Velkou výhodou je to, že krabici si skutečně můžeme vyrobit přesně na míru a přizpůsobit velikosti potřeb, které budeme uvnitř ukládat. Přesto se ale bude většinou jednat o pomůcky, které mají nějakým způsobem extrémní rozměry, protože nabídka rozličných krabiček je dnes tak široká, že na většinu věcí schránku bez problémů zakoupíme.

MATERIÁL:

  • překližka na dno a víko krabičky (rozměry si určíme dle vlastních požadavků),
  • lišty 10 x 10 mm (případně jiných rozměrů, opět dle našich potřeb),
  • 2 ks kovových pantů + vruty (případně jeden „nekonečný" pant),
  • 2 ks háčků nebo jiného kování pro zajištění zavřené krabičky,
  • lepidlo, tmel,
  • kvalitní lak,
  • molitan, suché zipy, špendlíky, oboustranná lepící páska atd., prostě veškerý materiál pro výrobu úchytů.

NÁŘADÍ:

  • metr,
  • úhelník,
  • tužka,
  • pilka s plátkem na řezání kovů,
  • šroubovák,
  • vrtačka,
  • špachtle na tmel,
  • smirkový papír (výhodou je vibrační bruska),
  • štětec,
  • nůž, nůžky.

POSTUP VÝROBY:

Pokud překližku na dno a víko krabičky kupujeme v obchodě, je nejlepší nechat si ji nařezat rovnou na rozměry dle našich požadavků. Postup pro zhotovení obou částí pouzdra je pak totožný. Připravenou překližku položíme na stůl, k libovolné straně přiložíme zvolenou lištu a označíte si na ni potřebnou délku. Lišty neřežeme kolmo, ale v úhlu 45 stupňů, aby na sebe v rozích pěkně dosedly. V případě, že použijeme na boky lišty vyšší, je jednodušší zvolit v rozích jiný způsob spojení. Mi se osvědčilo přeložení, tak jak je znázorněno na obr. 1. Podobně postupujeme u protilehlé strany, pokud je překližka nařezaná přesně, budou lišty naprosto totožné. Místa řezů, případně i celé lišty očistíme smirkovým papírem a můžeme přistoupit k lepení.


Kresba č. 1: Způsob přeložení v rozích při použití vyšších lišt.

Lepidlo naneseme jak na lištu, tak na překližku, necháme chvíli odvětrat a poté lištu silou přitiskneme k překližce. Hrany lišt musí samozřejmě lícovat s hranami překližky. Přilepené lišty zajistíme buď pomocí stolařských svěrek nebo alespoň pořádně zatížíme na minimálně dvou, lépe ale na třech místech a necháme schnout. Po zaschnutí máme v ruce polotovar, na který je třeba dolepit dvě zbývající strany (viz obr. 2).


Kresba č. 2: Způsob přeložení v rozích při použití nižších lišt.

Opět přesně odměříme zbývající lišty, velkou pozornost je třeba věnovat tomu, jak na sebe lišty navazují v rozích. Případné nepřiléhavosti nebo nerovnosti odstraníme pomocí smirkového papíru. Následuje opět lepení, tentokrát lepidlem potřeme i plošky lišt v rozích.

Po úplném zaschnutí nejprve smirkem odstraníme lepidlo, které bylo vytlačeno při zatížení lišt. Pak je možné zformovat hrany krabice podle vlastních představ. Tady je výbornou pomůckou vibrační bruska, bez ní se jedná o činnost velmi zdlouhavou a poměrně namáhavou. Pokud po zabroušení zjistíme, že i přes všechnu snahu zůstaly v rozích (nebo kdekoliv jinde) spáry, je nutné je zatmelit a pak znovu tato místa přebrousit.

Budeme pokračovat přípravou pro uchycení pantů krabice. Šířku pantů si poznačíme na lištu a podle tloušťky plechu, ze kterého je vyrobena patka pantu, provedeme v označených místech zářez pilkou do odpovídající hloubky. Nožem pak odstraníme část dřeva mezi zářezy a celé vybrání také začistíme smirkem. Nyní bychom měli mít hotovy dva díly krabice, které budou v podstatě shodné. Při pohledu shora budou vypadat podobně jako na obr. 3.


Kresba č. 3: Slepená polovina krabice s vybráním pro panty.

Dalším krokem je lakování krabice. To nebudu příliš rozebírat, je hlavně nutné postupovat tak, aby se nikde neslil lak do kapek. Pokud se tak přesto stane, lze tyto „kazy" odstranit smirkem a opětovným nátěrem. Podle kvality laku budou stačit dvě nebo tři vrstvy nátěru a krabice bude dostatečně chráněna.

Při závěrečném sestavení je nutná naprostá přesnost. Jinak totiž budou díly krabice proti sobě posunuty a to zbytečně zkazí celkový dojem. Do vybrání v liště přiložíme pant, ustavíme jej do správné polohy a hřebíčkem si označíme místo pro vyvrtání otvorů pro vruty. Po přišroubování pantu přiložíme druhou část krabičky a postup zopakujeme. Vyzkoušíme zda lze pouzdro bez problémů zavírat, zkontrolujeme přiléhavost obou částí krabice, a to po celém jejím obvodu. Případné korekce lze provést za pomoci podložek, které umístíme mezi lištu a patku pantu, nebo naopak zvětšením hloubky vybrání v liště. Poslední prací „se šroubovákem" bude připevnění kování nebo háčků, které krabičku zajistí proti nechtěnému otevření.

O tom, jak budete splávky do krabičky ukládat jsme museli přemýšlet už při návrhu rozměrů krabičky. Z molitanu si nařežeme ostrým nožem pruhy v odpovídajících rozměrech. Do krabičky je vlepíme pomocí oboustranné lepící pásky (bude je možno vyměňovat) nebo běžným lepidlem (to bude napevno). V příslušných místech vyřežeme do molitanu zářezy pro uchycení našich splávků. Možností uchycení je ale více .... Např. pomocí suchých zipů, návazce můžeme zase napíchat do pruhu plsti apod. (viz fotografie).


A teď už jen zbývá do krabice umístit splávky nebo jiné potřeby, jak jsme plánovali. A vleze se toho do ní opravdu hodně, chce si to jen pohrát s rozmístěním a uložením, sami budete překvapeni.

Nashledanou!

Tomáš MIHULA