Suchá muška je, jak jméno napovídá, umělá muška použita suchá, to jest bez toho, aby držela vodu mezi nožičkami, křídly nebo ostatními pírky použitými při své konstrukci. V tomto stavu plove na hladině vodního toku. Májovky, jepice a chrostíci by měli při plování stát, to jest májovky a jepice by měly mít křídla vztyčená a chrostíci pod úhlem asi 30 stupňů. Spent, neboli spinner, který reprezentuje samičí imago poté, co je vyprazdněno od vajíček či samčí imago, jehož role při plození potomstva byla naplněna, by měl plovat s křídly přirozeně splihlými a v pravém úhlu od těla. Nová muška, která dosud nebyla smočena bude plovat přirozeně na první hod, pokud bude správně položena na vodní povrch. Poté, co bude smočena bude vyžadovat občasné vysušení planými hody jak je popsáno v kapitole "vrháhí".

Mokrá moucha je stavěna tak, aby přijímala vlhkost z vody, a je zamýšlena tak, aby se potopila do menší či větší hloubky pod vodní hladinu. Moderní teorie říká, že tyto vzory jsou rybami přijímány jako nymfy nebo pupy - což jsou vědecké termíny pro hmyzí stadia bezprostředně předcházející okřídleným formám.

Nekladu si za cíl hovořit za lov na mokrou mušku. Mé seznámení se s rybářským sportem proběhlo na řece Wandle, kde za posleního půl století byla používána výhradně suchá muška; a později, na řekách Test, Itchen a ostatních křídových tocích jsem ani na okamžik nezapochyboval o věrnosti suché mušce. Na druhou stranu, přítomnost křídel na vzorech mokrých mušek mě nepřestala překvapovat, protože ve své zkušenosti jsem se nikdy nesetkal s okřídlenými stadii hmyzu pod vodní hladinou. Chrostíci nekdy kladou vajíčka pod vodní hladinu, a totéž činí některé jepice, ale jejich vzhled pod vodní hladinou nepřipomíná nic jiného nežli kuličku rtuti, což je vzhled nijak nepodobný klasickým mokrým vzorům.


Když rybář loví na suchou mušku, musí nejprve nalézt rybu sbírající hmyz z vodní hladiny, a je klíčové aby jí lokalizoval s největší přesností. To je nazýváno vyhledání sběru. Pokud by náhodou spatřil rybu, která je zjevně na lovu jepic nebo ostatního hmyzu na hladině, ale zrovna nesbírá z hladiny, může nahodit i na ní. Jeho šance na úspěch není veliká, a na klubových nebo předplacených tocích, které jsou pravděpodobně pod velkým rybářským tlakem, je mnohem pravděpodobnější že rybu vyplaší nežli že jí přiměje k záběru.

Poté, co je umělá muška umístěna lehce a přesně tak, že bude plovat přímo nad místem, kde sbírá námi vybraná ryba, je dalším nezbytným krokem, aby plavala po přesně té samé dráze, a tou samou rychlostí, jako přirozený hmyz za těch samých okolností. Tato problematika je popsána v následující kapitole "Drag".

Lovec na mokrou mouchu zpravidla nečeká na sbírající rybu, ale umístí svojí mušku nebo mušky (často používá ne jednu, ale dvě, tři nebo dokonce čtyři mušky) do míst v řece, kde na základě pozorování nebo zkušenosti očekává přítomnost ryby. Někteří loví proti proudu, jiní po proudu a další kolmo na proud. V rukách znalce jde o velmi vědeckou a, za vhodných podmínek, velmi účinnou metodu rybolovu.

Ti z nás, kteří za žádných okolností neloví jinak, nežli na sbírající rybu jsou někdy nazíváni ultra-puristé, a ti, kteří se občas pokusí o rybu, která je v pozici pro sběr ale zrovna nesbírá, jsou považováni za puristy. Přesto, že občas jsou tyto termíny rybářskými autoritami zmiňovány v příkrém světle doporučuji každému, kdo by se chtěl vydat na dráhu lovce na suchou mušku aby následoval příklad těchto puristů a ultra-puristů.


Nic nepotěší pravého sportovce tolik, jako občas věnovat svým přátelům den na řece, na které loví. Marryat říkával, že strávit den na řece vedle prvotřídního muškaře je stejně povznášející, jako kdyby tento den strávil lovem o samotě; a nepochybně pro tak nesobeckého člověka jako byl můj zesnulý přítel tato představa měla mnoho lákavého a žádné nevýhody. Při provádění své společnosti po řece, s občasným rozptýlením pokusem o některou se sbírajících ryb, může hostitel prožít den v příjemné společnosti. Současně nejlepší a nejhorší vlastností lovu na suchou mušku je jeho nepředvídatelnost a občasná zklamání, a skutečnost, že i přes zkušenosti mnoha let není možné dopředu předvídat očekávaný úlovek, či s konečnou platností určit za jakých povětrnostních podmínek bude lov dobrý čí špatný.

Samotné stanovení vhodného data zpravidla přináší komplikace, předpokládá obsáhlou korespondenci a zpravidla vyžaduje přípravu dlouho dopředu. Když kýžený den konečně nastane, může nastat očekávané rojení a lov na suchou mušku probíhat podle těch nejrůžovějších představ. Bohužel, takovéto dny jsou velice, velice řídké. A když náš dlouho očekávaný host konečně dorazí, tak to může být v době naprosto nevhodného počasí - často za pošmourného dne a silného větru. Skutečný znalec i v takovýto den obrní svojí duši trpělivostí a vyčká, až se objeví první jepice nebo jiný hmyz. Pak vyčká na sbírající rybu, přiblíží se k ní proti proudu a zdolá jí. Pokud se však žádný hmyz neobjeví tak jen pokrčí rameny a bude doufat v lepší štěstí příště.

Někdo, kdo nedokáže tak dobře čelit nepříznívým okolnostem a nechce se zříci šance na úlovek, se vydá k hornímu konci revíru a bude řeku bičovat po proudu s mokrou mouchou. Pravděpodobně přiměje několik ryb k následování své mouchy, a možná i nějaké z nich popíchá. Možná dokonce dostane některého ročka až na břeh. Může chytit dvě, možná i tři mírové ryby, ale naprostá většina jeho úlovků bude podměrečná.
Bylo by znakem naprostého nedostatku dobrých mravů, pokud by se takovýmto porušením nepsaných pravidel provinil na některém z křídových toků host. Pro zkušeného muškaře nemůže být v takovém případě žádná omluva. Nejen, že by měl znát nepsané pravidlo křídových toků, ale stejně tak si musí být vědom toho, že naprosto zbytečně popíchá mnoho podměrečných ryb, které poté budou zbytečně opatrné. Rovněž musí vědět, že jeho hostitel se zdrží jakéhokoliv komentáře na jeho adresu, i když jeho myšlenky budou bez pochyby na výsost výmluvné.

Na některých revírech byly učiněny pokusy o zapovězení lovu na mokrou mouchu - pravidla jako "Zákaz lososích nebo stříbrných mušek" nebo "Povolen výhradně lov na suchou mušku" jsou tištěna na členské nebo hostovací povolenky na některých klubových nebo předplacených vodách - a jde o zajisté chvályhodné pokusy.

Na revíru, který je vyhražen pro soukromý sport nájemce či vlastníka a jeho přátel by bylo považováno za urážku hostí, pokud by hostitel podobným způsobem zpochybnil sportovního ducha svých hostí. A hosté by na druhou stranu měli mít porozumění pro vysoký nájem křídových toků a značné náklady na násadu ryb, odbahňování toku a další činnosti nezbytné k udržování prvotřídního revíru pro suché muškaření. Míle proti míli je hodnota revíru pro mokrou mušku menší nežli čtvrtinová proti tomu, jakou cenu má dnes nájem na ceněných tocích v Hampshire.

Autority ze St. Andrews, poté co sepsaly pravidla golfové hry a stanovily tresty za jejich porušení, doplnily tyto pravidla o samostatný dokument "Etiketa Golfu". Za porušení pravidel etikety nevypsaly žádné tresty, ale skutečný golfista se pozná podle je v dodržování pravidel etikety pokud možná ještě pečlivější nežli v dodržování herních pravidel. Pokud se člen golfového klubu chová nesportovně, či jen neopatrně, a opakovaně se dopustí vážného prohřešku proti pravidlům etikety, bude pro něj velmi obtížné přemluvit někoho ze svých kolegů k přátelské hře. Doporučuji, aby pravidla lovu na suchou mušku na revíru, kde je povolen pouze tento způsob lovu měly podobnou váhu.

Co to konečně znamená? Člen klubu nebo předplaceného revíru musí dodržovat určitou míru nesobeckosti, aby neomezoval sportovní prožitek ostatním členům. Musí se zdržet toho, aby nahazoval šňůru přes rybu, ať již sbírající nebo ke sběru připravenou, aby příliš nedoplnil její beztak značné vzdělání. Očekává se od něj, že se bude zdržovat daleko od břehu na své cestě proti proudu aby nepoplašil ryby a neomezil tak šance dalších, kteří půjdou za ním. Na cestě po proudu dolů se musí držet ještě dále od břehu, neb z této pozice je pro každou rybu sbírající s hlavou proti proudu dobře patrný z ještě větší vzdálenosti.

Pokud se připlížil ke sbírající rybě, dodržev přitom všechna pravidla obezřetnosti, a po mnoha neúspěšných pokusech dospěl k názoru že bude lepší opustit snahu o tuto rybu a vyhledat si jinou, musí se odplížit neméně pozorně aby rybu nepoplašil. Pokud se vydal k řece s úmyslem lovit na určitém úseku, ať již je to proto že pro něj má oblibu či proto, že na něm za daného stavu světla či větru čeká úspěch, a nalezne na něm jiného člena klubu měl by se buď o kus vrátit a lovit dobrý kus řeky pod ním, nebo se mu na břehu vyhnout širokým obloukem a nadejít si o značnou vzálenost před tím, než vůbec začne na řece vyhledávat sbírající ryby.

Pokud jiný člen klubu uloví rybu měl by mu nabídnout pomoc s podběrákem, a pokud je nabídka přijata měl by se zdržet jakýchkoliv rad co do zdolávání ryby. Měl by být vždy připraven sdělit svému kolegovi vzor mouchy, který se ukázal být úspěšný a pokud třeba věnovat jeden exemplář v případě, že kolega nemá dotyčný vzor k dispozici. Jedním slovem, měl by se v každém směru chovat jako skutečný sportovec. A pokud takovéto chování má být očekáváno od člena klubu nebo předplatitele, o co více je třeba očekávat od hosta na klubové nebo soukromé vodě!

Překlad části knihy "Dry Fly Man's Handbook" (= Příručka lovce na suchou mušku) od autora Fredericka M. Halforda vydané 1913

Přeložil Firetiger (Jindřich Lacko)