Zpracování knotku je možné dvěma způsoby. U větších mušek se použije Furabou tak, že se na ramínko háčku naváže celý knotek a potom se navine na ramínko háčku. Tento způsob je poměrně často používaný. Důležité je, vyčesat před vázáním všechny chlupy suchým zipem, tím se zbavíme přebytečných vláken, která by na mušce zbytečně překážela.

Knotek vyčešeme jedním směrem, rovnoměrně po celé délce. S upraveným knotem se potom mnohem lépe pracuje a materiál je celou dobu pod kontrolou. Po navinutí celého knotku se potom jen zbytek vláken překlopí dozadu směrem k ocásku mušky a hlavička se zafixuje vázací nití a zalakuje lakem. Při vázání mušek z celého knotku si musíte vyhrát právě s hlavičkou. Knotky jsou poměrně silné a u očka se musejí fixovat tak, aby potom z malé hlavičky nevznikla bambule namotané nitě a furabou.

Furabou

 

Další možnost, jak udělat hlavičku z Furabou, je dubování tenkého knotku do smyčky, což je technika kterou už všichni určitě dobře znáte. Postup je podobný, nejprve Furabou vyčešeme suchým zipem a materiál upravíme tak, abychom měli k dispozici rovná vlákna vyčesaná do strany a nachystaná k odstřižení nůžkami a k přemístění do nachystané smyčky. Tuto techniku používám na rozdíl od té první mnohem častěji, hodí se k vázání menších až středních streameříků vhodných k chytání pstruhů duhových, okounů a ve větších velikostech i bolenů a candátů.

Postup vázání je velice jednoduchý, rovně ustřižený proužek umělých vláken Furabou umístíme do smyčky a roztočíme. Krátké zastřižení konce Furabou necháme přesahovat max. 1mm za nití, ze které se udělala smyčka. Střed knotku totiž musí být co možná nejtenčí, pokud budou vlákna přichycena v půlce tak bude mít knot tak hustý střed, že se s ním potom bude na malé mušce obtížně pracovat. Po roztočení hlavy setrvačníku už nezbývá nic jiného, než jen navinout knotek na ramínko háčku a mušku dodělat.

Furabou má jako vázací materiál jednu velkou výhodu - díky jeho struktuře a vlastnostem na něj výborně chytají barvy. Bílá rybička navázaná ze základního bílého Furabou se tak dá lehce dobarvit voděvzdornými fixy. Lehce si tak s jedním materiálem a sadou fixů můžete udělat streamery napodobující duháčky, potočáky, okouny, perlínky, oukleje atd.

Na začátku jsme si řekli, že Furabou se používá hlavně k výrobě tělíček a hlaviček malých streamerů. Jako základ mušky se mi dobře osvědčil ocásek z tenkých nařezaných zonkerových pásků. Ty ve vodě vytvářejí nepřekonatelný pohyb a v kombinaci s dobarvenou hlavičkou z Furabou vznikají celkem účinné streamery. Při lovu na takovéto mušky používám intermediální průhlednou šňůru nebo popř. šňůru plovoucí. Záleží vždy na podmínkách lovu. Na boleny na řece je lepší použít právě průhlednou intermídu.

Streamery jsou celoročně univerzálně použitelné. Jen je potřeba si před vázáním samotné mušky rozmyslet, zdali ji budete používat na hladinový lov bolenů nebo s ní lovit ve sloupci či u dna. Hladinové mušky zásadně nezatěžujeme, naopak potřebujeme, aby plavaly co možná nejlépe a nejdéle, u ostatních vzorů je potřeba na tělíčku udělat pár závitů olověným drátkem nebo nasadit před vázáním na háček zlatou nebo jinou hlavičku. Možností je jako vždy nespočet, nicméně vám mohu doporučit, abyste si takovéto streamříky zkusili navázat a vyzkoušeli je na své oblíbené vodě.

U takovýchto mušek je celkem důležité nalepit na hlavičku přiměřeně velké oči. Na lepení očí existuje několik dobrých fíglů, které práci ulehčí, ale o těch si řekneme něco až v příštím díle.

 

Vázací postup:

Použité materiály

Krok 1: Upneme háček do svěráčku.

 

Krok 2: Základním ovinem navážeme vázací nit.

 

Krok 3: Na ramínko navineme olověný drátek.

 

Krok 4: Olověnou zátěž převážeme několika oviny nití.

 

Krok 5: Na ramínko navážeme tenký zonkerový pásek z králíka světlé přírodní barvy.

 

Krok 6: Hned za ocásek navážeme po každé straně několik vláken Crytsal Flash.

Krok 7: Z každé strany navážeme snopeček perleťových andělských vlasů.

 

Krok 8: Vlasy vyčešeme dozadu suchým zipem a zajistíme několika oviny vázací nití.

 

Krok 9: Shora i zdola navážeme malý snopeček Furabou.

 

Krok 10: Konce Furabou překlopíme dozadu a rovněž zajistíme vázací nití.

 

Krok 11: Podéle celé mušky ještě navážeme několik vláken Crystal Flash.

 

Krok 12: S pomocí dubovacího setrvačníku si nachystáme smyčku na Furabou.

 

Krok 13: Furabou vložíme do smyčky.

 

Krok 14: Hlavu setrvačníku roztočíme a necháme knotek, aby se zkroutil.

 

Krok 15: Suchým zipem snopeček rozčešeme tak, aby vlákna nebyla zapletená do sebe.

 

Krok 16: Hotový knotek budete teď opatrně natáčet na ramínko háčku. Před každým ovinem přetáhneme všechen materiál dozadu.

 

Krok 17: Snopeček zajistíme u očka vázací nití a pro jistotu uděláme ztracený uzel.

 

Krok 18: Hlavičku vyčešeme suchým zipem, tím dodáme mušce tvar a siluetu.

Krok 19: Hlavičku nabarvíme lihovým fixem červené barvy.

 

Krok 20: Pomocí lepidla nalepíme oči a zalakujeme hlavičku. Tím je muška hotova.

Pohled shora

 

Tento a další články najdete na www.vazani-musek.cz.

 

Tomáš Vítek - Tomucha