Před tím, než se do vázání pustíte je potřeba si svěráček nastavit a seřídit tak, aby rotační rameno správně fungovalo a splnilo na 100% svůj účel.

Jako jeden z prvních kroků je nastavení ramínka háčku do osy rotace ramene. Tento krok je velice důležitý, protože při otáčení rotačního ramene musí být háček v ose. Při vyosení sebou bude háček házet což může způsobit při vázání drobné nepříjemnosti. Nastavení háčku do osy rotace provedeme tak, že si nejprve háček upneme vodorovně do čelistí. Jsou dvě možnosti jak dosáhnout posunu háčku. První je posunutí samotných čelistí. Čelisti svěráčku uvolníme otočením šroubu, který je drží pevně v jedné poloze obr.1. Postupně čelisti posuneme až tam, kde bude háček umístěn v ose rotace obr.2. Správné umístění háčku poznáte jednoduše. Při otáčení ramenem by sebou očko nemělo házet. Můžete to vyzkoušet tak, že na očko háčku přiložíte prst nebo rovnou hladkou destičku. Ramenem začnete postupně otáčet, pokud je háček vyosený, tak postupně posunujte čelisti směrem dolů nebo nahoru dokud nebude háček vycentrovaný. Běžně stačí háček vycentrovat posunem čelistí. Druhá možnost je natočení celého ramene pomocí hlavního kloubu. Inbusovým klíčem (je součástí příslušenství) uvolníte šroub a dle potřeb si nakloníte celé rameno obr.1. Toto seřízení použijete při vázání na velké streamerové háčky. Osobně jej používám minimálně. Při vázání běžných velikostí mušek si vystačíte s posunutím čelist. Jen bych chtěl upozornit, že čelisti nemusíte dále nastavovat při střídání různých velikostí háčků. Stačí je pouze mírně vycentrovat pouze při výrazné změně velikosti háčku. Například pokud přestanete vázat jepice a pustíte se do vázání velkých štikových nebo tajmenových streamerů.

Obr.1

Obr.2

Obr.3

Druhá věc, kterou je potřeba upravit je správné umístění držáku na bobinu. Tato pomůcka je nesmírně důležitá pokud chcete maximálně využít svůj rotační svěráček. Ke každému dobrému svěráčku by měla být možnost zakoupit si příslušenství obr.3. Jednou z nejdůležitějších pomůcek je držák na bobinu. Slouží k odložení bobiny při otáčení rotačním ramenem. Pokud by jste při rotaci nechali bobinu volně viset pod háčkem, tak se vám bude dle směru otáčení nit namotávat nebo odmotávat. To může mít za následek například uvolnění materiálu, který jste navázali o krok před tím, nebo naopak navinutí zbytečných ovinů na ramínko háčku. Je potřeba si uvědomit, že bez použití držáčku se vám vázání zkomplikuje. Zbytečné odmotávání nitě vás bude zdržovat a navíc už budete v ruce držet další materiál, který budete potřebovat rychle zafixovat nití. O tom co se stane, když se vám uvolní materiál při odmotávání nitě snad ani psát nemusím. Hlava držáčku by měla být před očkem háčku zhruba 1 až 2 cm. Hlava obsahuje dva zářezy do kterých můžete vložit i druhou bobinu pokud používáte dvě. Po odložení bobiny musí být nit stejně jako ramínko háčku přesně v ose rotace. Po odložení bobiny do držáčku se nit zahákne za očko háčku. Tím se nit při rotaci ramene nestáhne z ramínka háčku. Držáček na bobinu je opatřen kloubem pomocí kterého můžete držák odklonit na stranu. Nebude tak při vázání zavazet obr.4 a 5.

Obr.4

Obr.5

 

Poslední drobností je nastavení odporu jakým se bude rameno otáčet. Na otáčení ramene mají vliv dva hlavní šrouby. Jeden je umístěn na zadní straně hlavy svěráčku. Tento šroub slouží k zaaretování ramene. Pokud nechcete, aby se rameno otáčelo např. při focení mušky tak šroub dotáhněte obr.3. Rameno zůstane staticky v jedné poloze. Naopak když šroub uvolníte a rameno bude opět pohyblivé. Druhý šroub slouží k již zmíněnému nastavení odporu otáčení ramene obr.1. Postupným otáčením si nastavíte odpor otáčení ramene. Rameno by nemělo být příliš utažené a naopak ne příliš volné. Rotace by nebyla plynulá. S ramenem by mělo jít lehce otáčet a při jeho pootočení by se z žádné polohy nemělo samo vrátit zpět.

Detail na rozmístění přídavných komponentů

Teď už máte určitě svěráček seřízený a nastavený do správných poloh a odporů. Můžeme se konečně pustit do vázacích technik. Technika vázání v rotačním svěráčku se od ostatních liší především svojí přesností. V tomto případě je přesnost trochu relativním pojmem. Záleží totiž na každém vazači. Pokud uchopíte materiál, který chcete navinout kolem ramínka háčku do ruky nebo skřipce a budete jej kolem mušky natáčet tak se vám nikdy nepodaří udržet jej rovnoměrně napnutý. Oviny také nebudou naskládané v přesné spirále i když to na první pohled nebude patrné. Tím nechci říci, že bez rotačního svěráčku neuděláte přesné tělíčko nebo oviny, ale dá vám to mnohem víc práce. A konec konců proč vázat pomalu a dlouho tělíčko, které můžete mít hotové během okamžiku. S rotačním ramenem stačí držet vázací materiál napnutý, nastavit si správný úhel a několikrát otočit ramenem.

Dubování

Každý začátečník si tím prošel a málokdo vzpomíná na dubování v dobrém. Dubovaná tělíčka patří pro začátečníky mezi ty obtížnější vázací techniky. Rotační rameno vám dubování hodně usnadní. Stačí jen jemně nasoukat dubing na nit, napnout nit a naklonit jí do správného úhlu. Potom už jen začnete pomalu otáčet ramenem. Bobinu necháte v jedné poloze. Na poloze bobiny při rotaci ramene příliš nezáleží. Je jen důležité, aby jste jí drželi pohodlně. Při otáčení ramene se dubing začne pomalu stáčet a postupně vznikne pěkné pravidelné tělíčko. Jestliže chcete mít tělíčko načechrané a nachystané na vyčesání tak necháte nadubovaný knotek volný a neutahujete ho. Naopak pokud chcete tvrdé tělíčko, stačí jen knotek zkroutit a držet jej napnutý. Postupným nakláněním bobiny si pak určíte jaký tvar bude tělíčko mít. Nestane se vám tak, že při navíjení knotku kolem ramínka háčku se vám bude knotek přetrhávat a vše bude rovnoměrně uložené a utažené. Bez hrudek a nepravidelných tělíček.

Krok 1

Krok 2

Krok 3

Krok 4

 

Kroužkování

Kroužkování je velice jednoduché a efektivní. Bobinu odložíte na držák a uchopíte kroužkovací materiál (nit, lametku, drátek atd.) Nakloníte do požadovaného úhlu a začnete otáčet s ramenem. Podle naklonění lametky vůči ramínku háčku si určíte jak hustě bude muška kroužkována. Kroužkování v rotačním svěráčku je neskutečně přesné a rychlé. Místo zdlouhavého ručního navíjení nitě nebo drátku tělíčko překroužkujete během okamžiku.

Krok 5

Krok 6

Krok 7

Krok 8

 

Zátež

Máte v oblibě zatížené nymfy a streamery? Zde si přijdete na své. Navíjení olověného drátku nebo pásku je podobně jako kroužkování velice jednoduché a rychlé. Jako první krok na ramínko navážete vázací nit po celé délce předpokládané zátěže. Odložíte bobinu na držák a na ramínko háčku navinete dva pevné oviny olověným drátkem. Uchopíte drátek za delší konec a začnete otáčet s ramenem. Oviny se rovnoměrně naskládají jeden za druhým. Drátek navíc nebudete při vázání překrucovat a ničit jej. Můžete tak pracovat bez zbytečných ztrát, protože překroucený drátek se vám bude při dalším použití trhat.

Krok 9

Krok 10

 

Krok 11

krok 13

 

Tělíčka z odraných paprsků

Každý kdo vázal tělíčka typu Quills z odraných paprsků pavího oka ví, že je při této technice důležité mít dřík stále napnutý a udržet pravidelnost ovinů. Držet dřík v ruce je poměrně nepříjemné a nepraktické. Nejefektivnějším způsobem je uchopit konec dříku do pružinkového skřipce a postupně otáčet ramenem. Pružinka absorbuje chvění ruky a dřík se tak navine přesně ovin za ovinem a pevně utažený. Pro lepší životnost je dobré tělíčko před nebo po navinutí zalakovat lakem Head Lacquer.

Krok 13

krok 14

krok 15

 

Palmerové a hlavičkové nožičky

Techniku rotačního ramene využijete i při vázání nožiček mokrých nebo suchých mušek. Můžete tak vázat tělíčkové nebo klasické hlavičkové nožičky. Princip vázání je podobný jako u předchozích materiálů. Postupnou změnou úhlu srpku vůči ramínku háčku docílíte různě hustých nožiček. Výborně se při rotaci pracuje s kvalitními dlouhými srpky, které nemusíte chytat do skřipce.

Krok 17

Krok 18

Krok 19

krok 20

 

Tělíčka z páva a pštrosa

Technika vázání tělíček z materiálů jako je pštros nebo páv se rovněž výrazně zrychlí. Podle toho jak chcete mít tělíčko objemné, tak paprsky zkroutíte dohromady nebo je necháte volně. Paprsky napnete a opět začnete točit ramenem. Změnou úhlu mezi paprsky a ramínkem háčku můžete materiál různě vrstvit. Potom dosáhnete různých tvarů, které by jste s klasickým ručním natáčením dosahovali obtížně.

Krok 21

Krok 22

Krok 23

krok 24

Výčet vázacích technik zdaleka není konečný. Vázání v rotačním svěráčku nabízí spoustu dalších možností jak mušky vázat efektivně a rychleji než před tím. Díky sadě s příslušenstvím si můžete vše nastavit tak jak vám to bude vyhovovat. Pokud už máte nějaké základy za sebou, nemusíte mít strach, že by jste se museli vše učit znovu. Použití rotačního ramene spolu s držákem na bobinu není o naučení, ale o zvyku.

 

Případné dotazy či připomínky zasílejte na tomucha@vazani-musek.cz