Feeder bez feederového prutu

Spousta lidí by si lov s feederovým prutem ráda vyzkoušela, ale bojí se, že pokud je tato technika neosloví, zůstane jim doma zbytečný kus cajku, kterého se budou těžko zbavovat. Pokud si nemůžete feederový prut půjčit, abyste si základy této techniky osahali, zbývá vám ještě jedna možnost. Feederovat s nějakým nefeederovým prutem. Nebojte se, jde to. Už naši dědové lovili za vyššího stavu vody parmy a jiné ryby „na špičku“. Zabírající ryby bez problémů rumplovaly i špičkou poctivého bambusáku a nebyl problém je nachytat. Dnes se najde řada jemných prutů, s nimiž si snadno vyzkoušíte pocit z feederového chytání a za jistých podmínek feeder uspokojivě nahradí. Jediné, na co je třeba si dát pozor, je odhazování těžkých krmítek. Feederové pruty jsou na vysoké zatížení stavěné, ale prut určený pro jinou techniku byste mohli snadno přetížit.

A jaké pruty jsou jako náhražka feederu vhodné? Naprosto vynikající je čtyř až pětimetrová boloňka, která dík své délce udrží velký kus vlasce mimo vodu a dá se s ní chytat i v poměrně tažné vodě s lehkými zátěžemi. Použít se dá i matchový prut nebo lehký delší teleskop a skvělou práci odvedou i některé vláčecí speciály s chvějivou špičkou.

 

Špičky různých prutů použitelných jako improvizovaná náhražka feederu – A je originální feederová dvouuncová od Shimana, B matchový prut, C vláčecí prut s chvějivou špicí, D boloňka  5 m

Důležité je navázat jemnou koncovou sestavu, která vám dovolí úspěšně proměňovat záběry. Lovné místo zakrmíte rukou nebo použijete opravdu malé krmítko, abyste nepřetěžovali prut a místo si vyberete někde v mírnějším proudu, kde je dostatek bílé ryby. Určitě se nebudete nudit a navíc si při takovém pokusu ujasníte spoustu věcí ohledně toho, jak feeder vlastně funguje nebo jak by měl váš první opravdový feederový prut vypadat.

 

Noční feeder

Dívat se na tenkou pocukávající se špičku nemusí být hlavně pro staršího člověka žádná legrace – a co teprve za šera nebo v noci! Za šera se situace obvykle řeší vztyčením špičky proti obloze a za úplné tmy je potřeba vytvořit si za špičkou nasvícené pozadí. Dá se to udělat mnoha způsoby, ale jeden z  nejjednodušších je sklonit prut špičkou k zemi a za něj umístit kýbl s rozsvícenou svítilnou. Můžete do něj vložit například čelovku vypodloženou kusem hadru a máte po starostech. Detailisté si na kyblík namalují svislé pruhy nebo je vytvoří z proužků lepicí pásky a neuteče jim ani sebemenší potah.

 

Noční nasvícení špičky prutu čelovkou umístěnou v kyblíku

Existuje ale řada dalších způsobů, jak si v noci osvítit špičku prutu. Jeden z nich ukazuje následující obrázek . Bílá plachetka se navleče na dvojici vidliček nebo v nouzi i proutků a zezadu se opět nasvítí čelovkou nebo jinou svítilnou. Vznikne tak poměrně velká plocha, která příjemným tlumeným světlem osvětlí nejen špičku prutu, ale i rybářovo stanoviště. Na plátýnku je dobré udělat několik svislých čar, abychom měli něco, proti čemu se nám bude dobře pozorovat špička. Fantazii se meze nekladou – jak je ostatně vidět i na tomto příkladu.

 

Plachetka poskytuje lepší a rozptýlenější světlo než kyblík; ilustrační snímek byl pořízen během práce na článku za dlouhých zimních večerů

 

Vidličky

Pro feeder se používá několik druhů speciálních vidliček. Lov s nimi je sice podstatně příjemnější, ale použít se dají i vidličky klasické, pokud si ohlídáte úhel záseku a podobné detaily. V poslední době se mezi feedraři šíří obliba drátěné vidličky zvané podle jejího výrobce fenclovka.

Podobné konstrukce ze silnějšího drátu si ale naši rybáři vyrábějí svépomocí už dávno a ta na obrázku pamatuje časy, kdy se ještě u nás ani nevědělo, cože to ten feeder je. Na kratší pruty je vyobrazený typ výborný, u dlouhých modelů z kategorie heavy je dobré si trochu pohrát s proporcemi vidličky. Pokud nechcete mít na rukojeti prutu vymačkaná místa, existuje možnost drát v daném místě omotat nějakým měkčím materiálem.

 

Podomácku vyrobená vidlička použitelná pro lehčí feederové sestavy

Krmítka

Na feeder se dá použít většina běžně dostupných krmítek, ale základním a nejčastěji používaným typem jsou drátěné košíky se zátěží na spodní straně. Protože patří spíše ke dražším typům krmítek, hodně rybářů si je vyrábí svépomocí. Šikovní jedinci se mohou kvalitou své práce blížit i tovární produkci. My se tu podíváme na výrobu feederového krmítka tou nejjednodušší cestou bez lití olova a dalších náročnějších výrobních postupů. Výsledný produkt sice nepůsobí profesionálním dojmem, ale je plně funkční a relativně levný. Na doprovodných obrázcích byly použity pro větší kontrast a názornost různobarevné dráty.

Základem krmítka je drátěná síťovina s šestimilimetrovými oky. Z ní nastřiháme obdélníky potřebné velikosti a ve svěráku jim ohneme kraje, aby z nich netrčely ostré dráty. Krmítko se tím i zpevní. Vzniklý plášť krmítka obtočíme kolem tyče s odpovídajícím průměrem. Aby se drátěný válec nerozvíral, svážeme ho na dvou místech vázacím drátem.

Ze silnějšího drátu vytvarujeme závěs s očkem - to vytvoříme obtočením drátu kolem hřebíku. Dno krmítka, plnící zároveň funkci zátěže, vytvarujeme z kusu plechu (do lehčích krmítek) nebo olověné pásoviny. Při přehýbání pásoviny do ní zároveň uchytíme vyrobený závěs.

 

 

 

 

 

Postup je vhodný pro výrobu lehce zatížených krmítek určených k lovu na kratší vzdálenosti v místech, kde se hodně trhá.

 

Transportní tubus „all in one“

Jeden známý si svou feederovou výbavu obohatil o úžasný transportvní tubus, v němž má prakticky všechny feedrařské doplňky. Základem je plastová roura se zátkami obalená instalatérskou izolační pěnou. Uvnitř roury je přepážka dělící vnitřní prostor na dvě samostatné části. Ty se dají využít k uskladnění krmítek, případně jiných zátěží, splávků a podobně. Pěnový obal roury pak slouží jako zásobník na návazce – v kamarádově případě od lanek na štiky až po jemné feederové forpasy.

 

 

 

Celkově vzato, tahle vychytávka není ryze feedrařská, využít ji může prakticky každý rybář lovící na plavanou nebo položenou. Ono je ale nakonec jedno, jakou technikou kdo chytá, důležitá je pohoda při lovu a k té by měly všechny rybářské vychytávky svým malým dílem přispět.

 

Text: Robert Válek a Osprey

Foto: Osprey