O pár metrů dál seděli naši tři další kamarádi. Nikdo už příliš nemluvil, téměř půl hodiny jsme byli všichni bez záběru. Je pravda, že co se mě týče, spokojenost byla maximální. Během téměř čtyř hodin jsem měl pět úhořů a jednoho cejna. Prožíval jsem pocity spokojenosti a vychvaloval jsem si kamarády, kteří mě vytáhli na tuhle akci. Jako ortodoxní vláčkař, který chytá na položenou maximálně desetkrát za sezónu jsem prožíval hotový rybářský ráj. Zapomněl jsem na několik velmi hloupě promeškaných záběrů a uvědomoval jsem si, že se nacházím ve stavu polospánku.

Najednou jsem periferně zahledl, jak policajt, na kterém zářilo zelené světlo, povyskočil. Jako blesk, všechno jde stranou, spánek, hlad, zima... Zaujal jsem všemi jistě známou pohotovostní polohu. Kamarád taky zapomněl na svůj rum/čaj a upřeně sledoval, co bude dál. Uběhlo pár vteřin a znovu, hop o několik centimetrů, ale tentokrát se už policajt nesvezl zpátky. „Je tam" jediná slova mého kolegy, já se však ani nehnul a policajt znovu, zastavil se téměř u prutu. „Na co čekáš?", další slova a mohutné srknutí, které vysálo snad litr čaje vzešlo od mého kolegy. Policajt znovu vyskočil a nacházel se v pozici, kdy další skok není možný. Moje reakce byla automatická. Na prutu byl znát poměrně slušný odpor. Tak přece jen konečně i trošku větší úhoř. Dnes mám opravdu perfektní večer a už se těším, až tohohle fešáka uvidím u břehu. Kužel baterky začal jezdit po hladině a vyhledávat chlapáka, který neodolal půlce poctivě nasbírané rousnice (i když ne mojí rukou).Vír vody se objevil metr od břehu a bylo jasné, že jsem vítěz. Kužel světla našel co hledal. Ale to, co nastalo, když jsem konečně spatřil svého soupeře, nemohu ani popsat. Stál jsem jako omráčený a nemohl se ani nadechnout. Srdce jsem měl chvíli v krku a chvíli v kalhotech. „Ty vole to je sumec!", první slova co zazněla od mého kamaráda a hned dodal „si chytil sumce, klucíí chytil sumce!". Na to věta třetí samozřejmě zlehčující, pro mě tak životně zlomovou situaci: „jé má delší fousy než tělo". Tak tahle věta se mě samozřejmě dotkla, ale jen jsem stále mlčky zíral tentokrát už pěkně zblízka. Pomalu jsem mu ve vodě vyndal háček z tlamy. Velikostně se jednalo skutečně o mimino, odhadem 35-45cm, ale to zbarvení. Nádhera. Řekl bych mramorově bílá. Další věc co mě velmi uchvátila, byla na tak malý exemplář mohutná stavba těla. Ty silné vousy u tak malé ryby - to bylo fascinující. Na první pohled bylo jasné, že se díváme na opravdového predátora, který se jednou stane postrachem ostatních obyvatel místních vod.

Je mi jasné, že jsou stovky lidí, co jich dokážou nachytat několik denně, ale tohle byl můj první. Můžete vyprávět o tom jaký jste rybář jak chcete, ale na otázku: „chytil jsi už sumce?" musí mít člověk kladnou odpověď. To ho posílá o další schod výš. Nedá se napsat, jakou jsem měl radost a ten sumeček určitě taky, když se asi po dvou minutách nořil do hlubin Orlické přehrady. Krátce po půlnoci, když jsem dorazil domů, tak jsem se ještě velmi dlouho převaloval v posteli a rozplýval se štěstím. Tu noc jsem ještě netušil, jaký to všechno bude mít následek a na jakou začarovanou cestu mě ten tak kouzelně zbarvený sumeček pošle. Je to už téměř rok a já jsem pomalu připraven vyrazit.

Asi tušíte co v následovalo. Stále mi to nešlo z hlavy a asi za necelé tři měsíce jsem měl svojí první sestavičku jen a jen na sumce. Sehnal jsem si dva asi tak dvacet let staré navijáky Shakespeare. Ale aby nedošlo k omylu, jsou, co se materiálu týká, velmi poctivé. Dále pak odhadem tak pětadvacet let staré laminátové proutky kolem dvou metrů. Cívku navijáku osedlal vlascem 0,50 mm. Poslední půlmetr návazec o nosnosti 50kg a zvuková kačena 225g.

Pro mě jako pro člověka, který se zabývá lehkou přívlačí to byl skutečně zážitek, když jsem vlascem ovázal kliku u dveří a zkoušel optimální nastavení brzdy. Jedno slovo - „masakr".

 Nicméně ke svým pravidelným přívlačovým výpravám jsem přibalil do baťohu další cívku s vlascem 0,30 a do krabičky k mikrotwistrům přidal plandavku o váze tak 35g. Když jsem obcházel řeku a narazil jsem na místo, které jsem usoudil, že je optimální, zkoušel jsem vyprovokovat nějakého toho fousáče. Marně. Víc než já naříkal můj proutek, kterému se očividně takové zatížení moc nelíbilo a naviják si taky zrovna vesele nezpíval. Sám jsem cítil, že to prostě není ono. Dokonce jsem měl i takové záchvaty, že jeden místní rybník jsem doslova uházel k vypuštění. Pochopil jsem na vlastní kůži, že je opravdu třeba speciálnější vybavení. Jednou jsem dokonce myslel, že jsem to dokázal. Když jsem však po deseti minutách boje vytáhl na břeh kapra 56cm, kterému za ocas vysela moje plandavka, kupodivu mi veselo nebylo. Určitě si dovede představit, jak se mu nechtělo ke břehu a já si bláhově myslel, že je to sumec. Pocit při boji paráda, ale pak -trpkost, trpkost, trpkost.

Prázdniny překročily půlku a já byl opět na břehu Orlické přehrady. Přijal jsem pozvání kamarádů a vyrazil se svými dvěma laminátovými sumcobijci na výpravu. Jeden z kolegů už dostal na břeh během své rybářské kariéry asi 6 fousáčů, tak jsem čekal, že se něco přiučím. Chvílemi jsem si připadal jako blbec. Nicméně celkově to bylo zklamání. Nakouknul jsem sice do nového způsobu rybařiny, jenže nějak to nebylo ono. Kolem půlnoci jsem plaval Orlíkem pro novou chrastící kačenu, kterou jsem doslova idiotsky zakomponoval do sestavy, ze které se samozřejmě samovolně uvolnila. Nebudu to dál rozvádět, bylo to jen přičichnutí k nové technice, ale přesto si neodpustím říci, že mě to celkově velmi zklamalo (žádné ukotvení splávků, nevhodné nástražní rybičky, celková organizace naší výpravy). Do konce prázdnin jsem absolvoval ještě dvě další obdobné akcičky. Musím říci, že ta poslední už měla určitou úroveň a dala by se označit z jistým nadhledem za skutečnou výpravou na sumce. Aby jste si nemysleli, že to bylo všechno k ničemu, tak to není zas tak úplně pravda. Když už nic, tak jsem na vlastní kůži pochopil, že papír a obrazovka PC snese všechno. Můžete si pročítat návody, rady, koukat na videa... Realita u vody je ale úplně někde jinde. Nikdy nic nejde a nic nevychází. Začíná to umístěním prutu a nastražením rybičky konče. To nemluvím o výběru vhodného místa na lov. No konec konců, nikdo učený z nebe nespadl a já tímto vysekávám velmi hlubokou poklonu všem rybářům lovící tímto způsobem. Za dobře zavezenou, ukotvenou nástrahou a dobrým místem se platí mnoha silami. Teď už to vím.

Léto končilo a já už na další výpravu nevyrazil. Přicházel podzim a já už věděl, že tuhle sezónu fousáče neuvidím. Často jsem o svém snažení přemýšlel a pochopil, že tenhle směr není pro mě. Přívlač, to je moje krevní skupina, tak proč to měnit. Na mojí sumčí cestu konečně vysvitlo to správné světlo. Jeden říjnový večer jsem poprvé zadal do vyhledávače sumec a přívlač. Tím začala moje teoretická příprava na další sezónu. Časopisy, články, videa, knihy - všude jsem hledal a pomalu luštil to tajemství sumčí přívlače. Tohle téma není příliš časté a proto jsem byl rád za každé písmenko v textu, za každou sekundu videa. Zkusil jsem se poradit i z kamarády, se kterými jsem v létě absolvoval ty slavné sumčí výpravy, ale doslova se mi vysmáli.

"To nemá cenu", "ztráta času, jedině na rybičku", "úlovky jsou jenom velká náhoda" , až na jednoho, který mě sice poplácal po zádech, ale zase jakékoliv přívlači neholduje, takže v tomhle směru další slepá ulice. Neodradilo mě to a začal jsem si shánět vybavení. V tomhle boji jsem se spoléhal sám na sebe a na dosavadní přívlačové zkušenosti. Snažil jsem se rozlišit objektivní kritiku vybavení od jakéhosi nic neříkajícímu pomlouvání/vychvalování výrobků. Naštěstí se objevil jeden kamarád, který sice nevláčí, ale má slušný rozhled co se týče proutků.

Nemohu opomenout jednu příhodu v jisté prodejně v Jižních Čechách. Pokukovali jsme s

již zmíněným kolegou po větších twistrech a prodavač najednou povídá: "na co to chcete?" "Chceme zkusit uvláčet sumce" odpověděl kamarád. "Tak si vemte nějakýho modrýho, je to tak čtyři roky, co tu prej někdo chytil sumce na modrýho twistra, tak na ně jdou". Nic jsme neříkali a jen se na sebe podívali. Ten prodavač byl ale jinak docela fajn :-) Twistra jsem tenkrát nekoupil, ale proutek jo. Bylo jasné, že už není cesta zpátky.

Byl počátek nového roku a já měl první část náčiníčka doma. Navštívil jsem mnoho obchodů, jak kamenných, tak internetových. Nakonec jsem stejně více méně všechno nakoupil tam, kde nakupuji obvykle. Další ponaučení: nech ať za tebe roztřídí slušné věci od nablýskaných bakelitových cetek prodavač tvé oblíbené prodejny a jedná s tebou na rovinu, jako odborník rybář a ne jako odborník -jak rychle vydělat co nejvíc peněz (osobně mám to štěstí, že znám místo, kde to takhle chodí). Ušetřil jsem moře času. Pravda je, že na netu bych asi vše sehnal levněji, ale ten čas, důvěra, jednání - tomu já dávám přednost.

Nejspíš je na čase vymáčknout se proč tohle všechno, proč otravuji lid tímto textem a plýtvám tak jejich drahoceným časem. Je to prosté. Stále se snažím vyhledat nějaké informace o sumčí přívlači, rady, zkušenosti a často se dočítám na různých fórech - hledej, to už tady bylo, to je blbej dotaz. Není to moc příjemné hodit do placu otázku a snést ledovou sprchu okřikování a nařčení ze zdržování. Je to pro mě k nepochopení. Když nechci, tak nic číst nemusím, nemusím reagovat na články, odpovídat na otázky. Tak proč sakra někdo nadává někomu, že se ptá pořád dokola. To je přeci každého věc, na co se ptá a každého věc, jestli odpoví.

Jelikož já bych si přál předejít těmto nepříjemnostem, tak mě napadlo, že vytvořím jakýsi texto/obrázkový seriál o tom, jak jeden rybář (konkrétně já osobně :-) ) přišel na chuť něčemu novému o čem nemá ani ponětí. Jednou za čas podám pomocí písmen a fotek zprávu, jak jsem na tom lidem, kteří mi doufám poradí a pomůžou. Budu psát z pozice naprostého začátečníka, který ani neví, zda má to správné vybavení na HARD Přívlač. Zkusím poslechnout rady zkušených rybářů a poučit se z jejich chyb a převzít něco z jejich zkušeností.

Doufám, že se najde někdo, kdo mi alespoň krátkou větičkou napíše: "tohle děláš blbě, zkus to a to". A já se budu učit a psát , jak se rvu ze sumčí přívlačí. Doufám, že se to nebude týkat jenom mě a pomůže to i jiným začátečníkům v tomto oboru. Proto prosím lidi co nemají chuť pomoci, neshazujte mě a nepodlomujte moje nadšení. Nedávejte si tu práci a využijte svůj čas k pro Vás jistě užitečnějším věcem, než je okřikování nějakého hlupáčka.

Tak a je čas udělat první krok

1- Co a za $$$$$

Dlouho jsem tápal jaké zvolit nádobíčko. Pročítal jsem různé recenze a mám pocit, že jsou do značné míry zavádějící. Jinak bude hodnotit naviják člověk, který celý život chytal s REXEM a nyní si koupil nějaký navijáček nižší třídy. Jinak bude navijáček hodnotit člověk, který může šáhnout hlouběji do kapsy a nijak to neovlivní chod jeho domácnosti.

PROUTEK- obešel jsem několik krámů a nakonec se mi zdál solidní Green CrossPower od D.A.M. Dobře mi padne do ruky, uchycení oček se mi zdá kvalitní, gramáž 40g-80g se domnívám je akorát. Prut na mě působí odolným dojmem.Tak uvidíme.

NAVIJÁK - tak to pro mě byl opravdu tvrdý oříšek. Myslím, že tady jde skutečně jen a jen o peníze. Přísahám, že jsem proseděl u Internetu hodiny, ale došel jsem k závěru, že naviják se musí kupovat "ručně" - sáhnout, zkusit. Nebudu to zdržovat, zvolil jsem SPRO-BlueArc se šnekovým převodem a kvalitním nebakelitovým tělem - to mě vedlo k tomuto rozhodnutí.


ŠŇŮRA - přednost před vlascem jsem zvolil kvůli nosnosti. To, že šnůra je ve vodě víc vidět než vlasec, se mi zdá u sumce velmi nepodstatné. Volil jsem POWER PRO 0,19 mm s nosností 13kg. Přijde mi to nejrozumnější, nevím co k tomu dodat. Na naviják jsem namotal přesně 135 metrů.


NÁSTRAHY - tak a tahle kategorie byla pro mě velkou neznámou. Naštěstí jsem nedávno viděl pěkné DVD z edice Chytej - přívlač. Stačilo pár minut a udělal jsem si jasno. Pořídil jsem tři plandavky různých vah. Už z minulé sezony mám vyzkoušeno, že plandavka je nástraha, kterou jsem schopen nahodit do slušné vzdálenosti. Jak už jsem se zmínil, moje nástraha číslo jedna jsou gumy. Neváhám a v současné době se připravuji na nákup několika velkých Twisterů a Riperů počítám velikost 10-13cm. K tomu mám hlavičky 25g pro lov na moře. Předpokládám, že háček bude mít určitý stupeň kvality. Na fotkách je vidět i několik woblerů. Volil jsem větší rozměry a různé typy. Vybral jsem některé chrastící a normální. K woblerům mám jednu velkou výhradu. Ano, jak všichni tušíte, je to cena. Tak, jak jsem se dočetl, jsou jistá stanoviště sumců: stromy padlé do vody, různé podvodní "smeťáky" a nespočet dalších lahůdek. Předpokládám, že dobře vedená nástraha je ta, která nejde dva metry od takového místa, ale několik centimetrů. Z lehké přívlače mám zkušenost, že s twistrem za pár korun zkoušíte jiný finesy při nahazování, než z pěknou rapalou, u které podvědomě slyšíte vnitřní hlas : "jestli jí tam nechám, tak mě trefí". Když už jsem u té vázky, tak jsem zvědavý, jak se sní poperu až přijde. Nikdy jsem nechytal na pletenku a zajímá mě, kde povolí. No uvidíme.


LANKO - předpokládám že je nutné, šňůra 0,19 asi sumčím kartáčům neodolá.

Kdyby někoho zajímalo, kolik to všechno "koštovalo", tak jsem udělal malou tabulku.

Prut 1 490 Kč
Naviják 1 600 Kč
Šňůra755 Kč
Plandavka 3ks.150 Kč
Woblery89 Kč
Shakespeare215 Kč
V-Joint125 Kč
Strike Pro125 Kč
Spro125 Kč
Jaxon125 Kč
CELKEM4 674 Kč

 

2-Co bude dál

V nejbližších dnech se chystám na jeden soukromý revír na seznamovačku s náčiníčkem. Mám v plánu vyzkoušet všechny nástrahy. Ne kvůli úlovku, ale abych získal určitou znalost. Chci vědět, jak co chodí, jak daleko a přesně jsem s tím a tím kouskem schopen nahodit apod. Zkrátka až přijde první "výzva", musím vědět, co mám v rukávu za esa a co jsem s nimi schopen hrát.

Tak doufám, že se nebudete nechat prosit, předem velmi děkuji za každou radu a zkušenost.

Na závěr bych se chtěl zeptat a ujasnit si pár věcí.

  • Přes den mám tedy plandavku doslova táhnout po dně?
  • Je lepší jednoháček- nebo nechat samozřejmě kvalitní trojháčky?
  • Někde jsem četl že do "gum" se prodávají chřastítka - je to blbost?
  • Na řece sumec vyhledává hluboká místa se silným proudem, nebo spíš klidnější hlubiny?
  • Jak moc je závislý výskyt sumce na průměrné hloubce řeky?
  • V rybníce hledat sumce v nejhlubším místě?

Tak u další části (tentokrát po první vycházce) na přečtenou

Bulldog