Potřebujeme k tomu následující materiály a pomůcky:

 

- modelit na vyrobení formy:

 

- sanitární silikon (možno použít různé barvy) a různobarevné flitry:

 

- rostlinný olej na vymazání formy a mouku na její vysypání - aby šel twister po zaschnutí dobře vyjmout:

 

- cukřenku nebo krabičku od zásypu, do které dáme mouku:

 

- na vymazání formy dva štětečky - (menší pro spodní formu a větší pro horní formu)

 

Postup výroby je následující:

Výroba formy:

Z modelitu uděláme placku asi tak 1-2 cm vysokou (podle toho jak velký twister si chceme vyrobit) a do ní zatlačíme polovinou tělíčka nějaký starší twister který už nemá ocásek (ocásek se vyškrabe dodatečně až po uvaření formy jinak by se nám vytlačil do formy moc silný a vyrobený twister by pak dobře nefungoval).

Formu vaříme i se zamáčknutým  twisterem.

Když se nám zdá, že už je forma docela vytvrzená - vyjmeme ji z vody a vyrobíme si horní díl formy.

Formovací twister necháme stále ve formě a před přiložením a naformováním horního dílu musíme spodní již vytvrzený díl potřít lehce olejem, aby se nám formy neslepily.

Nejlepší je si formu vždy upravovat na listu papíru a vložit ji i s tímto papírem do vařící vody-papír se při vaření sám odlepí. Když už máme horní díl přiložený a upravený na spodním,tak oba díly lehce stáhneme gumičkou aby se ve vařící vodě neoddělily - gumičku dotáhneme jen lehce, jinak nám formu „přestřihne“.

Po uvaření i druhého dílu je forma skoro hotová. Stačí už jen vyškrabat si ve formě ocásek, což je na celé formě to nejdůležitější, protože právě vrtící se ocásek nám s twisteru dělá lákavou kořist pro štiku nebo jiné dravce.

Ocásek a napojení na tělíčko musí být tenké tak, aby ocásek pracoval. Když ocásek uděláte příliš hrubý, nebude správně pracovat a štiky vám na twister nepůjdou.

Hotové formy na twistery

 

Výroba twisteru:

Spodní díl formy vymažeme olejem jen tam kde bude tělo twisteru - potřebujeme totiž, aby silikon chytil na plochu formy kolem twisteru. Po rozdělání formy by měl zůstat ve spodním dílu.

 

Posypeme formu moukou a oklepeme ji, aby mouka zůstala jen tam, kde byla forma namazána olejem - tj. jen tam, kde bude samotný twister. Okolí místa, kde bude twister, můžeme navíc otřít hadříkem, aby tam nezůstaly zbytky mouky a silikon nám tam dobře chytil.

Horní díl formy vymažeme olejem celý a vysypeme ho i celý moukou. Přebytek mouky, která se nechytí, oklepeme. Zde nic neotíráme, mouka musí zůstat na celé ploše horního dílu. U horního dílu potřebujeme, aby se nám zde silikon vůbec neuchytil.

Když formu rozděláme, silikon s twisterem musí zůstat jen ve spodním dílu.

Když už máme formu vysypanou moukou, tak do míst, kde bude twister, nasypeme trochu barevných flitrů podle naší fantazie.

 

Flitry se po stlačení formy se silikonem trochu roztečou, to ale není nijak na závadu.

Forma je připravena, takže vezmeme pistoli se silikonem a do do každé poloviny vytlačíme potřebné množství tak, aby ve spodním dílu byla převaha silikonu včetně ocásku.

 

Pak oba díly formy opatrně spojíme. Když do sebe dobře zapadnou, tak na rovné podložce na horní díl zatlačíme, aby se twister dobře vytvaroval. Přebytek silikonu, který nám vyteče bokem, otřeme a díly od sebe opatrně oddělíme.

Nejlépe je otevírat formu od hlavičky twisteru tak, aby spodní díl byl dole (kde je hlavička, si můžeme na formě označit).

Někdy se stane že se vám po rozdělání formy ocásek přilepí na horní díl - to pak stačí jen otřít z obou dílů silikon v místě závady a opravit stejným postupem jako při výrobě od začátku - tzn. vymazat místo olejem, vysypat moukou, dát flitry, doplnit silikon a znovu spojit. Většinou na druhý pokus je už po rozevření formy vše OK.

 

Po zaschnutí, které trvá minimálně dva dny, twister z formy opatrně vyloupneme.

 

Malými nůžkami twister vystřihneme.

 

 

Nakonec tvister omyjeme v jarové vodě a můžeme jít na štiky.

Někdy dělám i to že si ve starém hrnci rozpustím ve vodě potravinářské barvivo a twistery v této barevné lázni chvíli povařím - dostanou pak nádech barvy, kterou si zvolíme a vaření jim nijak neuškodí.

Nakonec se můžete podívat na ukázky některých mých vlastních twisterů:

 

 

 

Text i foto: Franta Václavek - (ferela)