeba protáhnout nástrahou až k očku, potom ho otočíme tak, aby špička ukazovala ke hřbetu nástrahy a zároveň vidíme, kde musí být háček zezdola nástrahou propíchnut. Háček byl protažen tak, aby vystoupil uprostřed hřbetu.

 

Při chytání ve vodách s vodními travinami nebo různými druhy zábran, napíchneme háček do nástrahy tak, aby byla v nástraze skryta i špička háčku, čímž si ušetříme mnohé vázky, ale při zasekávaní to někdy může být příčinou záseku do prázdna.

 

Prut

Jako jindy a s jinými věcmi, se vše odvíjí od toho, jak máme hluboko do kapsy. Ale přestože to bude pro většinu z nás hlavním kritériem, neznamená to nutně, že pouze drahé pruty splňují požadavky na chytání DS metodou. Já používám, jak už jsem uvedl, Cormoran Carbo-star X Drop Shot special.

Jaký prut vlastně potřebujeme? Musíme s ním nahodit montáž tam, kam chceme. Potřebujeme prut, se kterým nebude problém vodit a pohybovat nástrahou tak, jak je zrovna nezbytné. A samozřejmě s ním musíme rybu zaseknout, zdolat a vylovit. Ve většině případů bude naše celá DS montáž vážit mezi 10 až 30 gramy. Takže asi v tomto rozpětí by mohla být odhozová zátěž prutu. Pruty s vyšší odhozovou zátěží budeme uplatňovat pouze na vodách se silným proudem a při lovu větších štik.

Menší štiky zabírají na Drop Shot velmi rády, pro ty větší je lépe použít větší nástrahy, silný fluorocarbon a celkově silnější sestavu.

 

Abychom mohli efektivně chytat, potřebujeme prut se špičkovou akcí. Prut, s jehož pomocí  budeme schopni nástrahu rozechvět tak, aby „pulzovala". K tomu je zapotřebí taková špička, která bude dostatečně měkká, poddajná, aby rybě ještě více usnadnila vcucnutí nástrahy.

Někteří výrobci přilepili k přivlačovému prutu špičku z plného uhlíkového vlákna, jiní z materiálu nazvaného titanium. To samo o sobě není na škodu, jen vlákno nesmí být příliš měkké. Musí být možný nához s montáží bez sebemenší obavy ze zlomení špičky prutu. Na druhou stranu nesmí být špička příliš tvrdá — rychlá, neboť by rozpohybovala nástrahu víc než je pro DS třeba. Blank prutu by měl být až na špičku rychlý a  mít dostatečné rezervy.

Ideální, univerzální prut pro DS neexistuje. Záleží i na tom, na jaké nástrahy chceme chytat, jaké druhy ryb, kde chceme chytat a jaké pruty upřednostňuje každý z nás. Pruty by měly být dlouhé mezi 190 m až 2,70 m. Ty delší z tohoto rozpětí bohatě vyhovují i k lovu ze břehu.

 

Naviják

Tady je výběr celkem jednoduchý. Někteří fajnšmekři chytají s přivlačovými multiplikátory, ale většina rybářů se smekacími navijáky. Volba smekacího navijáku pro DS přívlač závisí na tom, jestli chytáme jemně okouny či candáty, se silnějším náčiním štiky anebo mořské ryby. V prvním případě to bude přívlačový naviják velikosti 2000 až 2500, u lovu štik zvolíme spíše velikost 2500 až 3000. Na mořskou DS přívlač si pořídíme o něco větši přívlačový naviják, který bude odolný proti slané vodě. Já používám Shimano Catana 1000 FA.

 

Příště se spolu podíváme na samotnou techniku lovu a další záležitosti spojené s lovem na Drop Shot. Zatím se s Vámi loučím a přeju Petrův zdar.

 

Text: David Linka - candatek18

Foto a ilustrace: Osprey

 

Poznámka redakce 26.10. 11:30: Krátce po zveřejnění článku jsme byli upozorněni, že velmi podobný článek již existuje na jiném českém serveru.

Autor je velmi mladý rybář (dle karty 14 let) a evidentně si ušetřil většinu práce stažením materiálu z webu - tento způsob práce je typický pro současné školství a zde se ukazují jeho důsledky.

Vzhledem ke skutečnosti, že text zveřejněný na serveru CHYTEJ.cz prošel zásadními redakčními úpravami a veškerý obrazový materiál je nový (z "dílny" M. Horáčka) a daleko obsáhlejší, bude zde článek ponechán.