Povolení k lovu

Většina rybářů navštěvující Chorvatsko jistě ví, že i lov na moři je zpoplatněn, tedy i k lovu ze břehu je třeba rybářské licence. To že Chorvatské úřady tolerují lov čudel ze břehu je jedna věc, ale i z jachtařských revírů webu je ihned jasné, že lov na moři bez příslušných povolení je tvrdě postihován. Povolení je možné si opatřit ve všech větších městech jako je třeba Zadar, Split, ale i na sladkovodním Vranském jezeru. Díky příslušné licenci máte možnost lovit ryby jak ve slané, tak i ve sladké vodě. Ceny „povolenek“ nejsou malé, ale s porovnáním s drtivou většinou českých privátních revírů jde o částku, která nikoho nevytrhne. Konečné rozhodnutí je však na vás.


 

Jak jsem lovil čudly

 

Nadpis tohoto odstavce je spíše parafrází názvu velkého díla Oty Pavla. Lov drobných rybek na moři je ale možné považovat pro nás suchozemce za pionýrské počínání. Proto i při lovu ryb mající ch délku okolo dvaceti centimetrů je cítit novota a nebojím se říci i adrenalin. Rybařících turistů je na břehu vidět mnoho, ale úlovky jsou spíše výjimkou nežli pravidlem. Důvodů je mnoho, ale jde i o fakt, že většina takových lovců nejsou skuteční rybáři, ale lidé, kteří se rybaření běžně nevěnují. Pokud se jako rybář chopíte příležitosti a vstoupíte do podvodního světa, ihned pochopíte jak na to. Není to žádná věda, ale chce to cit pro vodu, bystrost a ostražitost. Pak vám nic nebrání v tom nachytat velké kvantum ryb. Řekněme si to na rovinu. Převážná část ryb není konzumní a i pro příležitostného konzumenta ryb úlovek nepředstavuje plný žaludek. Ano objeví se i ryby, které jsou ceněny jak domorodci, tak i hostujícím rybářem. Ovšem spoléhat na tyto úlovky nelze a tak pokud se pokusíte rybařit ze břehu, tak samotné počínání berte pouze jako zábavu či sportovní rybolov v duchu populární myšlenky “Chyť  a pusť”.


 

Jak na to

Každý má své oblíbené techniky rybolovu. Většina z nich by jistě fungovala i na moři, ale já byl nucen silně poddimenzovat svou výbavu na pětimetrový bič, dva druhy vlasce, splávky, bročky a háčky. Toť vše, co je potřeba. Můžete si vzít bolonezku, machtku nebo i feeder. Vše je jen na vašich možnostech.

„Na montáži se všechno ukáže“ platí u nás doma i v Chorvatsku… Ano, je to skutečně tak. Různě zvolená koncová montáž vám umožní lov jiných druhů ryb.

 

Montáž a): Pokud použijete toto uspořádání bročků na vlasci, tak můžete očekávat záběry převážně mořanů obecných. Zpravidla se totiž nástraha nedostane na dno, kde  na své sousto čekají jiné ryby.

Montáž b): Tato alternativa vám dává šanci propašovat nástrahu na mořské dno, kde můžete získat záběr i od jiných druhů ryb než od všudypřítomných mořanů.

 

 


 

Kde lovit

Odpověď na tuto otázku je celkem jednoduchá. Všude, kde není monotónní dno. Oblíbil jsem si jeden přístav proto, že se tam nejen drží ryby, ale jsou tam vlnolamy, které jsou magnetem pro ryby všeho druhu. Výhodou je i minimální tlak rekreantů a tak máte klid pro své počínání.

 

Kdy lovit

Obecně se pro chytání ryb u moře doporučuje ráno a večer. A já nemohu nic jiného než souhlasit. Moře bývá tou dobou klidné a tak je možné snadno sledovat splávek. Večer považuji za nejlepší období. Pravě v podvečerních hodinách se ke břehu stahují i větši bratříčci námi běžně lovených ryb. Stejně tak se objevují ryby, které jsou alespoň pro mě velmi aktraktivní. Touto rybou je host místních vod jehlice rohozubá. Tato ryba je dravec, který v klidu ignoruje vaši kuličku těsta, ale sledovat lovící jehlici je zážitek do konce života.

 

Nástrahy a návnady

Lovit můžete takřka na cokoli. Rybky jsou nesmírně aktivní a atakují jakoukoli nabízenou poživatelnou nástrahu. Sám jsem používal obyčejné chlebové těsto. Zkoušel jsem s úspěchem i slávky, ale jejich opatřování znamenalo potápění se v přístavu a prohledávání trupů starých lodí či kotevních lan. Proto jsem z pohodlnosti  radši vypracoval těsto ze starého chleba, které fungovalo na veškeré mnou lovené ryby. Jak jsem poznal během šnorchlování, tak ryby dobře reagují na jakýkoliv zákal. A nemusí jít pouze o zákal z krmení, jaký známe od nás. Ono mnohdy není možné si sebou přibalit několik kilogramů krmení z domova. Ovšem zde to není ani nutné. Bohatě postačí místní hlína, která je dostatečně tmavá a ryby na ni reaguji skutečně bleskově. Dá se říci, že pokud do minuty či dvou nemáte záběr, tak je něco špatně.


Co můžeme ulovit

 

V této části článku bych se rád zmínil o tom, co můžeme chytit. Záměrně neuvádím, že jde o souhrn  všech možných ryb, které lze lovit. O rybách a živočiších, se kterými jsem se nesetkal, se zmiňovat nebudu a pokud, tak jen v hromadném výčtu.

 

Mořan obecný

Po právu mu náleží první místo. Jde o velmi početný druh. Je to snadno lovitelná rybka. Je snad všude a ve velkých množstvích. Ať na háček nastražíte cokoliv, tak to bude jistě první rybka, která se pokusí ukořistit vaši nástrahu. Není nijak zvlášt velká a ani bojovná, ale ve vodě se jich pohybují velká hejna. Pokud najedou, máte o zábavu postaráno.

 

 

Hlaváč rudoústý

Rybka, která mi ze všech úlovků nejvíce učarovala. Jde o rybku podobnou naší vrance a i její život je podobný. Hlaváč žije u dna, kde se zpravidla schovává ve svém teritoriu mezi kameny. Pokud ho chceme ulovit, musíme koncovou udici upravit tak, aby se nástraha dostala až ke dnu přes nenasytné mořany. Souboj s touto rybkou není nijak zvlášt adrenalinový, ale narozdíl od ostatních ryb je hlaváč přeborník ve schovávání mezi kameny. Proto rybář musí vyvynout i jistý um a nedovolit, aby zdolávaná rybka dosáhla svého cíle.

 

 

 

Cípal

Jde o rybu rozšířenou po celém Středomoří. Jako jeden  z mála druhů ryb je domorodci i turisty ceněn  kvůli chutnému masu. Nejde o velkého bojovníka, ale pro jeho atraktivitu hraje hlavě jeho velikost, která je větší než u jiných běžně lovených rybek. Cípalovým domovem je vodní sloupec, který obývá spolu se všudypřítomnými mořany.

 

 

Pouze encyklopedicky uvedu i jiné druhy ryb, které můžete ulovit:

 

Slizoun pruhovaný

 

 

Pyskoun duhový

 

 

Kněžík duhový

 

 

Kanic písmenkový

 

 

Okáč obecný

 

 

Mořčák chutný

 

Jehlice rohozubá

 

Raritkou může být ulovení mořských krabů, kteří vás jistě překvapí svou majestátností. Vlastně i můj první jadranský úlovek byl krab o rozpětí klepet 40cm. Sám jsem se tehdy divil, co čtrnáctka vlasec vydrží.

 


 

Závěr

 

Co dodat na závěr? Je to jednoduché. Pokud se svého milovaného koníčka nechcete vzdát ani na dovolené, kterou si na vás vaše rodina vynutila, tak neváhejte a do zavazadel si přidejte bič, pár splávků, bročků a háčků. Tím máte postaráno o zábavu na všechny volné večery. Splávek houpající se na mořské hladině má své kouzlo a pokud máte romantickou duši, tak není co řešit.

 

Text: Jiří Kadubec - Carpmaster

Foto: Autor a M. Horáček - Osprey