Krabičky

Zajímavá rybářská alchymie. Kolikrát jsem zjistil, že různé hobby markety a nevím proč zastavárny, mají tohoto sortimentu mnohem lepší nabídku než obchody s rybařinou. Mým osobním kriteriem je možnost vyndávání a upravování přihrádek a hlavně způsob uzavírání. Za nejlepší v poměru kvalita cena nyní považuji to, co je znázorněno na fotografii. Takže jsem mohl dát sbohem jistícím gumičkám po obvodu krabičky. S nima to byla práce navíc a pokud se gumka roztrhla v batohu či u vody, tak jsem se stejně většinou vysypání jednou za čas neubránil.

Také pozor na vlhko, krabičku ihned zavírejte, protože jakmile se tam dostane trochu vody, tak vše kovové do pár hodin zrezaví – nejdřív začínají háčky. Po příchodu domů po deštivé rybačce krabičku ihned otevřete a nechte důkladně vyschnout. Zmínka o kovu mně připomíná dobu totality, kdy prostě pořádná krabička vůbec neexistovala, takže se pořizovaly různé náhražky, které by dnes mohly zdobit police starožitnictví.

Trochu té historie, vlevo je krabička od kříd ze západního Německa umě vylepšená vlepenými přepážkami. Před nedávnem jsem vyhodil krabičku, kterou otec sám vyřezal a slepil z toho bílého plastu včetně víčka. Vpravo je pak komfortní plechová krabička od sportpásky. Zajímalo by mě, co by dnes stálo víc. Zda ta páska nebo krabička?Každopádně na uskladnění lanek je ideální.

Případně se jako krabičky používaly obaly od všeho možného. Jako výhoda se ukázala má matka lékařka. Protože léčiva představovala v obalové technice vrchol hitparády. Vím, že tato rada je dosti teoretická ale to jaké má mít rybářská krabička výhody či vlastnosti kolikrát zjistíte, až podle chování jejího obsahu na rybářské výpravě. Tak aspoň něco praktického na závěr. Pokud nechce někdo používat drahé krabičky na opravdové drobnosti, tak docela slušnou službu udělá zásobníček na léky pro denní užívání. Cena je do 30Kč a nabízí se zde minimálně 21 štelářků.

Na co si dát při výběru krabičky pozor: panty by měly být co nejmasivnější, a raději víc než dva, protože při nalomení jednoho z páru už krabička prakticky umírá. Uzavírání by mělo držet, takže gumička po obvodu je spíš pojistka než to, co drží krabičku pohormadě. Víčko by mělo přiláhat přímo na štelářky, takže nebude docházek k cestování věcí po krabičce. Mezera mezi víčkem a jednotlivými komůrkami krabičku přímo diskvalifikuje. Nějakou těsnící vložkou to pak už nezachráníte, spíš vám bude komplikovat život. Není od věci mít v krabičce menší pinzetku, kterou si pak drobnosti můžeme podat aniž bychom obsah museli vysypávat.

poctivý uzavírací systém

relativně poctivé panty z hlediska poměru materiál, kvalita, cena. Modra krabice je oboustranná.

 

v horní krabičce jsem kdysi musel vylomit příčku, abych tam dostal větší třpytku, což je s výměnnými příčkami v krabičce spodní hračka

 

a když budete moc šikovní, tak si uděláte sami doma něco takového made by Milhy San


moje nejoblíbenější krabička, mám tam z 85% vše co u vody potřebuji

 

a tahle končí krabičky, které už se k vodě nedostanou, má nalomený uzávěr a ještě jsem ji musel jistit gumičkou

zde vidíte, co se stane, když mušky případně krabičku pořádně nevysušíte. Nemusíte nutně spadnout do řeky, stačí když do krabičky lehce naprší. Proto zavírat, zavírat a zavírat!

Futrál na splávky

Samozřejmě, že to každý řeší nějakou krabičkou. Za totáče to byly hlavně pixle od tenisových míčků, ti lepší měli plechovku Penn jiní se museli smířit s Optimitem. Dnes existují různé speciální tubusy či pouzdra. Ne každý jsem ale plavačkář specialista, který má svoje nářadíčko rozdělené podle nosností a typu anténky atd. Pro ostatní bych měl jedno doporučení. Stačí dvě novodurové trubky, kde průměr jedné je o trošku menší než druhé. Cílem je zasunutí trubek do sebe na principu teleskopu. Tím získáte tu výhodu, že krabičku můžete libovolně zmenšovat či zvětšovat. Na uzavření pak postačí špunt či vršek od nějakého spraye.Další dobrou věcí je mít krabičku vystlanou něčím měkkým, protože když na splávku popraská ochranný lak, tak brčko saje vodu a potápí se. a takhle to dělají profíci. Hand made Milhy San. Na Chytej je o výrobě těchto skvostů článek.

Krabička na mušky

Dále bych rád nabídl návod na výrobu samodomo krabičky za malé peníze.Dále viz. foto a citace Tomáš Sellnera: Podložka do krabičky je z materiálu "sympatex", což je podložka do koupelen. Bývá k dostání v každém obchodě typu Hornbach, OBI atd.Stačí koupit pruh cca 15 cm v šířce 75 cm a myslím, že to stačí minimálně na 10 krabiček velikosti, co je na obrázku. Krabičku si může udělat každý takovou, jakou sežene a jaká se mu vejde do kapsy. Cena sympatexu byla asi 25,- Kč, bonbony můžou stát odhaduji tak 20 - 30,- Kč, pozor na hypervitaminózu těch, co by krabičku chtěl mít co nejdřív a sní všechny bonbony najednou. Mouchy do toho jdou napíchat krásně, protže materiál je optimálně měkky a tvárný jako houba. Takže si to ustřihne tak, aby to v krabičce bylo těsné, pak to stačí do ní namačkat, není potřeba lepidlo. Pokud by jste se rozhodli symaptex vlepit, tak chemopren je ideální.