Finta samotná je velmi jednoduchá a dá se použít na cokoli uvázlého ve výškách, co nevisí přímo za háčky a nachází se v dosahu špičky prutu. Další podmínkou je, že uživatel finty by asi měl být kuřák nebo mít nějakého vyznavače nikotinového opojení po ruce. I když teoreticky je možné i nosit s sebou v krabičce zapalovač a nějakého toho špačka.

 

Celý postup záchranné akce jsem mohl pozorovat u kolegy, který holduje šoulačce s boloňkou a občas pověsí splávek na strom. V takovém případě s vlascem chvíli cuká, pak se ho pokusí utrhnout, což se mu obvykle podaří a pokud sestava zůstane viset ve větvích, zapálí si cigáro, párkrát potahne a pak onen rozdmýchaný „hřebík do rakve“ připevní gumičkou nebo kolíčkem na prádlo (ten prý kvůli tomu dokonce často nosí s sebou) na špičku prutu. Není-li nic z toho k dispozici, dá se cigáro k prutu i přivázat kusem vlasce.

 

Následně už stačí jen zvednout prut (plavačkové dosáhnou vysoko) a cigaretou přepálit vlasec tam, kde je třeba. Může to být ve vzduchu (občas to bývá docela veselé, než se člověk trefí) anebo lze přepálit i oviny namotané na větvi stromu.

 

Upálená věc obvykle spadne a pokud plave, je ji ještě třeba špičkou prutu navést ke břehu a tak definitivně zachránit. Pokud neplave, je třeba mít pod ní připravený podběrák, hbitého kolegu a podobně. Šikovný jedinec si určitě poradí. Pokud věc visí na dostatečně dlouhém kusu vlasce, dá se dokonce vlasec namotat na prut někde za druhým očkem a pak teprve cigárem upevněným na špici upálit, ale to už je vyšší dívčí této techniky.

 

Metoda to sice není použitelná do všech situací, ale krom svých vlastních vázek dokáže dotyčný, který mi ji v praxi předvedl, zachránit i nějaké drobnosti rozvěšené po stromech méně šikovnými kolegy a celkově se mu tahle technika docela rentuje.

 

Závěr tohoto kratičkého článku je jednoduchý. Pokud uváznete, nevzdávejte se. Je statisticky prokázáno, že šikovný člověk schopný různě improvizovat, dokáže zachránit dvakrát víc nástrah než jeho kolegové, které Pánbůh či matka příroda v tomto směru nijak zvlášť neobdařili. Takže zkuste být šikovní a kreativní. Možná ušetříte zachraňováním tolik, že si budete moci koupit nová cigára anebo aspoň nebude viset na větvích kolem vody tolik veteše.

 

Text i foto: M. Horáček - Osprey