MEPPS

Francouzská značka kvality, která zastřešuje mnoho zavedených modelů rotačních třpytek (např. Aglia, Long Aglia, Black Fury, Comet, Lusox). Klasický model Aglia (velikosti č. 00–5) lze doporučit k vláčení na stojatých vodách, či v cejnovém pásmu vod tekoucích. Jakousi univerzální velikostí na velké stojaté vody jsou „dvojky” a „trojky”. To je velikost jak například pro okouny od 20 do 45 cm, tak i pro štiky až do 2,5 kilogramu. Aglie vodíme převážně velmi pomalu, a to především u dna. Úhel svíraný mezi oválným křidélkem a osou (tělíčkem) třpytky „vypouští” do svého okolí konstantní vibrace (provokující změny dosáhneme krátkým zrychlením), které poutají pozornost dravých ryb. Pokud s rotačkou dobře pracujeme, a přesto dravá ryba nereaguje na některou ze základních barev křidélka (stříbrná, zlatá, měděná a černá), volíme změnu. Zkusíme třeba aglie dekorované modrými tečkami, fluo–aglie (červená = štika, bílá = candát, pstruh apod.) nebo aglie se silnou vizuální stimulací (řada platium), jež jsou adresovány především netečným dravcům.

Štíhlá Long Aglia (křidélko ve tvaru vrbového listu) je typickou říční třpytkou (křidélko rotuje u tělíčka, čímž klade menší odpor), která se dobře vodí všemi směry a ve všech vrstvách vodního sloupce. Avšak úspěchy s ní budeme slavit i na přehradách.

Paseme–li po velkých štikách či sumcích, volíme Meppsku ve velikosti č. 5 (Aglia, Long Aglia, Comet), nebo modely Musky Killer, Giant Killer nebo Giant Lusox – všechny tyto s bohatým střapcem kolem trojháčku. Na všechny tyto štikové nástrahy však už potřebujeme tvrdší vláčecí prut (alespoň 50 – 100 gr.) o délce 2,40 – 2,70 m (podle příslušných podmínek).

třpytky Úspěšnou okounovou či pstruhovou třpytkou z dílny Mepps je Black Fury (černé křidélko se žlutými, fluo–žlutými a červenými tečkami) – horká nástraha letních rozbřesků. Své o tom vědí např. lovci okounů na Ohři, Mži či Berounce. I když tato rotačka nevypadá nijak mistrovsky, firemní designéři její vzhled promysleli pečlivě až do poslední tečky. A kdo je u toho líbal na čelo? Onou múzou byl pestrý sameček střevle potoční! A že na to „blekfuryna” nevypadá? Tak položte tuto rotačku (černé křidélko se žlutými tečkami, tělíčko ze žlutého kovu a červený korálek) nedaleko barevného obrázku samečka střevle potoční. Pak přivřete oči a rozostřete pohled, jako kdybyste se dívali pod vodou... Co tomu říkáte? Já myslím, že je to téměř dokonalé.

Ve firmě se v poslední době vůbec snaží maximálně napodobovat živé tvory. Před pár lety třeba přispěchali se třpytkami, jež mají v rámci možností co nejvíce napodobovat suchozemský hmyz. Světlo světa tak spatřily malé modely Streamepps (rotační třpytka zakončená jednoháčkovým streamerem) a Bug (moucha), který lze označit za možná nejdokonalejší současnou imitaci hmyzu z kovu. A stačilo přitom relativně málo – vymyslet nový tvar křidélka, v tomto případě rozevřených blankytných křídel létajícího hmyzu. Pravdou je, že první z těchto rotaček na trhu nebyly dvakrát spolehlivé. Zejména na stojatých vodách byl jejich chod nevyvážený, křidélko ve dvou případech ze čtyř odmítalo poslušnost. Vloni mi ale přítel poslal dva kusy tohoto „kovového hmyzu” – konkrétně Dark Dragon a Yellow May ve velikosti č. 1, a oba pracovaly docela spolehlivě. Proto si letos od nich slibuji, že se stanou mou novou zbraní na pstruhy, tlouště či boleny.

Vaškovky

Už déle než čtyři roky jsou v mém osobním žebříčku rotačních třpytek absolutní jedničkou, tedy pokud jde o malé tekoucí vody! Domácí výrobce z moravské obce Karolínka, pan Bedřich Vašek, vyrábí lehké rotačky ve třech podobných typech (Vaškovka, Bečva a Lucka) a ve dvou základních provedeních – originální matná stříbrná (patina) a zlatá. Vloni poprvé mi pan Vašek poslal na zkoušku i bronzový vzor, který jsem si ale pořádně neosahal. Sotva na druhé nahození totiž byla třpytka obětována zarostlému dnu jesenické nádrže. Vaškovky jsou podle mého na určitých tekoucích vodách bezkonkurenční. S čistým svědomím mohu říct, že se staly ´zabijákem´ na každém pstruhovém potoce, kde jsem lovil, stejně jako na mělkých mimopstruhových řekách menší až střední velikosti. Vedle bezchybného chodu při všech rychlostech a směrech navíjení je to dáno také originální barvou křidélka – matné „stříbro”, jež nehází blyštivá ´prasátka´ jako desítky jiných třpytek. S výjimkou sumce, candáta a lipana už jsem na tuto třpytku ulovil každého dravce či všežravce, o němž se zmiňuje domácí literatura. Ve dvou případech na Ohři navíc ještě hrouzka (!) – toho posledního, jenž měřil asi 12 centimetrů, jsem chytil vloni na zahájení pod Ottovým jezem v Chebu.

Vaškovky doporučuji především pro mělké vody parmového pásma (hloubka do 1,5 m), kde skutečně vyniknou. Stačí k nim jen lehký a citlivý prut, tenký vlasec (0,12–0,15 mm) a trpělivá ruka. Jako spotřebitel musím u tak kvalitního výrobku zmínit i cenu, kterou pan Vašek drží dole pod úrovní známějších světových producentů.

CELTA

Další kvalitní produkt ze země uznávaného vína, Eiffelovy věže a Pierre Richarda. Tyto třpytky, které používám již třetí sezónu, jsou o málo lehčí než například Aglie (Mepps) ve stejné velikosti. Dobře se vodí na stojatých i tekoucích vodách, kde se na ně lze spolehnout i při vláčení dolů po proudu. Zatím mne nezklamal ani jeden kus, když nejvíce se mi ony rotačky osvědčily na hltavé okouny. Dobře si například pamatuji, jak poslední červnový týden roku 2000 šly Celty mezi okouny na Ohři na dračku – dostal jsem jich celkem 88 (do 25 cm) v průběhu čtyř dnů na různých místech. Mohla za to jejich pruhovaná křidélka?

VIBRAX

Pro tyto „bluefoxové” rotačky, které si vzal pod svá křídla největší evropský producent wobblerů – finská Rapala, je charakteristické zejména tělíčko zasazené do zvonu. Na trh jsou dodávány ve velikostech 0 až 6 a v pěti barevných sadách: Shad (6 barev), Original (3), Fluorescent (6), Hot Pepper (7) a Foxtail (13 barevných vzorů se střapcem u trojháčku).

Velikosti 2 a 3 doporučuji zejména na přehrady či jezera (nebo na klidnější vody se silným rybářským tlakem), kde se mohou stát až nečekaně účinnou zbraní na pěkné okouny – zralé samotářské typy. Pár pruhovaných rarachů kolem 35 centimetrů, kteří se skrývali kdesi u dna vodních nádrží, už jsem na ně dostal. Podmínkou jen bylo vodit „vibraxky” velmi pomalu u dna. Jimi vydávaný nízkofrekvenční zvuk už v kombinaci s vhodně zvolenou barvou udělal své. Preferuji řady Shad (jasné světelné podmínky), Hot Pepper (zhoršené světelné podmínky) či Foxtail. Jejich ochmýřený konec občas zatraktivním kapkou speciální aromatické esence pro dravé ryby, avšak v žádném případě se to nesmí přehánět.

EFFZETT

Nezpochybnitelná jistota z dílny německé firmy D.A.M. Vždy jich mám několik v krabičce (hlavně „univerzálního” č. 2 od základního typu = oválný tvar křidélka), a to už hezkých pár let. Základní ´efcetky´ jsou optimálně lehké. Křidélko rotuje pod velkým úhlem k tělíčku, což s dokonalým potiskem (barva bílá ryba, okoun, štika, pstruh apod.) činí z těchto rotaček velice atraktivní kovovou nástrahu hlavně pro stojaté vody. Nejraději je vláčím ve volně střídavém rytmu těsně nade dnem, avšak plynulé vedení pod hladinou rovněž není k zahození. Efcetky nezklamou ani na nížinných tekoucích vodách. Do dravých proudů se příliš nehodí, protože kladou silný odpor. Pro tyto případy vyvinula firma D.A.M. také Effzett s křidélkem ve tvaru vrbového listu – Effzett Predator a Effzett Libelle (solidní bolenový model). Mou oblíbenou „efcetkou” je žlutočerný candát s křidélkem ve tvaru vrbového listu, který platí na štiky při zataženém počasí, nebo na okouny při teplých letních večerech. Bohužel na něj jen málokdy v prodejnách narazím.

WATERWINGS

Maximálně spolehlivé rotačky „made in Zebco”, ať již v klasickém, signálním či přírodním (širší vrbový list) provedení. Velmi rád používám třpytky z „Nature” serie – velikosti 3 a 4 při slunečném počasí na štiky, dvojkovou velikost na boleny pod hladinou či na okouny u dna, jedničku pak na mimopstruhové řece na tlouště a menší okouny.

WIREK

Perfektní rotačky z Polska, tedy ze země, která je jednou z evropských bašt přívlače. Model Libra (konkrétně žluto–černá folie na stříbrném podkladu) byl vloni mou vůbec nejúspěšnější rotačkou na Ohři! Večerní lov bolenů na této řece byl zejména díky této třpytce úspěšnější než v roce předchozím. Tahal jsem hlavně kusy od 40 do 55 centimetrů.

JAXON

Prozatím nejpříjemnější okamžik s rotační třpytkou tohoto jména (křidélko ve tvaru protáhlého vajíčka, hmotnost 7 gramů, stříbrná s lehkým růžovým nástřikem) jsem zažil na podzim roku 2001 na trojském kanálu v Praze pod hokejovou Paegas arénou, a to při závodech A skupiny 2. ligy v LRU–přívlač. Přestože vltavská voda v kanálu už byla poměrně chladná a podzimní část sezóny radila použití jiných nástrah než rotaček, nasadil jsem po půlhodinovém hraní s „gumou” jaxonku. Z mé strany to bylo bláznivé rozhodnutí, jelikož rotační třpytky v říjnu už nepatří mezi nejúspěšnější umělé nástrahy, nicméně vyplatilo se. Výsledkem totiž byli tři okouni a 1. místo v sobotním (dopoledním) závodě. Protože jsem Jaxonku objevil teprve nedávno (2001), chci jí dát letos větší prostor, a to i na stojatých vodách, kde s ní prozatím nemám žádnou zkušenost...

Co dodat na závěr?

Český trh je kvalitními rotačními třpytkami bohatě zásoben, a tak musí uspokojit snad každého. Vedle již zmíněných, se kterými mám své bohatší zkušenosti, lze u nás pořídit například rotačky Colonel (Balzer), Hammer, Vojáček, Kettner, Cyclon a další. Používat navíc můžeme i třpytky se dvěma rotačními listy, nebo rotační třpytky s gumovou rybkou (twisterem). Nedávnou novinkou je šokující „hbitá včela” od Cormoranu, i když to již není rotační třpytka v klasickém slova smyslu.

Sečteno – podtrženo: Dravým rybám máme rozhodně co nabídnout. A protože je tomu skutečně tak, byl bych rád, kdyby na tomto rybářském serveru každý z vás, zapálených vláčkařů, prezentoval své zkušenosti. Každého z nás to může jedině obohatit.