Lov ryb a sumců na pelety

Při lovu na pelety prakticky nedošlo k žádným rozdílům od způsobu lovu na boiles. Používá se jedna nebo více pelet (podle cílové ryby) pověšených pod háčkem (v 99 % jednoháčkem). Spíše by asi bylo vhodné popsat pelety, jako jeden z nejúspěšnějších způsobů lovu sumce. Sumec je hlavní cílovou rybou v případě, že hovoříme o použití pelet.

Například na rio Ebro se už málokdy někdo uchýlí ke starému způsobu lovu na kapra. Je to logické. Většina rybářských výprav sem jezdí na týden nebo maximálně 14 dní. Lovem kaprů se ztratí hodně času. Navíc je jejich přechovávání ve zdejších podmínkách náročné. Lov na pelety je tedy mnohem výhodnější a časově nenáročný. Rybář se na lov připraví jen pověšením těžkého olova na šňůru, navázáním háčku, přivázáním pelet pod háček (například sedmi) a lov může začít... To jsou nesporné výhody pelet - když pomineme starosti s lovem kaprů a jejich přechováváním, je mnohem příjemnější i to, že se rybář netrápí s nastražením (napichováním) kapra, jeho vyvážením k bóji, každodenním pokládáním bójí a pak jejich stahování, navazování trhacího vlasce k bóji (například za větru dost obtížná záležitost). Navíc není od věci si i uvědomit, že po celém dni lovu na kapra jich cca polovina uhyne (ne-li všichni), takže nastává zase problém s dostatkem kaprů pro další den lovu. Stačí si vypočítat, že čtyřčlenná výprava potřebuje pro lov denně minimálně osm žijících kaprů. Pro šest dní lovu je jich tedy potřeba celkově 48 (minimálně!!!). To už je slušné hejno, co říkáte? Ani tady na Ebru není zrovna jednoduché takové množství ulovit. A to už raději ani nezdůrazňuji úmrtnost ulovených kapru, těžkosti s jejich převozem na místo lovu atd. Zkrátka praxe zde na Ebru jednoznačně hovoří pro lov na pelety.


halibutí pelety

Úspěšnost pelet

Hodně lidí se mne vyptává, jaká je úspěšnost lovu na pelety v poměru k lovu na kapra. Nemůžu si pomoct, ale statisticky mi to rozhodně vychází v prospěch pelet. Řekněme, že asi 10 k 7 v prospěch pelet (nechci namíchnout ortodoxní lovce na kapry!). Ale i kdyby byl poměr 1 : 1, pro pelety by rozhodně hovořily výhody, co jsem popsal výše.


235cm - úspěch s peletami

Cena pelet

Někdo by mohl namítat, že jsou pelety drahé. Levné nejsou, ale na to je hned protiargument: 25-ti kilový pytel kvalitních pelet stojí cca 70,- euro. Pro 4 rybáře je to přibližně na 2 dny lovu, pokud chtějí hodně krmit, tak na den. „Hodně" krmit rozhodně nedoporučuji, nanejvýš první den. Pak už jen s rozumem přikrmovat vždy při zavážení pelet a to rozhodně vystačí pytel na 2 dny. To znamená, že 4 rybáře stojí týden lovu na pelety cca 270,- euro. To je cca 68,- euro na osobu. Když zvážíte, že při lovu na kapra krom jiných starostí, nákladů na krmení (pro lov kapra) atd., ztratí výprava celkově cca dva dny lovem nástrah, spočítejte si na kolik vás ty dva dny pobytu na rio Ebro vyjdou (ubytování, pronájem lodě, cesta...) a jsme doma. Zase vyhrály pelety. Někdo by ještě mohl namítat, že si přiveze kapry z domova. To nechám raději stranou, jelikož na to mám svůj názor. O extrémech se tady nebavme. K tomu jen jedno: všude na světě je samovolný převoz ryb z jedné vody do druhé (pro možné nákazy a podobně) zakázaný. Ve Španělsku je to trestný čin trestaný trestem odnětí svobody od ½ roku do 2 let. Takže „chudáčkové" věci neznalí, které chytli při dovezení ryb a „napařili" jim pokutu (že jim málem nezbylo na cestu domů) by měli být moc rádi, že jim to tak dobře prošlo. Mohli skončit ve vězení...


více než dvoumetrový "peleťák"

Předpisy na Ebru

Ještě pár informací k lovu na rio Ebro: ve Španělsku je normální čas lovu od rozednění do setmění. Ebro má výjimku: od rozednění (6.00) do půlnoci. Taky se normálně nesmí ve Španělsku lovit na živé nástrahy (kapry). Ebro má výjimku kvůli lovu sumce: je možné jako nástrahu použít kapra o velikosti nad 35 cm. Je možné si na osobu a den přivlastnit 6 ks kapra mimo doby ochrany, která je pro kapra stanovená od 15. DUBNA do 15. KVĚTNA. Píšu to zvýrazněně proto, aby to bylo jasné a nevznikaly nějaké polemiky. Kdo tvrdí něco jiného, přinejmenším nezná předpisy a zavádí jiné do průšvihu. Také používání lodí bez čísla je zakázané a vždy zakázané bylo, jen to dřív tolerovali a turistům to procházelo dokud se nestalo několik vážných nehod a nezačali to tolerování kritizovat i v televizi. Takže bezohlední rybáři nedali k další toleranci kontrolám vlastně ani šanci. Zavinili si to sami a pak se někteří jen diví a kroutí hlavou, že už musí dodržovat předpisy státu. do kterého přijeli jako hosté a turisté.


bez komentáře...

Podobně to platí i o bójích. Dřív bylo povoleno bóje vyvézt na vzdálenost 50m od břehu. Dál ne, aby mohly lodě plující po přehradě bez kličkování proplouvat a nedocházelo k nehodám typu: namotaná šňůra na vrtuli a zlámané pruty apod. Rybáři (a patří mezi ně i někteří „slavní rybáři") to nedodržovali a vyváželi si bóje i na vzdálenost 150 m. Pak docházelo k nehodám. Logický důsledek byl, že úřady omezili povolenou vzdálenost vyvežených bójí na 25m, což se rybářům moc nelíbí. Když jsme u těch předpisů, tak ještě pár důležitých věcí:

Ulovený sumec se nesmí pouštět pouze v Katalánské části přehrady Riba Roja (dolní polovina přehrady) a tam také není povolen lov na živou rybu! V Aragónské části spodní přehrady a na horní přehradě je lov na živou rybu povolený a i ulovený sumec se pustit samozřejmě smí.

Na horní přehradě (Mequinenza) je úplný zákaz lovu na bóje, ale podvodní splávek se jako bóje nehodnotí (pokud je opravdu pod vodou). Úhoř je chráněná ryba a jako nástraha se nesmí použít.


předpisy na Ebru (po kliknutí si soubor stáhnete ve větším rozlišení)

Postup při lovu na pelety

No, vraťme se ještě k lovu na pelety. Nejčastěji používaná sestava vypadá asi takto:


hotová "peletí montáž"


postavení prutů při lovu na pelety

Principy chytání na pelety asi nemá smysl detailně popisovat, neboť jde v podstatě o zcela shodný typ lovu jako kapři na boilies. Jen náčiní a velikost nástrahy je úměrné cílové rybě. Vyberte si pozorně místo a až sestavu s navázanými peletami vyvezete, zakrmte kolem místa kam pelety spustíte cca 2 x 2 hrsti pelet. První den by jste mohli zakrmit i víc...


nastražené pelety

Pokud lovíte na tekoucí vodě, mějte na paměti, že než pelety dopadnou na dno, kousek odplují (odtáhne je proud), takže krmte proti proudu nad místem lovu s ohledem na hloubku a proud. Místu, kde lovíte první den, zůstaňte věrni. Někdy trvá déle, než sumci pelety najdou, ale pak to stojí za to. Nedejte se zmást občasnými „jako záběry". To většinou za nastražené pelety potahují větší kapři. Brzdu mějte povolenou tak, aby se šňůra nevytahovala sama, ale aby se po záběru sumce mohla odvíjet. To je odlišnost od lovu na bóje, kdy je pravidlem mít brzdu utaženou. Pruty se ukládají do klasických „sumčích" stojanů, jako při lovu na bóje. To znamená vztyčené. Je dobré na konec prutu umístit rolničku s chemickým světlem (tyčinkou) pro jasné rozpoznání prutu se záběrem (například v noci).

Místo k lovu

Je třeba si uvědomit že sumci migrují a v různém období jsou na různých místech. Proto nemusíte být úspěšní na místě, kde jste byli úspěšní před měsícem nebo i před dvěmi týdny. Ale to už není o technice lovu... Osobně bych na pelety raději nelovil v hloubkách nad 4-5 metrů. Úplně nejlepší je mírně tekoucí řeka jako například Lužnice nebo mírné úseky Moravy. Na výběru místa hodně záleží. Na přehradách bych osobně na pelety sumce raději nelovil, pokud bych s jistotou neznal místa, kde jsou.

Rybář zkrátka musí přemýšlet a ne jen kamkoliv vysypat hromadu pelet (nebo boiles) a nahodit.

Samozřejmě na Ebru jsou na pelety sumci již zvyklí a krmí se jimi ve velkém. Osobně ale znám několik rybářů, kteří s úspěchem sumce na pelety loví na Slovensku. A pochybuji, že by byl český kapr a sumec natolik odlišný od slovenského, že by na pelety prostě nebrali.

Nechtěl bych, aby tento článek vyvolal pocit, že jsem nějak zanevřel na lov na živou rybu - vůbec ne, jen jsem se snažil popsat způsob lovu na pelety a jeho výhody oproti lovu na kapra jako nástrahu. Sám si často vyrážím lovit na rybu, i když vzhledem k časové náročnosti nelovím na bóje, pouze si „zapukám".

Takže rozhodněte se sami, jak budete lovit. Možná Vás osloví pelety, anebo jestli chcete, vyvezte si bóje s kapry. Je to jen na Vás.

V každém případě: Petrův zdar!

Štefan - rio Ebro: Zajišťuje ubytování, lodě, licence a poradenství, případně průvodcovské služby pro Rio Ebro: tel: 0034 669 585 189, mail: stefanebro@seznam.cz, skype: estefano8778

INSTRUKTÁŽNÍ DVD CHYTÁME SUMCE S DAVIDEM HAVLÍČKEM