a zábava může začít...

Jako první krok je potřeba stát se členem ČRS (Český rybářský svaz). U příslušné MO ČRS (místní organizace) pak musíte podat přihlášku a absolvovat znalostní test. Pokud budete úspěšní, získáte osvědčení, na jehož základě obdržíte na obecním úřadě za poplatek rybářský lístek - vlastně jakési oprávnění lovit.

Pak vám MO vydá po zaplacení zápisného a členského příspěvku legitimaci. Pokud vám je méně než 15 let, je potřeba i souhlas oprávněného zástupce. Školení dětí probíhá většinou formou kroužků mládeže při MO, kde se jim věnují proškolení vedoucí. Jakmile jste na konci této cesty, která není nikterak trnitá, můžete si u své MO koupit povolenku k lovu ryb na mimopstruhové nebo pstruhové rybářské revíry s různým časovým rozsahem platnosti a pro různá území.

Máte-li již povolenku zařízenou, můžete vyrazit k vodě. Zde můžete lovit mnoha různými způsoby a technikami, jako jsou např. muškaření, plavaná, přívlač, položená, specializovaná kaprařina, feeder, sumcařina apod. Pro začátečníky, kteří si rádi u vody posedí, je vhodnou technikou lov na položenou se signalizátorem záběru mezi očky, nebo před nimi, nebo lov na feeder, kdy k indikaci záběru slouží jemná ohebná špička, která je opatřena signální barvou. U obou způsobů leží nástraha na dně se zátěží (olůvkem či krmítkem), která je zpravidla 0,3-1,0 m od háčku s nástrahou. Vhodnou nástrahou, kterou můžete napíchnout na háček, může být kousek obyčejného rohlíku, malá žížalka nebo červ. Většinu nástrah dnes můžete pohodlně zakoupit v téměř každém rybářském obchodě. Pokud jste raději více akční, doporučuji aktivní rybolovné způsoby, jako jsou obyčejná plavaná - tedy lov se splávkem, nebo přívlač. V případě plavané se sestava skládá z prutu s navijákem a vlascem, na jehož konci je splávek, dále olůvko a háček s nástrahou, která může být stejná jako v případě položené. Těmito metodami se zpravidla loví kapři, cejni, plotice a další bílá ryba. Přívlač je pak lov s umělými napodobeninami rybiček (woblery, třpytky a gumové nástrahy), které aktivně vodíme vodou a napodobujeme umírající či prchající rybičku a lovíme tak dravce, jako je např. štika, sumec, candát apod.

Ať se rozhodnete jakkoliv, je dobré obrátit se na někoho, kdo daný způsob lovu ovládá a nechat si vše ukázat a vysvětlit. Velmi výhodné je navštívit nějaký internetový server jako je např. www.chytej.cz, kde je mnoho informací, návodů, článků a navíc jej navštěvují rybáři, kteří zpravidla začátečníkovi poradí jak s výběrem náčiní, tak se samotným lovem. Alternativně lze cenné informace získat v rybářském obchodě, kde prodavači většinou rozumí všem technikám a ochotně poradí.

Zde je však jisté riziko, že někteří prodejci využijí situace k tomu, že neznalému začátečníkovi prodají naprosto nevhodné vybavení, kterého se jinak nemohou zbavit a vás čeká na břehu utrpení a výhledově nákup nového a správného náčiní.

Pokud si nebudete vědět rady, ptejte se zde: http://www.chytej.cz/diskuze.php?sekce=zaciname a já Vám rád pomohu. A úplně na závěr vás poprosím o jednu věc: pokud se rozhodnete propadnout koníčku s názvem „rybařina", pěstujte jej především pro zážitky a pobyt u vody. Rybu si klidně od vody odneste, ale mějte na paměti, že ryba není jen maso a my nežijeme v době kamenné a tudíž rybu nemusíme pokaždé zabít a sníst. Proto prosím ulovené ryby v maximální možné míře vracejte zpět do vody. Jen tak Vám budou moci udělat radost i příště.

David Havlíček al. HaD

zdroj: www.rybsvaz.cz