Hlavním rozdílem mezi chytáním např. na rohlík a chytáním na boilie je již samotné nastražení. Boilie stejně jako například pelety nastražujeme mimo háček tzv. „na vlas“. Je to mimo jiné i z důvodu tvrdosti nástrahy - háček by jí neprošel a pokud by se nám přece jen podařilo ji propíchnout, tak bychom po záběru rybí tlamku dostatečně neprosekli. Na trhu je řada druhů boilie s různým složením a dobou celkového rozpadu.

Musíme si uvědomit, že jako každé odvětví rybařiny má své záludnosti a krkolomnosti. Stejně je na tom i lov s touto magickou kuličkou, které někteří kapraři přisuzují až magické vlastnosti a svoje recepty potřebné k sestavení té správné směsi pro výrobu boilie střeží doma v trezoru (samozřejmě obrazně řečeno). Tato metoda jako každá jiná vyžaduje alespoň trochu umu a počátečních vědomostí. Jako každý začátečník jsem určitě „nasekal“ spoustu chyb, které jsem sice postupem času eliminoval na minimum, ale ani v dnešní době si nejsem na 100% jist, zda nemám někde v sestavě něco špatně.

Pro Vás je ovšem podstatné to, že pokud se rozhodnete chytat s boiliem, peletami či kukuřicí mimo háček, měli byste se posunout o kus dopředu k získání své trofejní ryby.  Neříkám, že se ovšem nedají chytit velcí kapři třeba i na obyčejný rohlík. Tak to by bylo zhruba k začátku.

 

Základní sestavy pro lov na boilies

 

Důležitým krokem k úspěchu je navázaní správné sestavy a zvolení systému, který nám bude fungovat. Jeden, u kterého asi všichni začínají, je jednoduchý. Ve stručnosti - vytvoříme si smyčku, zvolíme správnou délku od očka háčku nejlépe navlečením nástrahy a uvážeme buď jak jsme klasicky zvyklí, anebo bezuzlovým vázáním k Vašemu oblíbenému háčku, odměříme si délku návazce a na konec přivážeme obratlík. Důležitý je výběr ostrého háčku, aby se rybám nedařilo naši nástrahu několikrát vyplivnout, než se háček zachytí v tlamce.

 

 

Další montáží, která už vyžaduje více soustředění, je tato. Váže se jako předešlá, oproti ní však jezdí vlasový přívěs s nástrahou na kroužku, který se volně posunuje po ramínku háčku. Toto opatření upravuje polohu nástrahy a háčku při nasátí a vyplivnutí nástrahy kaprem. Při nasátí by se nástraha měla volně dostat do tlamy kapra, při vyplivnutí by se měl naopak háček zachytit v rybím pysku. Posun přívěsu po ramínku háčku obojímu napomáhá.

 

 

Všechny tyto montáže se dají vylepšit rovnátkem, které se mi ovšem jeví jako zbytečný módní doplněk (ale nevylučuji, že některým rybářům funguje) a neshledal jsem, že by výrazně přibylo nebo ubylo záběrů či vyháčkovaných ryb. Na druhou stranu bych tuto maličkost nepodceňoval. Mnohdy, když ryba moc nepřijímá potravu, i taková drobnost jako je rovnátko, Vám může přinést pár záběrů navíc.

 

 

Naopak, jako výhodnější než použití rovnátka se mi jeví použití kombinovaného návazce. Uvázat se dá dvěma způsoby - buď kombinací pletené šňůry s fluokarbonem anebo z pletené šňůry potažené vrstvou pro její zpevnění. Tato vrstva se dá lehce stáhnout a pokud ji odstaníme v úseku těsně nad háčkem, vyjde nám kombinovaný návazec.

Tato druhá varianta je jednodušší na výrobu. Návazec je z jednoho kusu, pouze odstraníme potažení šňůry alespoň 2-3 cm od očka háčku, aby mohl bez problémů a odporu rotovat kolem své osy, což je velice důležité pro správné chování háčku během záběru a při zachycení v tlamě ryby.

 

Kombinace pletenky (u háčku) a fluorocarbonu

 

Návazec ze speciální pletenky s odstraněnou svrchní vrstvou v okolí háčku

 

Pokud se ovšem přece jen rozhodnete vyzkoušet montáž s fluorokarbonem a nechcete utrácet zbytečně peníze, tak bych Vám radil pro začátek, abyste si zakoupili vlasec od firmy Esox (na obalu píšou, že má fluokarbonový povrch a cena je kolem 100 Kč za 100m).

Potažená pletená šňůra se jeví mnohem výhodněji, protože odpadá složitější propojení fluokarbonu s pletenou šňůrou pomocí „kravského uzlu“.

 

 

Radil bych vám, abyste na konci každého návazce udělali smyčku, díky které bude možná rychlá výměna za nový návazec, pokud dojde třeba ke ztupení špičky háčku. I taková to maličkost ušetří spoustu času a někdy nám i může pomoci k dosažení krásné ryby navíc. Pokaždé, když už máte navázanou svojí montáž, vyzkoušejte ji, zdali je háček dost chytlavý. Tuto zkoušku lze jednoduše provést tím, že přes dlaň vaši ruky si přehodíte návazec tak, aby háček byl na jedné straně dlaně a obratlík na druhé. Poté táhněte za obratlík, aby vám háček jel přes dlaň. Když je háček na okraji dlaně, měl by se zachytit. Pokud se to nestane, tak je to chyba a musíte svoji montáž pozměnit či převázat, dokud nebude docházet k zachytávaní háčku. Tímto jednoduchým způsobem lze ověřit funkčnost Vaší montáže. Nezabere to více něž pár sekund a je to určitě lepší než pak na břehu přemýšlet, proč to nebere. V takové chvíli pak můžete možnost, že máte nechytlavou montáž, s klidem vyloučit.

 

Položíme háček na dlaň a táhneme šikmo dolů

 

Na kraji dlaně by se měl háček zachytit

 

Na Internetu a v odborné literatuře je popsána spousta montáží do různých situací, záleží pouze na Vás, pro jakou se rozhodnete a jaké budete věřit. Výše popsané prvky jsou ale naprosté základy, bez nichž se většina složitějších montáží stejně neobejde.

 

Detaily postupů

 

Následující série snímků zachycuje bezuzlové navázání háčku, detail montáže s kroužkem na ramínku háčku a nasazení rovnátka.

 

Na konci návazce uděláme smyčku, provlečeme očkem háčku a odměříme si délku vlasového přívěsu

 

Namotáme potřebný počet ovinů

Prostrčíme vlasec zpátky očkem (směrem ke špičce háčku a dotáhneme)

 

Detail přívěsu s kroužkem

 

Rovnátko připravené k nasazení

 

Smrštění rovnátka nad zdrojem tepla

 

Komponenty použité při výrobě vyobrazených sestav

 

Nahazování  a zavážení

 

Mezi významné faktory  pro výběr montáže patří bezesporu skutečnost, zda budete chytat na odhoz nebo budete svoji nástrahu zavážet. Oba tyto způsoby vyžadují různé typy montáží, aby Vám nedocházelo k zamotání při náhozu či zavezení. Na náhozy se mi nejvíce osvědčila průběžná montáž. Na menších vodách často chytám s krmítkem, do kterého lze přidat kromě vnadicí směsi i  pár kuliček boilie. Na rozlehlejších revírech používám zátěže zvané „letka“.  Jsou navrženy tak, aby při letu kladly co nejmenší odpor a my dosáhli delších hodů.

Na vyvážku naopak dávám místo olověné zátěže kámen, který připevňuji pomocí gumičky. Na tuto montáž je lepší dávat delší návazce kolem 30-60cm. Jako další varianta je tu možnost připevnění olůvka natvrdo k montáži. Tato montáž rybu zachytí okamžitě, jakmile narazí na zátěž. S montáží připevněnou natvrdo eliminujeme průtažnost vlasce na velké vzdálenosti a také docílíme razantnější signalizace oproti průběžné montáži, kde dojde k signalizaci záběru až poté, co ryba ujede několik metrů.

 

Doufám, že jsem začátečníkům alespoň trochu pomohl a od zkušenějších si rád sám nechám poradit. Na závěr vám popřeji spoustu probdělých nocí plných záběrů a zdolaných ryb.

 

Za Carpteam Na Háčku      http://www.karpteam.7x.cz/

 

FishmanAlda      (Aleš Morkus)