Lepení očí už sahá trochu za hranice vázání mušek, práce chvílemi připomíná modelařinu, nicméně pokud chcete lovit dravce jako štiky, boleny a candáty, tak se bez nalepovacích očí prostě neobejdete.

To platí i pro menší okounové a pstruhové streamery. Oči dodávají nástraze život a to nejen muškám, ale je tomu tak i u woblerů a dalších nástrah. Na záběrech a celkové účinnosti nástrahy je to hned poznat. Oči na mušce prostě mají svůj význam, není to pouhá kosmetická záležitost, která slouží k focení a vystavování mušek ve V.I.P. krabičkách.

 

Dnes už je naštěstí v muškařských prodejnách k dostání celkem slušný výběr různých očí a to jak z hlediska barvy, průměru, lesku a dalších faktorů. Při nákupu si už předem musíte rozmyslet, jakou budete používat barvu a hlavně velikost očí. Oči mohou být i trochu větší než je přirozená velikost nástrahy v přírodě (např. u streamerů napodobujících potěrové rybičky). Důležité je zachovat zhruba přirozený poměr, aby se ryba při pohledu na nástrahu moc nepoděsila. Osobně se extrémně barevným očím vyhýbám, občas je používám u silně dráždivých streamerů, nicméně se snažím vázat především nástrahy přírodních barev s přirozenou barvou očí, tzn. perleťové nebo světle hnědé s černým středem.

Oči by měly být na mušce poměrně dominantní, protože většinou jsou to právě oči, co vydráždí rybu k útoku na nástrahu. Oči by měly s hlavičkou tvořit jasně viditelný kontrast. Viděl jsem už u vazačů navázané čistě bílé streamery, které měly nalepené bílé matné oči s černým středem. Takové oči potom na bílé hlavičce zanikají a chovají se jako by tam nebyly. Naopak pokud dáte stejné oči na červenou hlavičku tak je jasně uvidíte na 5 m.

 

Můžeme už přejít k samotnému lepení očí, nic složitého to není. Jen je potřeba brát v úvahu fakt, že pokud navážete krásný velký streamer, tak nalepením očí ho buď dotáhnete k naprosté dokonalosti, nebo to uděláte špatně a můžete si vzít žiletku a zkusit třeba zachránit háček. Je tomu bohužel tak, lepení očí se provádí pomocí epoxidu nebo vteřinového lepidla. Po tom co na mušku kápnete vteřinové lepidlo tak už není cesty zpět.

Aby se vám podařilo oči správně nalepit tak se dozvíte pár fíglů a rad, které se vám budou určitě hodit. Před tím než se do lepení pustíme, je potřeba mušku upravit tak, aby se na ní daly oči nalepit.

Jsou dvě možnosti – buď lepíte oči na hlavičku navázanou z vázacích materiálů jako jsou chlupy polární lišky nebo Furabou z minulé lekce, nebo nalepíte oči dopředu těsně za očko. Zde Vám jako základ pro nalepení postačí velká hlavička vyvázaná z nitě.

Lepení očí na měkkou hlavičku je nejsložitější a nejrizikovější. Osobně lepím oči na měkké hlavičky tak, že srst nebo jiný materiál stáhnu prsty levé ruky dozadu. Na stole mám nachystanou jehlu a oko k nalepení. Volnou rukou kápnu dvě-tři kapky vteřinového lepidla do místa nalepení a okamžitě oko přitlačím. Nikdy nekapte lepidlo na oči - nedostanete ho tam tolik, kolik je potřeba. Dobré je mít nachystaný kousek něčeho kovového čím se dá oko ještě přitisknout. Pokud to uděláte prstem tak se vám oko k němu přilepí. Po pár vteřinách udělám to stejné z druhé strany.

Doporučuji si alespoň pro začátek pořídit opravdu kvalitní vteřinové lepidlo. Tím nemyslím ty tubičky za 20 Kč (nedej bože méně) v trafikách. Takováto lepidla jsou extrémně řídká a rychle zasychají, to znamená, že než položíte tubu a nalepíte oko, tak vám polovina zaschne.  Nejlepší jsou gelová lepidla z modelářských potřeb, jsou sice dražší, ale vyplatí se! Levné lepidlo se okamžitě vsákne do hlavičky a zatuhne vám polovina mušky. Husté gelové lepidlo vám dá více prostoru i pro menší korekce po nalepení. Opravdu to není nic těžkého, jen je potřeba to pořádně natrénovat a zničit pár mušek.

Problematickou částí, které se nedá vyhnout, je odpařování kyanakrylátu. Po tom, co se lepidlo dostane na vzduch, se tato jedovatá látka začne odpařovat. Při odpařování udělá na lesklých očích povlak, který je zcela zmatní. Nezoufejte, tuto drobnost odstraníte pomocí laku Head Lacquer nebo Body Finish. Lak stačí po zaschnutí lepidla nakapat na matné oko a uvidíte, že během okamžiku se mu vrátí zpět původní lesk. Je to neocenitelná pomůcka, vteřinové lepidlo udělá zašedlý povlak téměř vždy a bez tohoto laku by oči zbytečně ztrácely na účinnosti.

Na měkkém podkladu je potřeba oči nalepit tak, aby se nehýbaly. Můžete je stisknout k sobě i z druhé strany. Každopádně pokud zahýbete se srstí u hlavičky tak by se oči neměly hýbat. To by znamenalo, že jsou přilepené jen na srsti a při prvních pár hodech nebo razantním záběru by odpadly.

U lepení očí na vyvázaný základ z nitě to je o dost jednodušší, nicméně je zase potřeba zalít obě oči do pěkné hlavičky z epoxidu. To si ale ukážeme zase v dalším článku, kdy se budeme věnovat práci s epoxidem.

 

Streamer z dnešní lekce je silně zatížená trubičková muška. Tento typ streamerů používám k lovu dravců po celý rok. Dobré je udělat si různé typy zatížení pro lov u hladiny, ve sloupci a u dna. Tento typ streameru je rovněž často používaný českými rybáři při výpravách do zahraničí. V bílo fialových barvách je to výborný streamer na lososy na Kamčatce. Výhodou je použití silné dutinky, která se dá roztáhnout tak, že se pod ní vejde několik vrstev olověného drátku, což je na rozdíl od klasických mušek nesmírná výhoda.

 

Vázací materiály:

Plastová trubička, silikonová bužírka pro přichycení háčku, olověný drátek, perleťová bužírka, SLF vlasy, Crystal Flash, pár nalepovacích očí, barevné furabou – fluo žlutá.

 

Vázací postup:

Krok 1: Zatavíme oba konce plastové trubičky zapalovačem tak, aby se trochu zatáhly a udělaly lem.

 

Krok 2: Na konec trubičky nasadíme 1 cm kousek bužírky a nasadíme na jehlu.

 

Krok 3: Celou sestavu i s jehlou vložíme do svěráčku k vázání trubiček.

 

Krok 4: Jako první navineme olověný drátek v potřebných vrstvách, navážeme vázací nit a několikrát s ní drátek převineme.

 

Krok 5: Dutinku na jednom konci zatavíme zapalovačem, aby se nerozpletla a nasadíme jí na celé tělíčko tak, jak je tomu na obrázku.

 

Krok 6: Opět navážeme vázací nit a stáhneme s ní konec bužírky tak, abyste už nemuseli nic zastříhávat nůžkami. Je lepší si nechat kousek místa na hlavičku.

 

Krok 7: Navážeme v polovině snopeček SLF a přehneme jej zpět dozadu. Tím si ušetříme zastříhávání SLF u hlavičky. Podle toho, jak objemné křídlo chcete mít, přidáme jeden dva snopečky navíc.

 

Krok 8: SLF rozčešeme suchým zipem a ze spodní strany navážeme stejnou technikou Furabou.

 

Krok 9: Z horní strany navážeme snopečky Crystal Flash.

 

Krok 10: Furabou přidáme i na horní část mušky na překrytí křidélek.

 

Krok 11: Spodní část můžeme dobarvit červeným voděodolným fixem.

 

Krok 12: Na jehlu si napíchneme oko a druhou rukou stáhneme všechny materiály v místě lepení dozadu.

 

Krok 13: Vteřinovým lepidlem kápneme pár kapek do místa lepení a ihned přitiskneme oko.

 

Krok 14:  Po zaschnutí se oko zatáhne šedou vrstvou, nakapeme lak Head Lacquer, to samé uděláme z druhé strany.

 

Krok 15: Muška je hotová.

 


 

 

Tento a další články najdete na www.vazani-musek.cz.

 

Tomáš Vítek - Tomucha