(Ne)známé chytání v moři

Ovšem ne každý z tuzemských rybářů je důkladně připraven „zkřížit pruty“ s mořskými dravci. Mnohým chybí materiální vybavení a nezbytné znalosti. Během lovu pak chybí pohoda a rybáři jsou nuceni svou nepřipravenost maskovat improvizací. Zbytečně tak promrhají cenný čas pobytu a rybářská dovolená nesplní jejich vysněná očekávání. Známé pořekadlo praví: „Kdo je připraven – není poražen!“ K základní průpravě nejlépe poslouží prostudování odborné literatury na dané téma. Bohužel, i když „norský rybářský boom“ v českých zemích přetrvává už bezmála dvacet let, cenných informací o mořským rybolovu je jako šafránu. Když nepočítám několik desítek článků v rybářských časopisech, které spíše popisují konkrétní výpravy a tudíž mají minimální naučnou hodnotu, tak vlastně dodnes existovala jen jediná publikace, která měla jistou odbornou úroveň. Jednalo se o útlou brožovanou knihu „Rybaříme v norských fjordech“ od českých autorů (JUDr. Vladimír Enenkl, Ing. Pavel Míšek, Gustav Műller), která byla vydaná již před deseti lety! Tak jako v jiných oblastech lidské činnosti se pokrok ubírá mílovými kroky dál a neustrnul ani v mořské rybařině. Desetiletá informační propast je hodně hluboká…

p1.jpg p2.jpg

Učebnice „norského rybaření“

Z tohoto důvodu jsem byl zvědavý na avizovanou knižní novinku od nakladatelství Fraus, která měla přiblížit moderní trendy v mořském sportovním rybolovu a nabídnout tak nejnovější cenná doporučení a rady pro české rybáře lovící v Norsku.

Musím přiznat, že kniha Norsko – fascinující rybolov, mou zvědavost plně uspokojila. Vzhledem k tomu, že jsem v Norsku rybařil teprve podruhé (a počítám se tedy stále spíše k začátečníkům), získal jsem z ní spoustu užitečných informací a rad.

Kniha je rozčleněna do přehledných kapitol, které na sebe dobře plynule navazují. Jako „norský elév“ jsem zvláště ocenil úvodní kapitolu s tipy co si do Norska vzít, a co raději nechat doma a dále kapitolu o výběru vhodného náčiní a nástrah či doporučení na netradiční metody mořského rybolovu (muškaření, přívlač z pobřeží, chytání v hlubinách).

Následující oddíl knihy je věnován „našim protivníkům“ – čili druhům mořských ryb, se kterými se u norského pobřeží nejčastěji setkáme. Dozvíme se z něj, jak se jednotlivé druhy od sebe liší, údaje o jejich maximálních rozměrech, čím se živí, kde se nacházejí, s čím a na co je lze ulovit. Tato kapitola končí odbornými pokyny na zpracování chycených ryb a radami jak s úlovky naložit, aby se z nich staly opravdové delikatesy.

Závěrečná kapitola představuje nejlepší rybářské lokality podél norského pobřeží ve směru od jihu k severu. Alespoň teoreticky tak navštívíme známá loviště vlkoušů u ostrova Fedje, zachytáme si tresky a mníky se ve středním Norsku v Einsetu, Harbaku, Vikně, na ostrově Hitra a utkáme se s vlkouši, halibuty a obřími treskami daleko na severu v souostroví Lofot a Soroya.

p3.jpg p4.jpg

Hodnocení

Kniha určitě není určena pouze začátečníkům, ale na své si přijdou i zkušení „mořští vlci“, kteří chtějí „postoupit na vyšší level“ - neboli ulovit trofejní kus či druh ryb, se kterým se zatím osobně nesetkali. Publikace obsahuje přes tři stovky vizuálních reprodukcí (doprovodných fotografií, ilustrací ryb i montáží, map lokalit). Na jejím vzniku se podíleli jak tuzemští autoři (Jiří Fraus, Radek Diviš, Milan Wišo, Zdeněk Edelmann), tak i „zahraniční esa“ (Volker Dapoz, Rob Langford, Wolfgang Schulte a další). Maličko tím sice utrpěl původní záměr vydavatele, že v edici Průvodce sportovního rybáře budou vycházet jen díla českých autorů, ale na druhou stranu cenné zkušenosti německých a norských rybářů knihu vyzdvihují ještě „o třídu výš“.

Cena knihy je 399 Kč (což je přibližná cena několika kusů mořských nástrah), její hodnota je však oproti utrhlým nástrahám mnohonásobně trvalejší.

p5.jpg p6.jpg

Nakladatelství

Fraus, Edice: Průvodce sportovního rybáře, Formát: A4, Počet stran: 208, pevná vazba, celobarevná publikace, 1. vydání -2008, cena 399 Kč

Tomáš Rozsypal