Na začátku jsem musel najít nějaký soukromý revír, kde bych mohl chytat. A měl jsem štěstí, že nedaleko mého bydliště (asi 7 km) jeden takový byl v obci Bradlec. Napsal jsem majiteli, aby mi napsal pár slov o podmínkách a pravidlech lovu. Odepsal, že jsou povolené 2 pruty, je tam k půjčení vrták a za celý den lovu chtěl 300 Kč s tím, že v ceně byly i 3 ryby.

 

Můj první prut byl výhra od časopisu Rybolov. Docela jsem mrkal, když mi v červnu přišel balík. K němu jsem přidělal naviják Okuma, co používám na plavanou.

Druhý prut jsem si vyrobil z feeder špičky. Fedeer špička byla měkká, dobře se s ní zdolávalo a je dobrá na položenou, kdy jsou viditelné i ty sebemenší záběry. Mám na tomto prutu svůj první naviják - 10 let starý Byron. To stáří navijáku by tolik nevadilo, funguje celkem dobře. Ale díky tomu, že je špička příliš měkká, mám tam háček č.16 a tlama pstruha je dost tvrdá, špatně se mi zasekávalo a při zdolávání mi většina ryb spadla. Navíc při teplotách pod 0°C zamrzala očka během minuty.

Tak jsem se rozhodl koupit ještě jeden prut i s navijáčkem. A je to o hodně lepší než ten z feederové špičky.

 

Při lovu na dírkách oužívám kmenové vlasce 0,12; 0,14 a 0,16mm.

U toho 0,16 mm jsem dal návazec 0,12 mm. Háčky mi vyhovují č.10 a č.16. Splávky 0,4g a 1g.

Nejlepší nástraha jsou podle mě pařený rohlík a hnojáčci. Zkoušel i jsem sýr a umělé žížalky a ani jednou se mi to nepohnulo. Červům nějak nevěřím. Když je pod nulou, tak hned zmrznou a nehýbají se. Hnojáčci vydrží déle a taky mají silnější "smrad".

Plavaná je jednoduchá a účinná. Dobré je použít průběžné splávky.

 

 

Zkoušel jsem i pevné, ale nastavená hloubka je v případě jejich použití omezena vaši výškou. Když je nastavená hloubka velká a splávek posunuji po šňůře dolů a ryba je zaseklá za okraj tlamky, většinou se setřepe.

Položená je taky dobrý způsob. Má jednoduchou montáž - stačí háček a pár bročků. Moc tak ale nechytám, splávek je lepší indikátor záběru. Při položené musíte koukat na špičku prutu nebo ho držet v ruce.

Přívlač používám, když už ubývá záběrů. Používám většinou smáčky. Světlou barvu dávám, když je na ledu sníh a je zamračeno. Tmavého smáčka, když je jasno a na ledu není moc sněhu.

 

Takové ty jedovaté barvy se mi moc neosvědčily. Třeba na fluozeleného smáčka mi nic nezabralo. Akorát mi obarvil černo-bílého smáčka na černo-zeleného.

Smáčka vodím tak, že ho spustím až na dno a prutem dělám 3cm pohyby a pomalu ho vytahuji až nahoru. Co jsem pozoroval, tak rybáři máchali s prutem jak bičem a já naproti nim jsem dělal ty nenápadný pohyby a měl jsem o hodně víc záběrů než oni. Jediná nevýhoda gumových nástrah je, že dostávají za uši od těch malých pstružích zoubků.

Místo jsem si vybíral co nejdále od lidí. Vždycky nějaký klidný roh. Dírky začnu vrtat 5m od břehu. Vyvrtám 3 dírky 1m od sebe.

 

Při teplotách pod nulou se ryby většinou motají u dna. Jsou línější a proto nastražuji housku – červi jsou většinou hned vytuhlí. Při teplotách kolem 0°C ryby jezdí ve sloupci i 1 m pod hladinou. Siveni jsou agresivnější a chtějí něco, co se hýbe.

 

Dobré je mít s sebou nějaký cedník nebo naběračku. Vybírat sníh a led z dírky rukou není zrovna ideální. Stojany na pruty mi táta vyrobil, ale dají se také koupit. Dát prut jen tak na led nebo kýbl, to bych se docela bál, že o něj přijdu.

 

Lov na dírkách je pěkné zpestření zimní nudy. Krásně zažene absťák. Hlavně jsem si zachytal lépe než v letě. Ryby chytám asi 11 let, ale patřím mezi rybáře, kteří na ryby nemají zrovna štěstí. Proto by mě nikdy nenapadlo, že budu tahat tak pěkné ryby v -10°C zpod ledu. Už se těším na příští rok.

 

Petr Zelenka - Tycoon