Před závody

Od časných ranních hodin byla Jestřabická přehrada v obležení více než osmdesáti příznivců pstruhové přívlače. Poměrně početně byli zastoupeni rybáři ze sousedního Slovenska, a tak závod díky jejich účasti získal punc „medzinárodných pretekov“. Akci si nenechaly ujít rovněž mnohé rybářské osobnosti z obou států – např. současní i bývalí reprezentanti v přívlači - Josef Foltýn, Milan Rozsypal, Laco Mlynarovič, Juraj Mrázik a další, dále ligoví závodníci nebo i dopisovatelé z rozličných rybářských periodik. Soutěžní klání tak slibovalo řadu zajímavých momentů.

 

Podle propozic bylo úvodní kolo (z celkově pěti) věnováno pouze lovu na smáčky od fy Nástrahy.cz. Závodníci si zdarma a podle svého uvážení mohli vybrat z firemního pultu pět kusů smáčků do závodu (a také si přikoupit další modely do zásoby). V ceně startovného byly pro účastníky i další nadstandardní věci: např. oběd (jedinečný guláš z jelena), možnost ponechání si tří ulovených pstruhů a taška s drobnými upomínkovými dárky. Na padesát nejúspěšnějších rybářů navíc čekalo stejné množství cen od sponzorů závodů. Osobně jsem pokukoval po „hodně vymazleném“ vláčecím navijáčku Fujitsu od fy Kingfisher (jak se později ukázalo, nebyl jsem tak dobrý, abych na něj dosáhl, ale vzal jsem za vděk plechovkou plzeňského ležáku, který mě rovněž dokázal naplnit blahem…)

Vše připraveno, závod začíná

První kolo a „smáčkový král“

Úvodní „smáčkové“ kolo vypuklo v 7.30 hod. Shodou okolností jsem si vylosoval flek mezi Hadem a slovenským reprezentantem Jurajem Mrázikem, se kterými jsem potom rotoval po celý čas závodu. Z obou stran mě tedy čekala konkurence jako řemen!

První jsem bodoval na zeleného smáčka já. HaD se snažil kontrovat oranžovým smáčkem.

 

Rybám smačci chutnaly, a tak na sebe nenechaly první úlovky dlouho čekat. Převahu měli čerstvě vysazení duháci, ale bylo zdoláno i nemálo „starých“ sivenů a několik štik. Po prvním kole jsem měl pět ryb, které mi „zajistily“ 23 pozici. Had měl ryb stejně, ale v součtu měřily o pět centimetrů více, a tak skončil na „lepším“ 19. místě.

HaD hned v prvním kole ulovil těsně pod hladinou malou štiku

Korunovaným „smáčkovým králem“ se stal Vítězslav Tvarog, který ulovil 9 ryb (273 bodů - centimetrů) a po právu v úvodním kole zvítězil!

přesun na druhé kolo

Kolo druhé a HaDova radost

V následujcích kolech už rybáři mohli použít libovolnou vláčecí nástrahu a mnozí toho využili. My s Davidem se rozhodli držet smáčků (fluozelených), neboť na ně ryby celkem dobře reagovaly. Přesunuli jsme se doprostřed hráze, kde se údajně v prvním kole odehrávala opravdová jatka. Tehdy jsem ještě netušil, že to budou jatka hlavně pro mě... Do půlky kola jsem měl osm kontaktů. Většinou to však byly jen rychlé a nesekatelné údery. Dva pstruhy jsem sice trefil, ale seklepali se mi hned po pár vteřinách. Had mezitím měřil tři ryby, ale nějaké mu rovněž spadly. Do konce kola se mi podařilo „vyčarovat“ jen dva kousky a v průběžném pořadí jsem se hluboko propadl. David se „vyprsil“, přidal ještě dva pstruhy a s pěti úlovky vybojoval skvělé 2. místo v druhém kole.

v druhém kole se lovilo i na další vláčecí nástrahy, ale my zůstali věrni smáčkům

přeci jen se zadařilo :-)

Kolo třetí a boj o rybu

Ve třetím kole jsme lovili ve střední části nádrže. V té chvíli už foukal silný nárazový vítr, který kazil hody s lehkou nástrahou. I přesto se mi hned na začátku podařilo na smáčka „vydrtit“ duháka. David po pár hodech skóre srovnal a vypadalo to na velký mač. Bohužel se nekonal. Oba jsme ještě obdrželi několik klepanců a tím to také zvadlo. Jak na potvoru Hadův pstruh měřil 39 cm a můj jen 31. Tento nepatrný rozdíl udělal mezi námi osm míst v pořadí a já se dál propadal do bahna neúspěchu…

siveni i pstruzi byly stateční bojovníci a zelený smáček jim chutnal

Velká přestávka a štikovo-smáčková premiéra

Po třetím kole nastala velká přestávka, která byla vyplněna obědem, doplněním tekutin a také přednáškou o lovu štik na smáčky v podání Milana Rozsypala (Milhause). Na přednášku volně navázala ukázka praktického rybolovu v nově vybudované štikové nádrži pod parkovištěm. Majitel revíru Miloš Šlesinger vyzval přítomné, aby si lov štik na smáčky vyzkoušeli sami. Někteří tak skutečně učinili. Byli jsme mezi nimi i já s Hadem. David zde po několika minutách chytil úplně první štiku nádrže (revír se oficiálně pro veřejnost otevíral právě u příležitosti závodu CHYTEJ.cz na NÁSTRAHY.cz). Jeho premiérová štika sice neměla ani půl metru, ale v rybníce žije hned několik kousků nad osmdesát čísel. A právě po nich jsme toužili! Jednu z větších zubatic - asi sedmdesátku - zde těsně u břehu pozbyl jeden rybář. Já zdolal dvě „půlmetrovky“ a šel se raději chystat na další kolo.

Čtvrté kolo – má radost

Do předposledního kola jsem nastupoval s úmyslem konečně porazit Hada - a to „na hlavu“ - a nikoli jen na nějaké ubohé centimetry! :o) Los nás tentokrát poslal do mělčiny před hájený úsek. První rybu jsem vyndal do pěti minut od startu. David okamžitě kontroval duhákem z dálky (na smáčka za sbirolinem). Vzápětí k němu přidal další rybu a srovnávat jsem musel já. Po chvíli lovu se mi podařilo napálil zvlášť velký kus! Když ale plynule projel třemi sousedními sektory, podařilo se mu vypnout (odhaduji, že to stejně byl jen „podšvihnutý“ kapr nebo jeseter). Naštěstí jsem i tak brzy vyrovnal a dokonce jsem se „ujal vedení“ o celé 2 cm! Tento stav vydržel skoro až do závěru kola, konkrétně do chvíle, než jsem zdolal dalšího pstruha. Tím jsem nad Hadem definitivně (a zcela výjimečně) zvítězil.

má příprava na čtvrté kolo a pohled na skvělé jestřabické zázemí

v posledním kole se stále ještě lovilo dost ryb...

Poslední kolo – dojezdy pro (bývalé) hvězdy

Na poslední kolo jsme zaparkovali v zátoce pod chatou. David měl jeden záběr od duháka v dálce, já naopak dostal drbanec od sivena pod nohami. A to bylo vše. David navíc chytal jen asi čtvrt hodinky a pak šel vyřizovat nějaké organizační záležitosti. Závěrečné kolo tak skočilo remízou – oba jsme měli „bezrybku“.

v posledním kole se HaD věnoval přípravě cen pro vítěze

Celkově se HaD umístil na „krásném“ 32. místě a já byl ještě o tucet míst pod ním. Jistě se ptáte: „Kde udělali pánové z Chytej chybu?“ Určitě v tom, že jsme závod pojali jako „pohodovo-rekreační akci“ (což by se v závodech stávat nemělo) a rovněž jsme zůstali až do konce věrni smáčkům, byť na různých montážích (z čehož vyplývá, že se věrnost ne vždy vyplácí). Tvrdé nástrahy - třpytky a woblery - jsme ignorovali úplně, i když umožňovaly rychlejší chytání a rozhodně byly vhodnější pro lov v silném větru. Při lovu se smáčky se vyplatilo lovit ryby, které se nejvíce pohybovaly pod hladinou, se smáčkem umístěném na 2g jigové hlavičce a jemně s ním "tančit" pod hladinou. V okamžicích, kdy se zvedl silný vítr to bylo ale téměř nemožné a i když se podařilo nahodit dostatečně daleko, "pytel" na vlasci o délce několika metrů téměř 100% vyloučil kontakt s nástrahou a práci s ní. Stejně tak záběr nebylo možné identifikovat.

Trocha statistiky ze závodu

82 závodníků celkem ulovilo 976 ryb – z tohoto množství byla převážná většina duháků a sivenů (největší pstruh měřil 49 cm), dále se zdolalo 25 štik (největší 49 cm), 1 candát (39 cm), 4 okouni a tři regulérně ulovení kapři (jeden z nich – kus 55 cm - se stal i největší ulovenou rybou závodu).

Stupně vítězů

Na stupni vítězů stanul Slovák Maroš Michalka, který s přehledem přechytal celé závodní pole (součet umístění 45, počet ulovených ryb 41 a součtu bodů 1283). Stříbro získal opět slovenský závodník Ladislav Rebro (součet umístění 70, 31 ryb, 858 bodů). Teprve na třetím místě byl „náš borec“ – Milan Mikulka (součet umístění 78, ryb 20, 898 b). Nezbývá než doufat, že to Slovákům zase příště natřeme my, nebo nás alespoň pomstí čeští hokejisté na letošním MS. :o)

Největší rybu závodu (viz kapr 55 cm) ulovil na smáčka Martin Štěpka. „Smáčkovým králem“ (jak už bylo výše uvedeno) se stal pan Vítězslav Tvarog. Sláva vítězům a čest poraženým!

 

Vyhlášení výsledků, vítěz celého závodu přebírá hlavní cenu

celkový vítěz a stupně vítězů

ceny byly připravené pro více než 50 závodníků

Poděkování za závodníky

Za všechny soutěžící musím poděkovat manželům Šlesingerovým za výborné zarybnění revíru před závodem a za vytvoření perfektního zázemí pro všechny účastníky. Poděkování patří i garantům závodu – rybářskému serveru CHYTEJ.cz a internetovému obchodu NÁSTRAHY.cz. A rovněž firmám, které závod sponzorsky podpořily a dodaly hodnotné ceny: GAMMARUS - Brno, rybářské potřeby KINGFISH – Nový Jičín, nakladatelství FRAUS – Plzeň, firmě Vladimír Fencl - podběráky a další.

Díky vám všem jsme prožili pěkný den u vody a odnesli si (kromě dárků a cen) i sluneční bronz na kůži a spoustu rybářských zážitků.

Závěrečné shrnutí

Závod se celkově vydařil. Počasí bylo slušné. Nástrahy fungovaly a ryby na ně braly. Závodníci byli ohleduplní a rozhodčí spravedliví. Oběd byl skvělý a točené pivo taktéž. Přednáška o smáčcích se povedla a byla podpořena i úlovky. Vyhráli ti nejlepší. Co víc si přát? Aby stejně dobře dopadl i příští ročník závodu CHYTEJ.cz na NÁSTRAHY.cz!

ToRo

tohoto jesetera 110 cm ulovili rybáři asi 2 hodiny po ukončení závodu :-)