Zpravidla se u trubičkových mušek používají nejčastěji jednoháčky nebo trojháčky u větších streamerů. Někdy se můžete setkat i dvojháčky. Výběr háčků na trubičkové mušky není nic složitého i přes to, že u nás jsou speciální typy těchto háčků obtížně k dostání. Osobně na trubičkové mušky používám háčky, které se prodávají pro kapraře. Mezi výběrem kaprových háčků se dá najít spousta různých typů, které k tomuto účelu hodí. Důležité je vybírat háček s krátkým ramínkem a širokým obloučkem. Háček by měl být vyroben ze silnějšího drátku, aby nehrozilo riziko prasknutí. Kaprové háčky mají zároveň i široké a velké očko, takže po vsazení do bužírky lépe drží. Výběr háčku tedy záleží především na vašich potřebách, osobně mi vyhovují háčky od firmy KAMATSU. Na menší pstruhové streamery používám jednoháčky bez protihrou s menším obloučkem.


Pokud je vaší cílovou rybou okoun nebo jiná dravá ryba je lepší použít pevnější háček s protihrotem nebo menší trojháček obr. 1 a 2.


Během pročítání článku o trubičkových muškách vám určitě neuniklo, že u nich můžeme měnit různé barvy a typy ocásků. Dnes si ukážeme vázací potup dlouhého streameru s výměnným ocáskem. Tento typ mušky bude mít jako základ tělíčko a hlavičku navázanou na mosazné trubičce. Pokud jste příznivci přívlače, tak můžete tělíčko mušky podmotat několika vrstvami olověného pásku; se streamerem se potom bude lépe a dál nahazovat. Bude zároveň i rychleji vyklesávat v silnějších proudech. Místo mosazné trubičky se dá použít i soustružené zatížené tělíčko, které jste mohli vidět v minulém díle. Muška bude v tomto případě výrazně kratší než s delší mosaznou trubičkou. Z vazačského hlediska tento streamer zvláště náročný není. Ocásek streameru může být navázaný z jemného peří marabou s příměsí vláken Crystal flash. Tyto ocásky jsou vhodnější hlavně na stojaté vody, kde jemné marabou správně funguje. Samozřejmě že se ocásky z peří marabou mohou používat i na řekách, ale právě na stojaté nebo pomalu tekoucí vodě funguje marabou nejlépe. Do rychle tekoucích proudů je lepší použít ocásky vázané z tužších materiálů, jako jsou různé druhy srsti z polární lišky nebo srsti z jelena. Různé typy výměnných ocásků můžete vidět na obrázcích. U velkých mušek dobře fungují i ocásky navázané se zonkerovým páskem. Ten se hodí jak na řeku, tak i na stojatou vodu. Vázání mušek se zonkerovými ocásky si ukážeme v některém z příštích dílů. Dnes se zaměříme na vázání mušky Comet. Celý postup můžete vidět na obrázcích u vázacího postupu. Tělíčko bude navázané z lesklých lametek zpevněné měděným drátkem. Hlavička mušky, bude co se týče materiálů pravidelná. Hlavní materiál tvoří srst z jelena různých barev a lesklá vlákna. Jako doplňující materiál použijeme srst z ocasu veverky, která má na sobě výrazné žíhání a dobře ve vodě pracuje.

S těmito streamery je dobré lovit s potápivou nebo intermediální šňůrou. Pokud lovíte na mělčinách, můžete použít i plovoucí šňůru s delším návazcem. Je dobré navázat i pár různých vzorů s různými stupni zatížení. Na obrázku můžete vidět různá provedení streamerů s libovolně měnitelnými ocásky. Tento typ trubičkových streamerů je nejlepší vodit trhaným potahováním za muškařskou šňůru. Příště si ukážeme vázání poperů z jelení srsti a nalepování epoxidových očí.

 


Vázací postup:

Krok 1: Na mosaznou trubičku nasadíme silikonovou bužírku.

Krok 2: Jehlu i s trubičkou vložíme do čelistí svěráčku.

Krok 3: Navineme si silnější elastickou vázací nit.

Krok 4: Jako kroužkovací materiál si navážeme zlatou kroucenou nit nebo drátek.

Krok 5: Podél trubičky navážeme snopeček lesklých vláken Crystal Flash.

Krok 6: Pomocí rotace navineme na trubičku Crystal Flash, vznikne nám tak pěkně perleťové tělíčko.

Krok 7: Zlatou nitkou tělíčko mušky okroužkujeme.

Krok 8: Jako první navážeme snopeček fluorescentně žluté jelení srsti. Snopeček může být i tmavší.

Krok 9: Zespodu navážeme další snopeček světlejší srsti. Zbytky snopečku zastřihneme co nejtěsněji u trubičky.

Krok 10: Mezi oba snopečky navážeme po každé straně bílou srst z jelena.

Krok 11: Jako další vrstvu navážeme tenký snopeček oranžové srsti z jelena.

Krok 12: U hlavičky navážeme několik vláken Crystal Flash.

Krok 13: Na světlejší stranu mušky navážeme několik zlatých vláken lametkového dubingu.

Krok 14: Jako poslední navážeme tenký snopeček žíhaných červených chlupů z ocasu veverky.

Krok 15: Černou vázací nit zakončíme a odstřihneme, navážeme si tenkou fluorescentně oranžovou nit.

Krok 16: Po každé straně navážeme pírko z kohouta Jungle Cock.

Krok 17: Odstřihneme přebytečné konce a hlavičku zalakujeme.

Krok 18: Muška je hotova !


Tento a další články naleznete na www.vazani-musek.cz

Tomáš Vítek