Ružomberok 25.-27.5.2007

Do města Ružomberoku jsem přijela až na druhý soutěžní den.

Teprve na místě jsem zjistila přesné složení českého týmu, který bych vám ráda jmenovitě představila. Reprezentační družstvo se sjelo na Slovensko z různých končin naší republiky. Na start byli vysláni:

Tomáš Tichý
Michal Tichý
Tomáš Čepelák
Tomáš Krejča

Náhradníky a asistenty trenéra byli

Michal Čepelák
Jožka Foltýn
Pavel Vokál
Jirka Špáda


Do funkce státního trenéra byl Českým rybářským svazem zvolen David Maixner. Hlavním sponzorem a manažerem českého týmu byl Vláďa Řihák.

 

V době mého příjezdu již někteří kluci spokojeně relaxovali. Ostatní si připravovali nástrahy, a také probírali se svými asistenty taktiku pro následující závodní den.

Klukům šlo především o obhájení stříbrné medaile z loňského Portugalska. Ve skrytu duše, ale všichni mířili na nejvyšší možnou trofej - zlatou medaili.

V tomto příspěvku se nechci rozepisovat o podrobnostech soutěže, ale zaměřím se na dvojici sourozenců, kteří mě nadchli svým chováním, bratrským vztahem a velkou bojovností při reprezentaci České republiky. Jsou to Tomáš a Michal Tichý ze Slatiňan. Oba sourozence znám již delší dobu. S Michalem jsem se setkala bezprostředně po Mistrovství světa v Itálii v roce 2004, kde zvítězil a získal zlatou medaili. Jeho staršího bratra Tomáše jsem poznala na výstavě Rybaření v Brně o rok později. Už tam mě velice zaujal jejich krásný sourozenecký vztah. Podporu mají také u svých rodičů, kteří se za nimi přijeli na Slovensko podívat. Poslední den soutěže je také doprovázeli. Tatínek Eduard se podílel na úseku A, jako osobní rozhodčí jednomu slovenskému závodníkovi. Maminka Zdena z povzdálí už pouze svou přítomností povzbuzovala své kluky.

Po prvním dnu byl Tomáš s 51 rybami na stříbrné pozici v jednotlivcích a Michal na pátém místě (76 ryb). Míši jsem se zeptala, jak se po prvním dnu cítí a jaký úsek mu byl vylosován pro druhý den. Odpověděl mi: „víš, chci především podržet bráchu". Jeho oči v tu chvíli vyjadřovali vše. Tomáš mi prozradil, že nemohl usnout a že se mu celou noc v hlavě vybavovaly situace ze soutěže.

Druhý den ráno už kluci u snídaně diskutovali o úsecích, které jim přiřadil jejich los. Michal měl vylosován úsek A. Byl to nejtěžší úsek závodu, a tak společně s ním odjeli i jeho rodiče. Pro bratra Tomáše byl vylosován úsek C. Na tomto úseku los přiřadil i moji roli rozhodčí.

Zmínila bych se, že byly čtyři úseky A, B, C a D. Jednotlivé úseky byly rozděleny do deseti sektorů a soutěžilo se 5 x 35 minut.

Tomáš ihned po startu závodu chytil během pár minut rybu a jeho nervozita opadla. V tomto úseku měl za soupeře výborného ruského závodníka Andreje a Tomáš věděl, že s ním nesmí prohrát. Byl to neuvěřitelný souboj. Po prvních 35 minutách Tomáš měl náskok nad Andrejem o 4 ryby (12: 8 ryb). Ve druhém 35 minutovém intervalu Andrej Tomáše předstihl o jednu rybu a tak to zůstalo až do posledního rozhodujícího pátého kola. Mohu potvrdit, že souboj zaujal i přihlížející diváky, kteří každý úspěch odměnili potleskem. Přirovnala jsem toto zápolení k napínavé detektivce.

Bojovnost, vůle, soustředění, ctižádost a touha po vítězství Tomáše natolik vyburcovala, že v posledních minutách soutěže chytil kapitálního pstruha a s velkou opatrností ho vytáhl do svého podběráku. Výsledek vyrovnal a oba soupeři si připsali 30 ulovených ryb a tím se dělili o první místo na tomto úseku. S Tomášem jsem společně odcházela. Byl spokojený, vyrovnaný, unavený a spálený od sluníčka, ale především šťastný.

O rychlé zveřejnění výsledků se postaral skvělý tým slovenských organizátorů. Radostná zpráva pro naše závodníky nás zastihla u společného oběda. Oznámení výsledků vypuklo bouřlivým výkřikem radosti. Trenér naší reprezentace nahlas zvola : „ Kluci jsme v družstvech druzí a bráchové Tomáš v jednotlivcích druhý a Michal třetí". Všichni vyletěli radostně ze židle a začali se objímat. Ke gratulaci se připojili i rodiče obou bratrů. Tatínek kluky objímal a tisknul, maminka neskrývala slzy dojetím. I pro mě to byly chvíle plny dojmů, radosti, štěstím. V tom okamžiku bylo na všech vidět dojetí. Přesto, že kluci jsou velice silní, tak neskrývali padající slzy štěstím.

Klukům se splnil sen, obhájit alespoň stříbrné medaile. K tomu přibyly ještě dvě v jednotlivcích- stříbro a bronz. To byl dostatečný důvod pro manažéra reprezentačního týmu Vláďu Řiháka, aby s radostí, ale i vážností otevřel šampaňské.

Ve zkratce jsem vám chtěla přiblížit krásný sourozenecký vztah Michala a Tomáše, ale mohla bych pokračovat o další sourozenecké dvojici stejných jmen, kteří mají na kontě také spousty ocenění. Jedná se o kluky Čepelákovi z Chlumce nad Cidlinou. I tato sourozenecká dvojice byla v našem reprezentačním týmu a mohu jen potvrdit , že „já na bráchu, brácha na mě" je v těchto případech pravdivý.

U bratrů bych ještě na chvilku zůstala. Jsou to naši bratři - Slováci, kde se tento šampionát konal.

Organizátoři byli velice důslední, připravili všem reprezentantům a jejich doprovodům nádherná stanoviště a jak už jsem se zmínila v krásné přírodě. Podílelo se na tomto šampionátu spousty dobrovolných pracovníků, organizátorů, rozhodčích a funkcionářů.

Vše bylo připraveno na velice profesionální úrovni.


Mé soudcování na úseku „C „

Při mém jednodenním soudcování na tomto světovém šampionátu jsem měla možnost dělat rozhodčí vynikajícímu slovenskému závodníkovi Paľovi Baďurovi.


V prvním okamžiku, kdy mě spatřili ostatní rozhodčí na úseku C neskrývali překvapení, že soudcovat a ještě jejich závodníkovi bude žena. Po provedení první kontroly vrchním rozhodčím, se všichni uklidnili. Očekávali ode mě pouze hlášení průběžných výsledků, kolik ryb Paľo zdolal.

Slovenskému týmu šlo především o kompletní nejlepší výsledek jejich reprezentačního týmu a hlavně udržet dobré pořadí před závodníky z Polska.

Závodník Paľo je velice zkušený, ale z počátku soutěže byl nervózní.

Pavel velice často měnil nástrahy, házel převážně ke druhému břehu řeky Váhu, kde se mu podařilo nachytat ponejvíce pstruhy. Vyzkoušel i nástrahy na okouny, kteří v hejnech proplouvali tak na jeden metr od něj.

V závodě chytil Paľo šestnáct ryb, ale o osm přišel.

Hodně ho podporoval jeho trenér Marian Fedeš, který závod prožíval možná s větší nervozitou než Paľo. Dobré zázemí měl i v podpoře domácího obecenstva. Přišli fandit kamarádi, děti a všichni milovníci tohoto sportu.

Závěrečný ceremoniál s vyhlášením výsledků měli naši přátelé Slováci připraven velkolepě.

Na začátku vystoupily taneční a folklorní soubory, po nich následovaly projevy představitelů města, organizátorů a předsedů mezinárodních federací. Na závodnících z deseti zúčastněných zemí (Andora, Česká republika, Chorvatsko, Lotyšsko, Polsko, Portugalsko, Rusko, Slovenská republika, Itálie a Ukrajina) byla vidět radost, zklamání i slzy dojetí i neúspěchu.

Vrcholným okamžikem pro naše reprezentační družstvo byly stoupající české vlajky za zvuku naší hymny.

Jsem ráda, že jsem měla tu čest nejen zúčastnit se osobně tohoto Mistrovství světa. Velice mě potěšila osobní setkání a možnost promluvit s jednotlivými zahraničními reprezentanty a osobnostmi Slovenského rybářského svazu.

Závěrem děkuji závodníkům za krásné umístnění, státnímu trenérovi Davidu Maixnerovi a manažerovi českého týmu Vláďovi Řihákovi za pozvání.

Rozjeli jsme se do svých domovů z této nádherné země a krásných úseků řeky Váhu s novými prožitky a s poznáním nových přátel.

Našemu týmu přeji hodně radosti z pěkného umístění a mnoho úspěchů při dalších závodech.

Hostitelské zemi děkuji za milé přijetí, pohostinnost a profesionálně připravený světový šampionát.

Petrův zdar a nashledanou na VI. MS v lovu ryb přívlačí v Bulharsku v roce 2008.

Zdena Svejkovská

Střípky z Mistrovství světa:
- před svět. šampionátem bylo do úseků řeky Váhu vypuštěno 5000 ks pstruhů potočních
- první den se nachytalo 1093 ryb
- celkem se nachytalo 1519 ryb
- pochvala představitelům za humánní přístup k rybám (nepřesypávali se do podběráku rozhodčího)
- rychlá pomoc lékaře a zdravotního personálu při úrazu rozhodčího ( na úseku C)
- co se podstoupí pro závod? Jeden závodník z ruského týmu si před zahájením a vyznačením úseků závodu proplaval různé úseky na Váhu. Do studené vody si vzal pouze plavky a potápěčské brýle! Studená voda - to vyžadovalo pořádnou odvahu!