Pokud však předem víte, že se tomuto nádhernému koníčku chcete věnovat i nadále, nemá žádný smysl o takové věci, jako je obyčejný svěráček s životností pár set mušek, vůbec uvažovat. Naopak je dobré se trošku porozhlédnout po trhu a vybrat si pěkný kvalitní svěrák, který vám vydrží celý život a možná v něm budete učit vázat i svého synka nebo vnoučka. Jak jsem se už zmínil na začátku, jednou z nejdůležitějších funkcí svěráčku všeobecně je pevně sevřít háček, na který budete vázat mušku. V žádném případě by se háček ve svěráčku neměl pohybovat nebo z něj dokonce vypadávat či vystřelovat. Neznám horší věc, než když při vázání či dokončování složitější mušky háček ze svěráčku vyskočí nebo vystřelí. Práce se tak komplikuje, časově protahuje a o nervech snad ani mluvit nemusím. Zároveň se do dobrého svěráčku musí vejít nejširší škála velikostí háčků včetně různých tvarů a typů. Všechny typy a velikosti v něm musí perfektně sedět. Dostupnost k háčku je rovněž jednou z nejdůležitějších věcí, je závislá na typu a mechanizmu čelistí. Pokud je háček z větší části ve svěráčku schovaný, tak budete opravdu těžko hledat správný tvar a siluetu mušky vůči velikosti a tvaru háčku ze kterého vám bude koukat sotva polovina. Pokud jste ochotni si hned ze začátku připlatit pár set korun navíc, můžete si dopřát špičkovou kvalitu, luxus a maximální komfort při vázání. Zhruba od 1200,- si lze pořídit kvalitní pákový profi svěráček od zavedené české firmy TVRDEK, ve kterém vám budou háčky bezpečně držet. Zde základní výčet funkcí svěráčku končí a pro ty z vás, kteří si chtějí vázání naplno užít je tu rovněž od firmy Tvrdek špičkový muškařský svěráček s rotačním ramenem. Rotační rameno je výborná pomůcka, která vám zajistí plynulé otočení háčku v podélné ose o 360°. Tato funkce, ačkoliv se vám může zdát jako nepotřebná vám usnadní naprostou většinu vázacích operací. Neslouží totiž jen k finálnímu prohlížení hotové mušky, ale především je určena jako pomůcka při samotném vázání mušky. Pokud se s rotačním ramenem naučíte správně pracovat, tak si u většiny vázacích operací ušetříte čas, nervy a budete mušky vázat mnohem rychleji a přesněji, než kdykoliv před tím. S rotačním ramenem nemusíte například kroužkovací materiály stále přechytávat a čekat kdy se vám přetrhnou nebo vyklouznou mezi prsty. V podstatě stačí kroužkovací materiál pouze přidržet pod správným úhlem a zatočit s rotačním ramenem. Kroužkování pak je naprosto přesné a rychlé. Stejně se dá rotační rameno využívat při dubování, natáčení knotků, lametek, lakování mušky, zalívání hlaviček do epoxidu, vázání mušek s tělíčkem z výřezových letek a nespočet dalších vázacích technik a operací. Vázací postup mušek u všech mušek zůstává stejný, jen si tak elegantně usnadníte vázací operace, které by jste jinak museli pracně provádět. Po tom, co si na rameno zvyknete, vám garantuji, že se těžko budete chtít vrátit ke svému původnímu svěráčku s pevným ramenem.


Novinka pro rok 2008, rotační svěráček s podstavcem a čelistmi s očkem.


Novinka pro rok 2008, rotační svěráček s klasickými pákovými čelistmi.


Můj rotační svěráček s příslušenstvím - kontrastní deska, držák na bobinu a šibenička.

Firma Tvrdek má dlouholetou tradici jak na českém tak i světovém trhu s muškařskými svěráčky a doplňky. Kromě většiny evropských zemí se svěráčky exportují i do Austrálie nebo Ameriky. K dostání je tak řada profesionálně zpracovaných pomůcek, které nevynikají jen svým jednoduchým a profesionálním designem, ale také maximální funkčností a dlouholetou životností. Z řady výrobků jsou to především vynikající rotační svěráčky, které se obratem ujaly nejen na našem trhu, ale i v zahraničí. Osobně u svěráčku trávím hodně času a proto všem, kteří si u vázání chtějí dopřát opravdový komfort, mohu s klidným srdcem svěráčky doporučit. Svěráčky jsou vynikající hned v několika věcech. Jednou z těch hlavních je funkčnost, kde je již na první pohled vidět, že každá součástka má svůj účel. Dokonalá souhra tvarů a preciznost zpracovaní, který chytne za srdce snad každého vazače. Na svěráčku jsou dva hlavní šrouby, které slouží k nastavení rotačního ramene. Jedním šroubem si můžete rotační rameno zaaretovat do jedné polohy. Pomocí druhého šroubu si nastavíte odpor jakým chcete, aby se rameno otáčelo. Dle vlastního přání si můžete vybrat i typ uchycení svěráčku ke stolu. Můžete mít klasický upínací mechanizmus se šroubem nebo mobilnější verzi podstavce, která je vhodná pokud máte doma stůl s příliš masivní deskou, nebo pokud je váš vázací stoleček ze skla.

Osobně používám dle potřeby obě varianty. Jednou z věcí je i nabídka příslušenství, které si můžete k těmto svěráčkům přikoupit. Jednotlivé komponenty příslušenství do sebe perfektně zapadají a díky nastavitelným kloubům je můžete mezi sebou libovolně kombinovat a uspořádat si je dle vlastní potřeby. Příslušenství obsahuje kontrastní bílou desku, díky které je muška perfektně vidět a nesplývá s okolím. Lépe si tak můžete ohlídat siluetu a při delším vázání vás nebolí oči. Další částí příslušenství je držák na bobinu s nastavitelným kloubem, který můžete umístit libovolně kolem svěráčku. Tato pomůcka se hodí při vázání složitějších mušek, u kterých potřebujete více než jednu bobinu a nechcete aby se vám druhá bobina houpala volně pod muškou. Hlavní využití držáku na bobinu však spočívá v tom, že se držák umístí zhruba 3 cm před očko háčku.

Při práci s rotačním ramenem se na ni bobina odloží a nebude se tak při rotování ramene nekontrolovaně namotávat na háček. Nit po zavěšení na držáku musí být s háčkem v jedné ose. Zahákne se za očko háčku a tím se při rotování nebude z háčku stahovat dolů.

Výbornou věcí je i „šibenička" s pevným pružinkovým skřipcem. Pokud vážete mušky typu parašut, tak si do skřipce můžete chytit křidélka a napnout si je. Při natáčení srpku kolem křidélek vám tak pírko nebude sklouzávat přes křidélka.

Šibeničku ocení především začátečníci, kterým dělá vázání parašutek největší problémy. Poslední součástí sady s příslušenstvím je plátěný pytlík do kterého vám bude padat přebytečný materiál. Z toho bude mít největší radost manželka, protože zbytkové materiály nebudou zašlapané v koberci pod stolem. Na obrázku můžete vidět svěráček s celým příslušenstvím (bez plátěného pytlíku). Na první pohled se může zdát, že u mušky není téměř žádné místo. Všechny součásti příslušenství jsou navrženy tak, aby se daly dle potřeby okamžitě otočit na stranu a nezabíraly místo, když je momentálně nepotřebujete. Cena tohoto špičkového svěráčku se pohybuje kolem 4000,-Kč.


Uchycení mušky v čelistech s očkem.

Je vyzkoušené, že čelisti svěráčku bezpečně vydrží mnoho tisíc mušek. Potom začnou být mírně vymačkané. Firma Tvrdek nabízí ke svěráčkům i veškerý servis, takže kterákoliv část včetně čelistí může být do pár dnů vyměněna. Rotační svěráček od firmy Tvrdek mám již několik let a stále funguje jako nový. Pokud se rozhodnete pořídit si některou z těchto kvalitních věcí tak bych vás jen varoval před nekvalitními kopiemi těchto svěráčků, které samozřejmě nemají takovou kvalitu a servis jako originální výrobky.

Pokračování a praktické rady příště

Tomáš Vítek

Tento a další články naleznete na www.vazani-musek.cz