Požádali jsme trenéra přívlačové reprezentace - Davida Maixnera a položili mu pár otázek týkajících se tohoto úspěchu a samozřejmě jsme naťukli i jeho další plány do budoucna.

Vzpomeneš občas na vítězné okamžiky z loňského mistrovství nebo už jsi myšlenkami na tom letošním?

Na loňské mistrovství nelze jen tak zapomenout. Dlouhá léta jsme po titulu toužili a snažili pro jeho získání udělat vše možné. A najednou to přišlo! Myslím si, že to pro každého člena reprezentace byla chvíle nespoutaného štěstí a radosti. Celý tým na stupních vítězů při poslouchání naši hymny se jen těžko bránil dojetí. V tu ránu je zapomenuta nervozita během příprav a stres v závodech. Z každého mávnutím kouzelného proutku spadne napětí a oddá se jen okamžiku vítězství.

Jaké bylo tehdy přivítání po návratu domů?

Ihned po návratu následovala druhá vlna radosti a oslav. My měli to štěstí, že jsme napřed jeli do Slatiňan, odkud pochází novopečený mistr světa Michal Tichý. Sem nás přišla přivítat spousta přátel, kamarádů a fandů. Do smrti nezapomenu především na šťastné, ale i dojemné, přijetí od Edy Tichého (poznámka red. – otec mistra světa).

Jak po úspěšném světovém šampionátu pokračovala sezóna reprezentantů?

Běh času je neúprosný, takže jsme byli brzy vtaženi do normálního dění. Dosažený úspěch je fajn, ale člověk nesmí usnout na vavřínech. Ve sportu to snad ani nijak nejde. Museli jsme bojovat v ligových soutěžích a téměř okamžitě jsme zahájili přípravy na další šampionát. Nikdo z nás neustrnul na místě, a tak to má být. Přestože byl loňský rok poměrně nabitý, tak se do harmonogramu soutěží podařilo natlačit i pár společných soustředění. To jen proto, abychom příliš nevyšli ze cviku ?

p0.jpg p1.jpg

S každým úspěchem jsou spojeny i nové možnosti a příležitosti. Podařilo se je vám využít?

To je trochu záludná otázka. Jestli myslíš, že se někomu z nás podařilo z úspěchu „vytřískat“ jmění, tak to jsi vedle. Přívlač není tenis, golf a ani F1. Představ si, že dokonce ještě pokulhává i za fotbalem a hokejem ?

Na druhou stranu jsme začali intenzivně pracovat na tom, abychom naše vítězství zúročili hlavně v přípravě na další MS. Díky manažerovi týmu - Standovi Pernickému - se podstatně zkvalitnila práce při navazování při jednání se sponzory. Bez sponzorování totiž nelze náš sport na mezinárodní úrovni vůbec provozovat. Jsem rád, že se nám v tomto ohledu poměrně daří - už nyní víme, že je naše účast na letošním mistrovství poměrně dobře zajištěná. Už loni jsme našli významného sponzora ve firmě Mivardi a úspěšná spolupráce bude pokračovat i letos. Dále nám přislíbili pomoc i další významní sponzoři. Rovněž si ceníme výborných vztahů a úzké spolupráce s ostatními sportovními odbory i s Radou ČRS.

Jaká forma sponzorství je pro vás zajímavá?

My se nevyhýbáme žádné pomoci a podpoře. Přívlač je velmi náročná na materiální vybavení, které stojí nemalé prostředky. Naše účinkování na mezinárodní scéně však vyžaduje i finanční zajištění, které si musíme obstarat. Rybářské vybavení a výstroj se vždy shání podstatně lépe než finanční prostředky. Tak či tak si každý ze závodníků vloží do přípravy a závodu nemalý obnos z vlastního. S tím každý musí počítat dopředu.

Mistrovství světa je hlavně o lovu lososovitých ryb přívlačí, jak je těžké se na takovou specifickou soutěž připravit?

Samotné MS se podstatně liší od našich domácích soutěží. U nás jsou téměř všechny závody pořádány na mimopstruhových revírech a hlavní lovnou rybou je hlavně tloušť, okoun, štika a další druhy dravců. Pstruhových závodů je v sezóně minimální množství. Závodníci, i ti nejlepší, nejsou obvykle opravdovími pstruhaři. Příprava na závod je z tohoto důvodu dost složitá. Přívlač pstruhů má svá specifika, a ty se ne vždy slučují s běžně vláčenými dravci. Přesto existuje několik špičkových závodníků, kteří se umí „přeorientovat“ na skvělé pstruhaře. Není to však ze dne na den, spíše je to otázka minimálně jedné sezóny.

Co musí takový závodník zvládat?

Je toho docela dost, ale vše shrnu do několika bodů. Možná to někoho překvapí, ale na prvním místě je práce v týmu a pro tým. Žádný „sólista“ šanci nedostane. Reprezentant musí být komunikativní, obětavý a občas i časově nezávislý. Musí umět uplatnit při lovu maximálně své zkušenosti i nově nabyté poznatky a pak je předá ostatním členům týmu. Dále musí být schopen dokonale ovládat techniku lovu, rychlé a přesné nahazování v rozličném prostředí i podmínkách, musí umět pracovat s nástrahou, dokázat rybu najít, přinutit ji k záběru, rychle ji zdolat a podebrat. Samozřejmě musí umět zvolit správnou nástrahu, a také ji i rychle vyměnit. Opravdu je toho spousta. Nesmím ještě zapomenout na důležitý předpoklad - na dobrou fyzickou i psychickou kondici.

p3.jpg p5.jpg

Co vidíš, že bylo hlavním důvodem vašeho skvělého výsledku na loňském MS?

Asi bylo důvodů více, ale za dominantní asi považuji vyzrálost týmu. Všichni jsme čerpali inspiraci z několikaletých zkušeností, které každý člen reprezentace nasbíral na předešlých šampionátech. Ze zkušeností vycházela naše příprava i zvolená taktika v samotném závodě. Podobně se pokusíme připravit i na letošní MS.

Kdy a kde se koná MS 2009?

Letošní rok pořádá MS v přívlači malá země v srdci Pyrenejí - Andorra. Doposud se pořádal šampionát v měsíci květnu. Ovšem letos pořadatelé posunuli termín na konec září. Hlavním příčinou přesunu obvyklého termínu jsou údajně vyšší průtoky v řekách v důsledku tání sněhu.

Má tato změna termínu nějaké výhody nebo spíše nevýhody?

Každá mince má dvě strany. Výhodou bude nižší stav vody a řeka tím pádem bude více čitelná. Nevýhodou pro nás bude, že u nás už budou pstruhové revíry skoro měsíc hájené, takže se budeme muset spokojit se závěrečnou přípravou na mimopstruhových a komerčních vodách. Máme rovněž trochu obavy z vysoké nadmořské výšky a z místního počasí. Závody budou probíhat v n. v. nad 1000m n.m. Na druhou stranu jsou podmínky pro všechny účastníky stejné, tak uvidíme až na místě činu.

Jak se tedy chystáte na Andorru?

Jak jsem již uvedl, tak po ekonomické stránce máme jasno poměrně dlouho. V zimním období jsme se všichni snažili využít dočasného klidu k výrobě nových nástrah či jejich úpravě. Se začátkem sezóny nás čeká především testování vybavení a doladění nástrah. V plánu několik soustředění, kde se na všechny členy „naloží úkoly“ a bude probíhat společná příprava. Ovšem každý závodník na sobě pracuje i mimo společná soustředění. Ani úřadující mistři světa nejsou výjimkou. Pokaždé je co zlepšovat!

p2.jpg p7.jpg

Jaká bude sestava týmu?

Letos budeme pracovat s maličko obměněnou sestavou. Tým opustili někteří závodníci a jejich noví náhradníci musí být pro tým stejně platní. Čeká nás trochu jiná práce, ale věřím, že bude přínosná. Tým však není pouze o závodnících, ale je nutné postarat se i o zázemí. O to se musíme rovným dílem postarat s novým asistentem - Jirkou Škeříkem. Klid k závodění nám dodá Standa Pernický, který je „staronovým“ manažerem reprezentace. Sestavu týmu zatím neprozradím. Určitě bude postavena na oporách loňského šampionátu.

Máte již nějaké informace o dějišti závodů?

Pořadatelská země doposud nevydala žádné oficiální propozice, ale my už různými cestami sbíráme o dějišti informace. Poměrně dost jsme jich získali od kolegů muškařů. V Andoře někteří z nás už párkrát byli, takže jsme si schopni udělat určitý obrázek a v létě tam ještě plánujeme malou seznamovací vyjížďku. Andora je maličká zemička a toků v ní není mnoho. Řeky jsou prudší, koryta balvanitá, ale ne moc široká. Hlavní lovenou rybou bude určitě potočák v menších velikostech. Na jaře se koryty řek valí ohromné množství sněhové vody. Trochu se obávám, aby nám tam na konci září nesněžilo....

Bude letos probíhat nějaký závod v rámci I. ligy na pstruhové vodě?

Původně neměl být, ale po jednání s Jihočechy proběhne začátkem května první závod ligy na řece Vltavě v okolí Rožumberka.

Vím, že máš letos rozepsaný seriál o přívlači na pstruhových vodách, nechystáš knížku?

O pstruzích jsem psal už předloni, pak jsem si dal roční pauzu a nyní tvořím jakoby „volné pokračování“. Trochu jsem váhal, zda vůbec v psaní pokračovat. Často jsem na rybářských výpravách svědkem hrůzostrašného zacházení s rybami. Někdy si říkám, jestli takovým bezcitným rybářům nedávám svými příspěvky návod pro masové vybíjení ryb. Po rozhovoru s Tomášem Rozsypalem, autorem krásné knihy o lovu okounů, jsem se rozhodl v psaní pokračovat. I u nás přeci existuje spousta slušných sportovních rybářů, kteří mé postřehy a zkušenosti nezneužijí. Knihu zatím vydat nehodlám, ale jak se říká: „Nikdy neříkej nikdy!“

Loni jsem tě často potkal na závodech v netradičně barevném oblečení. Nevadí rybářův pestrý oděv rybám?

K výběru mého, jak říkáš, netradičně barevného oděvu, se váže docela dlouhý příběh. Spolu s Michalem Tichým jsme sháněli pro reprezentaci vhodné oblečení do extrémních přírodních podmínek, které nás často během závodů sužují. Mnohdy jsme vystaveni rozličným rozmarům počasí, které jsme chtěli eliminovat kvalitním oblečením. Vybrali jsme proto goretexové oblečení firmy Tilak - bundu a kalhoty. Pak jsme oděv více než rok testovali a s výsledkem jsme byli nad míru spokojeni. Na letošní sezónu už jsou bundou vybaveni všichni členové týmu. Co se týče barvy oblečení, nemám s ní žádné problémy. Jednak skořicový odstín není vyloženě reflexní a za celý rok, co jsem v oděvu chodil na ryby, nezaznamenal jsem žádný úbytek úlovků. Dokonce ani na malých tocích s průzračnou vodou. Vědci dokázali, že odstín této barvy ryby neplaší, což mohu po vlastních zkušenostech jen potvrdit.

p4.jpg p8.jpg

Co brození při závodech?

Osobně možnost brození během závodů vítám. Je fakt, že i brodit člověk musí umět. Kdo ho nezvládá - špatně končívá, což platí i při rekreační rybařině. Na MS se chytá vždy pouze ze břehu. Jak jsem se doslechl, některé účastnické reprezentace už ale podaly návrh na možnost brodění při šampionátech. Ovšem mašinérie schvalování je příliš zdlouhavá, a tak ani moc nevěřím, že v nejbližších letech bude brodění povoleno.

Slyšel jsem, že zástupci České republiky budou žádat o možnost pořádání MS u nás?

Zatím jsme u návrhu a ten teprve bude schvalovat komise FIPS. Pokud vše dobře dopadne, tak by se u nás mohlo pořádat MS v přívlači někdy v roce 2012.

Máte už představu, na kterém revíru by se MS v přívlači mohlo pořádat?

Jistou představu samozřejmě máme, ale netroufám si o konkrétních lokalitách z jistých důvodů mluvit. Na výběr je hned několik revírů s regulérními úseky. Vše je zatím v jednáních.

Co by případné pořádání MS v přívlači České republice přineslo?

Určitě mezinárodní prestiž a uznání! Věřím, že jsme schopni organizačně uspořádat šampionát na opravdu vysoké úrovni. To pak posune ČR v rybářském sportu opět o příčku výš. Dalším přínosem je seznámení širší veřejnosti s naším rybářským sportem a zvýšení zájmu o přívlač mezi členy ČRS. V neposlední řadě je „domácí hřiště“ vždy určitou výhodou pro místní borce ?

p6.jpg p9.jpg

Doufám, že nás budete o účinkování na MS včas informovat?

To je naprostá samozřejmost. V době internetu a mobilních telefonů se zprávy o dění na šampionátu zasílány šíří rychle. Snažíme se, aby se naše příspěvky objevily ve všech rybářských médiích a také i do různých nerybářských médií. Pokud vše dopadne tak jak má, tak s námi na šampionát vyrazí i štáb TV Chytej a čeští fanoušci přívlače budou mít možnost, sledovat záběry a rozhovory natočené přímo v dějišti MS. Je to pro nás určitá možnost zviditelnit závodní přívlač pro širokou veřejnost. Třeba zajímavé reportáže osloví nové adepty k zapojení do závodní sekce. A dost možná některý z nováčků se v budoucnu stane mistrem světa v naší krásné disciplíně.

Přejeme celé reprezentaci mnoho štěstí a zdaru v obhajobě loňského titulu. Zbývá dodat: „Celý svět po vás půjde, tak ho opět nechejte pod stupni vítězů!“