stika 98cm Štika se dá ulovit na každý typ woblera. To je nutné zdůraznit hned v úvodu tohoto příspěvku. Rybář jen musí znát, kde dravec stojí, kde obvykle loví a jak se který wobler chová. Pak už je to jen záležitost správné techniky vedení a trpělivosti (barva je podle mých poznatků trochu v pozadí, i když samozřejmě svou roli také hraje).

Mám zkušenost, že útok štiky (obvykle většího exempláře) přijde třeba až po hodině intenzivního „pročesávání” jednoho vybraného místa (o několika málo metrech čtverečních). Za oněch 60 – 80 minut jsem dvakrát až třikrát vyměnil typ woblera (i barvu), ale bez výsledku. A pak, když už jsem začal přemýšlet o přechodu na jiný flek, překvapilo mne kdesi u dna nebo ve sloupci náhlé ztěžknutí vláčené nástrahy. A vždycky to byla štika přes 75 centimetrů, obvykle však ještě větší...

Proč trvalo tak dlouho, než dravec po nástraze vystartoval?

Obávám se, že na to nebudu mít tak jednoznačnou odpověď. V zásadě se dá říct, že starší štiky už mají své zkušenosti, a proto jsou opatrnější, navíc umožňují–li to podmínky, tak i vybíravější v příjmu potravy. To asi budou ty hlavní důvody, i když pravděpodobně ne všechny.

Jde tedy zkrátka o to – trefit se jim „vším” do nálady. A slůvkem „vším” mám na mysli:

  • velikost a tvar woblera
  • jeho barevný odstín
  • pohyb nástrahy
  • úhel pohybu (vláčení)
  • vzdálenost vláčené nástrahy od stanoviště ryby (pouhé dva metry mohou rozhodnout o úspěchu či neúspěchu)

Mezi mé nejoblíbenější štikové woblery patří plovoucí Invincible (15 a 18 cm) od Nils Masteru, Perch (12 cm) od Salma, Down Deep Husky Jerk (12 cm) od Rapaly, Classic (15 cm) od Dorada, Risto Rap (9 cm) od Rapaly, Dragon River (13,5 cm) od WFS, Husky Jerk (14 cm) od Rapaly, Shad Rap DR (9 cm) od Rapaly, Whitefish (13 cm) a Roach (9 cm) od Salma či Killer (9 cm) od WFS.

V této souvislosti je nutné dodat, že platí rovnice: větší wobler = větší štika. Například na woblery o délce 9 cm chytám štiky vesměs do 70 cm délky, zatímco na woblery od 13 cm jen málokdy zaútočí štika pod 70 cm. Říkám jen málokdy, protože výjimky potvrzují pravidla, což je prostě pravda. Už párkrát jsem chytil 40–centimetrové štičí štíhle na 15 cm dlouhého woblera.