Zabrousil jsem i k zátoce naproti tzv. Cindě (Císařská louka) revír 401018, Vltava 6. První kontrolovaný byl v pořádku a nebyl z těch, co rozmlouvají. Popřál jsem mu tedy popřál dobrý lov a pokračoval dále. Další pán se evidentně lekl, když za zády uslyšel oslovení s vyzváním. Byl to ten druh rybáře, co sem tam kapříka zbaští, ale není onou klasickou masnou. Bohužel neměl zapsanou docházku, což ihned oznámil a jal se docházku dopisovat.

Co ovšem upoutalo mou pozornost, byl ohromný třes rukou, a tak jsem byl nucen mu datum dopsat sám. Pán se rozhovořil a já jen s pootevřenými ústy naslouchal. Vyslechl jsem takový životní příběh, že pokud bych jej byl nucen prožít sám, pravděpodobně bych zešílel, nebo si vzal život. Během jeho monologu mu zabral na stařičký teleskop kapr a jel opravdu pěkně.

Při zdolávání spadl a tak pán smutně položil prut do vidliček a dovyprávěl to, co se dá jen velmi těžko poslouchat. Nebudu a ani nechci jeho osud zde popisovat, jen dodávám, že nezapsaná docházka bylo to poslední, co se mi hlavou při loučení s ním honilo. 

Volným krokem pokračuji po břehu a dumám o cigaretě, na kterou mám snad za poslední měsíc, co nekouřím, tu největší chuť.Stojím a koukám chvilku na panorama hradu na protějším břehu a zpětně na skládku za zády. Na této Smíchovské straně je břeh za cestou opravdovou skládkou, což jen dobarvuje mou pokaženou náladu a už ani nemám náladu dále kontrolovat a ozdobu z hrudi sundat mám chuť sundat. 

Už ani nevím, co bylo důvodem bezmyšlenkovité chůze po břehu, která mne dovedla k dalšímu lovícímu. Z letargie mne vyvedla jeho netečnost a neopětovaný pozdrav.

Pozdrav opakuji a ukazuji mu svůj průkaz RS a žádám kontrolu příslušných dokumentů.

Lovící, dále pan X,  chvilku šmátral po kapsách a pak vyndal povolenku, členskou legitimaci a rybářský lístek. „Hm", říkám si, „asi další bručoun", kterých při kontrolách potkám taktéž dost. Pak však zjišťuji, že povolenka je z roku 2007 a členská legitimace stejně tak neplatná. Požaduji občanský průkaz a tento mi odmítá vydat s odůvodněním, že jej nemá. Oznamuji mu,že se dopouští trestného činu podle §178a TZ.  Dále mu oznamuji, že zabavuji rybářské vybavení a volám policii ČR. „Tak si to zkus", odpovídá mi a velmi spěšně balí.

Konzultuji situaci okamžitě telefonicky s právníkem Rady ČRS, jenž je člověk na kterého s mohu vždy obrátit.

Pan X. odchází velmi rychle a u mne v ruce zůstává neplatná povolenka s legitimací a platný rybářský ryb. lístek. Ten však nejsem oprávněn odebírat a tak chvilku stojím jako opařený. Nehodlal jsem mu v odchodu nijak bránit, neb po mém vyhodnocení protějšku jsem usoudil,že zde bych v případě souboje nebyl jistojistě vítězem. Ještě ten den mi jiný kolega rybář a taktéž člen RS říkal,že on by mu neuhnul,ale já již vím,že jsem udělal dobře.

Je zcela jasné jasné, že Policie ČR by nestihla do jeho odchodu přijet a ani já nebyl sto a hlavně to ani nemám ze zákona nárok osobu zadržet. Po pár minutách přijel kolega z rady ČRS a věc jsme znovu probrali.Mou chybou byl každopádně fakt, že jsem Policii nevolal, ale stejně by osobu nestihla s ohledem na rychlost jejího odchodu zadržet. Pan X. byl pryč do max. 3 min. i s vybavením a se slovy ať si papíry nechám a že na Policii čekat nebude a že si jej stejně předvolají. 

No a rozuzlení??? Pan X. již předvolán v tu dobu byl a to k nástupu do výkonu trestu.

Toto jsem se přátelé dozvěděl na Policii ČR, kam následně vedly moje kroky, neb rybářský lístek já odebrat nesmím a mohla by nastat situace, že onen pan X. by si na mne mohl stěžovat, že jsem porušil pravomoci veřejného činitel a odebral jsem mu RL neoprávněně, čímž bych se dopustil přestupku, což samozřejmě nemám v úmyslu. 

Nemohl jsem totiž tušit, že onen pan X. je osoba v pátrání a proto tak rychle utekl a taktéž jsem nemohl tušit, že on by si jistě nešel stěžovat kamkoliv, že já postupoval neoprávněně.

Bohužel na Policii mi dalo hodně práce přesvědčit je o nutnosti sepsání protokolu proti panu X ., a bylo víc než jasné, že mají spoustu jiné práce, nežli ztrácet čas s nějakým floutkem od RS. Nenechal jsem se odbýt a dožadoval se řešení.Velký obrat nastal až při identifikaci mnou oznamovaného, neboť je to takové eso, že je v pátrání a má jít bručet .

Věřte nevěřte přátelé, od vody, jakožto otec dvouletého synka a s manželkou nosící v bříšku dvojčátka, se se mnou zachvěla zem a to hlavně, když jsem se dozvěděl, že má (měl flastr) za opakované ublížení na zdraví s následkem smrti. Jsem zvědav, až znovu popíšu stav věci kolegovi porybnému, co mi poví. Zda by mu stále stál v cestě...

Co napsat závěrem?

Závěrem nechť jsou vaše komentáře, na které jsem opravdu zvědav. 

Václav Bruner