Streamery jako je například Bunny Bug jsou vyrobeny v základní verzi pouze z proužků králičí kůže. Streamer má dlouhý ocásek, který je seříznutý ostrým nožem do špičky. Takto upravený ocásek má ve vodě lepší a přirozenější pohyb, ale o tom už jsme si psali v předchozím díle. Tělíčko je navázáno rovněž z proužků králíka. Rozdíl je však v tom, že se používají proužky, které jsou řezané napříč.

 

Na ocásek se používají vždy pásky, které jsou řezané podél, to znamená, že chlupy směřují směrem dozadu. Takovéto proužky se prodávají pod obchodím názvem Furry Band.

 

Tělíčko na Bunny Bug se váže tak, že se proužek králičí kůže navine kolem ramínka háčku. Při navíjení musejí všechny chlupy směřovat dozadu. Někdy se dá také podobné tělíčko vyrobit dubováním srsti do smyčky, kdy se srst na pásku vloží do skřipce a odstřihne se. Potom se vše vloží do smyčky a pomocí rotačního setrvačníku vznikne knotek. Takovéto knotky se hodí na tělíčka nebo hlavičky menších streamerů.

Podsada srsti vytvoří poměrně hustý střed knotku a tělíčko má po navinutí knotku tlustý základ a jemné chlupy okolo. Na větší streamery se tato vázací technika moc nehodí.

Na hlavičky a tělíčka je lepší vybrat celé pásky řezané napříč. Dubováním do smyčky se srst výrazně zkrátí a není stejně hustá po celé délce knotku. Stejným způsobem, jako se váže tělíčko, se vyrábí i hlavička. Hlavička se většinou barevně odlišuje. S oblibou požívám vyzkoušené kombinace jako je bílá červená, žlutá červená, přírodní hnědo šedá verze nebo černo červená. Výběr barev samozřejmě závisí na konkrétní lokalitě a dravcích, kteří se v ní vyskytují.

Bunny Bug patří mezi jedny z nejoblíbenějších streamerů a je to i díky tomu, že jsou poměrně nenáročné na vázání, takže je bez větších problémů zvládá většina začátečníků. Další verze tohoto streameru mohou mít například hlavičku vyvázanou z polární lišky (na obr.) nebo marabou peří.

 

Velice účinné jsou i verze Bunny Bug s mosaznou kónickou hlavičkou, která slouží zároveň jako atraktor a zátěž.

Krátce bych se také zmínil o zatížení těchto mušek. Kdo z vás už chytal na streamery vyrobené ze zonkerových pásků, tak určitě ví, že streamer po namočení saje vodu a výrazně se tak zvyšuje jeho hmotnost. U menších mušek to není takový problém a streameříky se dají se silnějším prutem hravě uházet. U velkých štikových vzorů už je s dodatečným zatížením problém. Tím, že je streamer vyrobený téměř celý z těchto pásků, tak po namočení je sám o sobě dost těžký na házení. Pokud je tělíčko hodně podmotané olověným páskem, tak muška už může být někdy nechytalená nebo riskujete při špatném hodu zlomení prutu.

Lov s takto zatíženými nástrahami je už více či méně o technice a bezpečném, většinou krátkém hodu.

Bunny Bug zatěžuji dle velikosti, vesměs používám jen pár ovinů olověným drátkem, aby streamer ze začátku zbytečně neplaval. K lovu je nejlepší použít tužší streamerový prut aftma 6 až 9. Dle hloubky revíru je potom potřeba vybrat optimální muškařskou šňůru. Na větších hloubkách nebo pomalých úsecích řek je lepší použít intermediální šňůru.

Bunny Bug by měl pomalu vyklesávat ve vodním sloupci a měl by být veden s citem a pomalu. Právě při jemném vedení pracuje streamer nejlépe po celé své délce. Před samotným lovem je proto lepší streamer ve vodě vyzkoušet, a prověřit si, jak se ve vodě chová při různých rychlostech a metodách vedení.

Proužky kůže, bývají často různé kvality. Samozřejmě, že ty s nejjemnějšími chlupy a nejměkčím páskem jsou nejlepší. Bohužel vždy tomu tak není, takže je lepší si před delším hodem mušku vyzkoušet. Bunny Bug je ideálním letím nebo podzimním streamerem na stojaté vody, nebo pomalé úseky řek. Právě na stojaté vodě se dá nejlépe využít vlastností, jakých tento jemný streamer nabízí. Na rychlejších úsecích řek už streamer pracuje příliš rychle a ztrácí tak na svojí účinnosti.

Jako doplněk se dají na mušku navázat oči z kohouta Jungle Cock nebo nalepit oči epoxidové. Epoxy oči je lepší lepit na hlavičky z polární lišky. Jemná králičí srst se po nalepení očí příliš zploští, takže muška už není potom pravidelně oválná.

 

V dnešní lekci si ukážeme vázací postup na středně složitý streamer, který bude vyrobený převážně z králíka, lesklých vláken a polární lišky. Háček použijeme štikový s krátkým ramínkem a širokým obloučkem. Může být použit samozřejmě i jiný typ. Důležité je, aby měl pokud možno co nejširší oblouček. Streamer bude v polovině ramínka háčku mírně zatížený, aby se ve vodě převažoval a vyklesával hlavičkou napřed.

 

Vázací materiály:

Streamerový háček, zonkerové pásky bílé, červené nebo oranžové barvy, oranžová polární liška, olověný drátek, holografické lametky a Crystal Flash vlákna.

 

Vázací postup:

Krok 1: Upneme streamerový háček do svěráčku.

 

Krok 2: Do přední části ramínka navineme olověný drátek.

 

Krok 3: Klasickým způsobem navážeme vázací nit a několikrát s ní olověnou zátěž převážeme.

 

Krok 4: Zhruba v polovině ramínka háčku navážeme proužek králičí kůže. Lepší je navázat začátek pouze za samotnou kůži a teprve potom pod oviny přidávat i srst.

 

Krok 5: Ocásek navážeme až po oblouček háčku a nakonec jej několikrát podvážeme vázací nití.

 

Krok 6: Hned za ocásek navážeme snopeček vláken Crystal Flash perleťové barvy.

 

Krok 7: Z horní strany navážeme snopeček bílé polární lišky. Vrstva polární lišky zamaskuje přechod mezi tělíčkem a ocáskem.

Krok 8: Zdola navážeme stejným způsobem červený nebo oranžový snopeček polární lišky.

 

Krok 9: Za polární lišku navážeme bílý zonkerový pásek Furry Band, tak aby při navíjení směřovaly chlupy směrem dozadu.

 

Krok 10: Bílý pásek postupně navíjíme na ramínko háčku, před každým ovinem přetáhneme srst dozadu, aby bylo tělíčko pravidelné a rovnoměrně chlupaté.

 

Krok 11: Vázání pásku ukončíme cca tři milimetry před očkem háčku.

 

Krok 12: Odstřihneme přebytečnou část pásku a pomocí nitě si vyvážeme základ pro navázání dalšího pásku.

 

Krok 13: Několik holografických lametek navážeme  zhruba v polovině. Vlákna nemusejí být stejně dlouhá.

 

Krok 14: Holografické lametky překlopíme dozadu a opět zajistíme nití.

 

Krok 15: U hlavičky si navážeme oranžový nebo červený proužek z králíka a začneme navíjet kolem ramínka stejně jako jsme vázali tělíčko.

 

Krok 16: Mušku na závěr zakončíme ztraceným uzlem a zalakujeme hlavičku. Muška je hotova.

 

Tento a další články naleznete na www.vazani-musek.cz

 

Tomáš Vítek - Tomucha