Systém ve vlascích

Čím je rybář movitější a hromada jeho nádobíčka se zvětšuje, tak přibývá i navijáků a jejich cívek s různými průměry vlasců. Vzhledem k pořizovací ceně vlasce je poměrně častým trikem šňůru po opotřebení jednoho konce na cívce otočit. Pokud pak takových cívek máte víc, poměrně brzy ztratíte orientaci a složitě řešíte kde, jak dlouho, jaký průměr a v jaké kvalitě silon máte, kolik ho na cívce je, čím je podvinutý a podobně. Proto jsem si zhotovil jednoduchý wordový záznam i s případným hodnocením vlasce, abych měl o těchto detailech i s odstupem času přehled. Kdo nemá počítač, tak si samozřejmě může udělat rukou psaný zápis, který se ale hůře upravuje. Na druhou stranu ale nemusíte zapínat počítač, když vylovíte málo používanou cívku a přemýšlíte, co na ní máte navinuto.

p1.jpg

Záznam by měl obsahovat: označení cívky, případně navijáku či prutu, kde je používán, průměr vlasce, jeho cenu a místo pořízení, něco o kvalitě - pokud už je na cívce převinut či podřený a na závěr nějaké to hodnocení. Možná vám to přijde poněkud paranoidní, ale pokud vyznáváte jemnější styl rybaření a máte ke každému navijáku dvě nebo více cívek s různými průměry vlasců, tak to pochopíte.

Ukázka záznamu

Naviják ZEBCO COOL Stříbrná cívka - od 8/2004 bílá 100m 0,18ka COLMIC Atomic line extra strong allround monofilament, nosnost 3,5kg, cena 60 Kč, z Veselé ulice – nevyhovoval, podvinutí asi 150 m staršího vlasce 0,20 mm
Nyní tam je od 5/ 2006 šedomodrá 0,18ka KONGER Steelon Fishing line, nosnost 4, 7 Kg, asi 140m, ale 1. 8. 2008 jsem ji už otáčel, takže až doslouží vyhodit, podvin zkrácen, aktuálně asi 120 m vlasce 0,20 mm

Vlasec v kýblu, nervy v klidu

Také jste už mockrát navíjeli silon ze špulky, která se rychlým navíjením nekontrolovatelně rozbíhala po pokoji a vlasec se zamotával do nohou nábytku? Napřed jsem udělal pokus s tím, že jsem doma našel nějakou oběť, která kolečko s vlascem navlékla na tužku a v obou rukách ho za jízlivých komentářů chvilku podržela. Pak jsem nějak zjistil, že dokážu být plně soběstačný, když kolečko s vlascem umístím do kýblu, ze kterého už utéci nemůže. Blbé, ale účinné. Lepší možností, jak vlasec navíjet, je umístit špulku do kbelíku, který je napuštěný vodou – je to menší rachot a špulka s vlascem se nepřetáčí.

p2.jpg
Hlavní je klid a pohoda, ostatně jako u každé práce. Dále bych doporučil si při navíjení udici používat v rozložené podobě. Předejdete uražení oček či případné zlomení samotného prutu.

Navíjení cívky, aby byla plná

Určitý problém představuje i snaha naplnit cívku přesně po okraj. Smysl tohoto snažení spočívá v tom, že z nedostatečně zaplněné cívky se vlasec špatně smeká a hody jsou kratší. Mimoto se pak při navíjení díky menšímu průměru návinu natočí na jedno otočení kličkou podstatně méně vlasce. Proto se většina rybářů snaží mít cívky opravdu naplněné.

Obvykle se to dělá tak, že nenamotáme na cívku 500 m „šestnáctky“, ale koupíme 100 až 150m kvalitního vlasce a ten podvineme o něco silnějším levným vlascem. Je pak otázka, kolik podvinu na cívku dát. Existují sice vzorce, podle kterých se to dá spočítat, ale výrobci si ani s kapacitou cívek ani s průměry vlasců hlavy moc nelámou, takže se klidně může stát, že vám podle vzorce přesně vypočtené množství podvinu vyplní cívku až po okraj.

Pokud má naviják dvě stejné a prozatím prázdné cívky, existuje rychlejší a naprosto přesné řešení. Na první cívku namotáte požadovaný vlasec, přivážete podvin a dovinete cívku až po okraj. Pak vezmete druhou a z té první to na ni převinete. Tahle finta se dá použít i když máte cívku jedinou, ale je to komplikovanější – naplníte si cívku vlascem a podvinem, přemotáte kamkoli jinam a pak znovu ještě někam jinam, abyste napotřetí vrátili celý návin na správnou cívku požadovaným vlascem nahoru. Tohle ale stačí udělat jednou za řadu let, protože dál je ideální měnit jen posledních 100 – 150 m kvalitního vlasce za nový ve stejném průměru a na podvin nemusíte prakticky sahat. Takže si někdy dobře rozmyslete, zda starou šňůru vyhodíte nebo zde získáte zadarmo levný podvinový materiál.

Často vidím v obchodě s rybařinou malé rybáře kupovat ve stylu 100metrů dvacítky a 100 metrů patnáctky. Většinou jim to prodavač prodá, aniž by jim poradil, že to bude málo. V jiném případě zase zbytečně moc. Dodnes s úsměvem vzpomínám na situaci, kdy mě otec pověřil koupí 300m vlasce, který jsem hrdě donesl s tím, že aby se mu to nemotalo, tak jsem mu nechal každé klubíčko zvlášť rozstřihnout. Proto zde vidím velký prostor k zamyšlení, a to jak pro prodavače, tak nakupující.

Fire line, pavoučí šňůra a pletenky obecně

Z různých rybářských diskusí jsem zjistil, že pro spoustu rybářů jsou některé věci úplně jasné a druhým zase věčně hlava nebere, o čem se právě mluví. Takže se krátce zmíním o pletenkách. Pro mě je pletená šňůra top pomůcka hlavně pro přívlač. Předností pletené šňůry je to, že při deklarovaném průměru 0,12 mm má nosnost jako vlasec o průměru např. 0,25 mm. Dále má minimální průtažnost, takže s ní mnohem citlivěji vedete nástrahu a jakýkoli ťukanec ihned cítíte v prutu. Nepleťte si ji ale s lankem! Pletenku štika hravě překousne!

Dále má proti vlasci o něco delší životnost. Tím, že zase můžeme použít tenčí průměry, dosahujeme lepších a delších náhozů. Je vhodná na chytání s gumami a woblery, nemá ráda rotačky. Cena za metr je kolem 3,50 Kč, takže 100 metrů (bohatě stačí) vás vyjde na 350 Kč. Když však díky její nosnosti zachráníte tři woblery po stokoruně, máte pořizovací náklady zpět.

p3.jpg

Je pravda, že se chová trošičku jinak než vlasec, takže některým rybářům nesedne. Není vhodná pro zimní rybolov, protože je oproti klasickému silonu náchylnější na namrzání. I když rybařina život prodlužuje, tak žijeme jen jednou. Já ji vyzkoušel a nelituji.

Vzhledem k její ceně a nízkým průměrům s pletenkou ale sotva zaplníte cívku navijáku, takže je obvyklé pletenku podvíjet vlascem (pozor!) s větší nosností než má pletenka. Vše další je uvedeno v předchozí radě.

Pletence podvin z vlasce velmi svědčí - jeho pružnost snižuje tlak na jádro cívky (pokud pletenku při zdolávání navineme při silném tahu). Doporučují to i výrobci šňůr a navijáků.