V rámci šetření časem mám ve stejné krabičce i několik olůvek. Vyšlo mně to jako nejméně stresující, protože háčky v krabičkách díky své drobnosti stejně mají schopnost putovat mezi jednotlivými přihrádkami a při vysypání krabičky je to ještě horší.

Podotýkám, že nejsem plavačkový, feederový ani kaprový specialista a věci si uspořádávám, jak to vyhovuje mně. Tím jsem nechtěl říci, že plavačkou ani feedrem nechytám. Jenom nepatřím k těm, kteří ve snaze mít co nejvíce záběrů neustále mění sestavu, jak je to často prezentováno v časopisech. Možná je to dáno tím, že na řeku, kterou znám, to mám kousek a když neberou, tak raději změním místo. Peferuji klid a pohodu. A to jsem v třídění či sbírání rozsypaných háčků nenacházel.

Chápu, že závodník toto „moudro“ tolerantně přeskočí. Spíš se tu snažím začátečníků v rybařině (a hlavně dětem) naznačit, že na udici dají stejně maximálně dva háčky, a co se týče velikosti, tak pro začátek stačí malé, střední a pár velkých, než mít od každého stupně velikosti hromádku, protože stejně háček č. 6 od č. 7 vizuálně skoro nerozeznáte.

Známým trikem, zabraňujícím pohybu háčků po krabičce, je přihození magnetu, který háčky na sebe naváže. Zatím jsem tomu ale na chuť nepřišel. Určitě se ale vyhněte tomu, že ve snaze zabránit přelézání háčků po krabičce, dáte pod víčko kousek látky. Nefunguje to, protože háčky se do látky zapichují, takže sice neputují, ale v případě otevření krabičky jsou zachyceny na látce, ze které pak nekontrolovatelně odpadávají

 

Jako další alternativu připouštím možnost, která je tak jednoduchá, až se nad ní tají dech. Možná tím prodloužím ekeonomickou krizi u výrobců krabiček. Rada zní: háčky nechte v pytlíku, ve kterém jste je koupili. Jednak máte pohromadě stejný typ háčku, ale navíc se vám zafixuje i daný model a výrobce, takže v případě spokojenosti víte, co znovu koupit či naopak čemu se příště vyhnout.

 

Háčky na špuntu

 

Protože to mám k vodě kousek a nejsem extra pořádníček mám několik háčků i s návazci zapíchnuté v korkové zátce, schované v jedné kapse u vesty. Původně jsem z toho měl obavu, ale háčky tam drží a nemotá se to. Samozřejmě to není zásoba na týdenní výpravu, ale díky tomu a jedné menší krabičce často za celou vycházku ani nesáhnu do batohu.

Samozřejmě existují i profesionální zásobníky na návazce, kde je možnost zamotání eliminovaná na minimum, ale to už je téma pro starší a pokročilé.

 

Ač to na první pohled nevypadá, háčky drží a nemotá se to, i když to běžně nosím v kapse vesty. U vody pak  jen stačí  na druhém konci vlasce udělat smyčku, kterou to připevním na kmenový vlasec. Takto navázané háčky primárně slouží jako návazec na feeder, případně klasickou položenou.

 

 

A tahle to dělají plavačkoví profesionálové - konrkétně Mihy San, ale já bych se k tomu nikdy nesnížil, protože se mně nad tou důkladností snižuje sebevědomí.

 

Přenašeč nástrah

 

Z korku či podobného materiálu lze vytvořit i přenašeč nástrah. Základem je nějaký festovnější špunt, na který se běhěm cestování u vody dají zavěšovat vláčecí nástrahy, vetšinou ty, které pravidelně na slibných místech střídáme. Určitě neuškodí mít nějak ukotvenou i spodní část provázku. Předejdete tomu, že v předklonu, např. při podebírání ryby vám špunt nebude bimbat před obličejem.

 

Myslím, že z fotky je vše patrné - drsňáci pak místo špuntu háčky  píchají rovnou do bradavky.Foto: Aleš Albin

 

Brousek na háčky

 

Brousek je taky užitečná pomůcka. Osobně ho mívám na joju na vestě, ale není to podmínkou. Jen musí být s vámi na rybách. Stačí jen brusný pidikamínek, nejlépe přilepený na dřevěném prkénku, aby se dobře držel.

 

Darovaný brousek domácí provenience z mé vesty.

 

Brousek vám v mžiku nabrousí ztupený háček na přívlačových nástrahách, ale samozřejmě i jednotlivé háčky, které se ve vodě či jinde zachytí o kámen. Dokonce dokáže narovnat poškozenou špičku háčku. Problém býval takový mikrobrousek sehnat. Jako tip vám dopručuji se pořádně rozhlížet na řemeslných jarmarcích či ve skanzenech, odkud historicky pochází i ten můj. Každopádně vím, že dnes se brousky určené speciálně na háčky dají v lepších rybářstvích určitě sehnat.

 

 

Text: Robur

Foto: Mihy San, Robur, Aleš Albin