Často opomíjená a zatracovaná labská ramena a tůně nám poskytují krásné kouzlo rybaření s mnohdy překvapujícími úlovky ať již druhově, tak i velikostně a hmotnostně. Hloubka těchto ramen se pohybuje v rozmezí 1-3m, výjimečně se najdou i místa s většími hloubkami přesahující i 5m. Šířka těchto slepých ramen je opět proměnlivá, v průměru činí zhruba 5 –10 m. Velikost tůní je zhruba do 2 ha.

 

 

Jak na ně? Feeder!


Používám feedrový prut v délce 3,30m - medium (do 70g). Výběr feedrových špiček záleží na akci prutu, zvolené zátěži, rychlosti proudu apod.

V mém případě jsem používal při lovu bílé ryby špičku 1 oz (14g), kmenový vlasec O 18mm a návazcový O 14mm. Používání háčku bez protihrotu považuji za samozřejmost. Mou nejoblíbenější montáž na bílou rybu vidíte na následujícím obrázku.

 

 

Vnadění a nástrahy


Vnadící směs používám již namíchanou od různých výrobců a přidávám do ní dále pražené konopné semínko, které zvyšuje lepivost směsi, což lze využít v silných proudech. Z namíchané směsi připravím 3-4 koule v průměru cca 12cm, kterými zakrmím lovné místo ještě před složením prutu a navázáním montáže na kmenový vlasec.

Lovné místo pro feedrové chytání vytvářím ve tvaru pomyslného kruhu o průměru zhruba jednoho metru. Při samotném lovu používám obvykle krmítko se zátěží 20g, které disponuje postačujícím objemem krmení v krmítkové kleci. Pro stažení větších ryb na krmené místo používám partiklové přísady - kukuřici, tygří ořech, arašídy a pšenici. Ovesné vločky smíchané s kokosem jsou tzv. lákadlem ryb. Jak známo ovesné vločky a kokos jsou velmi lehké a pozvolna se uvolňují do vodního sloupce a tím nalákají ryby k nástraze.

Vnadící směs musí být řádně promíchaná , většinou do ní ještě přidávám sypké posilovače, osvědčená příchuť  na jaře je scopex, přes léto vanilka, anýz a na podzim opět scopex a hallibut. Ovšem je třeba opatrnosti s těmito posilovači, abychom vnadící směs neměli příliš „ ostrou“ ( pachová stopa bude moc silná a může odrazovat ryby).

Nesmírně důležitá je konzistence vnadící směsi, která je určena do krmítka. Vyvážený poměr suché směsi, partiklu a vody musí být takový, aby se směs pozvolna uvolňovala z krmítka. Příznaky špatně namíchané vnadící směsi jsou zřejmé již po pár nahozeních. Příliš lepivá směs s velkým objemem vody nám zůstavá v krmítku, naopak s malým objemem vody se špatně udržuje v kleci a po dopadnu na vodní hladinu je vnadící směs rozpuštěna do vodního sloupce. Oba tyto případy jsou pro lov nepříznivé a je nutno směs „doupravit“ buď přídavkem vody či suché směsi.

 

Vnadicí směs připravená k lovu

 

Mezi pestrou škálou nástrah jsem nejvíce úspěchů zaznamenal na bílé červy, kukuřici („bonduelku“) a napařenou housku. Nástrahy samozřejmě propichuji v celém objemu tak, aby koukal háček. Při lovu plotic se nejvíce osvědčili červi s růžovou až červenou barvou v počtu 2-3 na háček. Naopak pro lov cejnů bílí červi a kukuřice, nebo kombinace bílý červ a kukuřice na háčku.

Kukuřice, arašídy a napařená houska ve tvaru kostičky(na jaře 5x5x5 mm, v létě 10x10x10 mm) jsou ideální pro lov větších a těžších ryb jako je kapr, karas, lín…

 

Výsledek správného zakrmení a volby nástrahy

 

Zarybnění ramen


Labská ramena jsou bohatá co do druhů, tak i do  velkosti ulovených ryb. Obsádku těchto ramen tvoří především kapr obecný, lín obecný, cejn velký, plotice obecná, sumeček americký, ale i krásní dravci jako je štika obecná,sumec velký a candát obecný. O lovu dravců budu pokračovat v dalších řádcích.

Kapři v labských ramenech jsou v některých případech pro většinu nás neprofesionálních sportovních rybářů kapitalní. Úlovky dosahující hranici 10 kg nejsou ojedinělé.

Ulovit cejna přibližujícího k míře 50cm není opět problém.

 

 

Úlovky plotic či perlínů mívají zhruba kolem 25 cm, což je labský průměr. Chytil jsem však i krásné plotice dosahující 30cm. Nepopulární a velmi rozšířený sumeček americký se vyskytuje v labských ramenech ve velkém množství. K separaci pro ulovení větších jedinců sumečka může být použit jako nástraha plátek rybičky, s nímž jsem lovil sumečky přesahující 35cm!

 

Úlovek lína obecného

Kdy na ryby?


První otázka je, ve kterém ročním období jít na ryby, druhá otázka je, jakou cílovou rybu chceme lovit. Jdeme- li si zachytat plotice či perlíny, tak v mnoha případech na ročním období ani počasí nezáleží. Bílou rybu si na lovné místo stáhneme vnadící směsí. Kapři mají na jaře rádi změnu počasí ze špatného k lepšímu, což se projeví zvýšením barometrického tlaku.

V létě je braní silnější spíše navečer nebo až za tmy. Na podzim jsem měl více úlovků kapra přes poledne. Naopak větší cejni mají rádi vyrovnané počasí a berou taktéž celoročně.

Velcí sumečkové američtí brali v podvečer letního dne za velkého rojení komárů na již zmíněný plátek rybičky. Nejvíce záběrů přicházelo až  po 21 hod.

 

Lov dravců na feeder


Při lovu dravců na feeder jsem se zaměřil na candáta obecného. Používám stejný feedrový prut jako při lovu bílých ryb. Při lovu candáta používám kvůli silnějšímu proudu tvrdší špičku tj. 2oz (56g).

Nejvíce úspěšnými místy k lovu candátů jsou právě rychleji proudící úseky labských ramen na rozhraní proudu a tišiny.

 

Candátí ráj labských ramen

Montáž a nástraha na candáta


Montáž k lovu candáta obecného se velmi podobá montáži, kterou používám k lovu bílých ryb. Kmenový vlasec má průměr 18mm, jako návazec používám splétanou šňůru o síle 0,12 mm. Olůvko používám ploché, aby se nástraha udržela na místě, kde byla nahozena. Obvykle postačuje 20-25g.

 

Na jednoháček nastražuji 2-3cm proužek těla oukleje nebo ocásek z oukleje či plotičky. Rybičky používám čerstvé, nikoli zapáchající. Candát hledá čerstvou potravu, ne zdechliny.

 

 

Způsob lovu


Po sestavení montáže nastražíme buď cár ryby či rybí ocásek. Nahazujeme na rozhraní proudu a tišiny. Po nahození dopneme vlasec tak, aby špička byla mírně ohnutá. Nástraha je unášena proudem nad dnem a je pro candáta velmi lákavá. Výhoda lovu candáta na feeder je hlavně v tom, že ryba nemá čas „zažrat“ nástrahu hluboko do jícnu a odsoudit se k jisté smrti. Tím eliminujeme poranění či usmrcení podměrečných candátů. Po dvou až třech razantních  prohnutích špičky následuje zásek.

 

Kdy na candáta?


V červnu a letních měsících jsem měl na labských tůních záběry jak přes den, tak i večer a v noci. Podstatnou roli hrálo počasí v tom smyslu, jaká byla či nebyla oblačnost. Za jasné oblohy byly záběry zcela výjimečné. Při oblačné obloze jsem měl záběry mnohem častější a nebyl problém chytit v pravé poledne pěkného candáta.

Candát chycený v pravé poledne

 

Koncem srpna a v září přicházely záběry až v podvečer a večer, opět za oblačného a teplého počasí. Není problém ulovit během hodiny i tři krásné candáty. Problém nastává v tom, že začíná být nedostatek nástražních rybiček. Tento problém řeším nachytáním rybiček a zamrazení v mrazáku. Mým dalším pokusem bude lov na kousek makrely, která by svým typickým zápachem mohla přelstít právě candáty.

 

Ouklejka byla večer účinná

 

Závěrem…


Závěrem chci napsat, že lidé by neměli zapomínat na labské tůně, které nám nabízejí výborný sportovní rybolov. Jsem zastancem rybolovu „chyť a pusť“, takže všechny ulovené ryby samozřejmě byly s největší opatrností vráceny vodě. Tímto žádám i vás sportovní rybáře, nebuďte masaři a chytejte pro radost!

 

Petrův zdar!

Ing. David Hrstka