Protože však potočák i siven dokáží být pořádnými agresory, kteří při útoku menší nástrahu často nenasytně zhltnou, měli bychom si umělé nástrahy pro přívlač upravit tak, abychom ve vlastním zájmu předcházeli případným zbytečným úhynům těchto krásných ryb. Minimálně tak, že trojháčkové nástrahy (rotační třpytky, woblery, plandavky) opatříme trojháčky bez protihrotů. Na komerčně zakoupených nástrahách prostě protihroty uštípneme vhodnými kleštěmi nebo je upilujeme (to by mělo platit aspoň pro trojháčky). A je to. Vyprošťování nástrahy z tlamy pstruha pak bude k rybě daleko šetrnější.

Stejně tak je možné doma vyměnit trojháčky přímo za jednoháčky bez protihrotů, kde už ale můžeme narazit, a to v tom smyslu, že negativně ovlivníme chod pečlivě vyvážených a technologicky vychytaných miniaturních nástrah, jejichž hmotnost lavíruje mezi jedním až dvěma a půl gramy. U plandavek se to asi tolik nepromítne, stát se to však může u lehkých mini-rotaček a mini-woblerků.

Je až neuvěřitelné, co všechno mohou dnešní vláčkaři sehnat, ať již na klasických prodejnách, nebo zejména na internetu, kde se dá z nejhlubších útrob sítě vyštrachat opravdu ledaccos. Věci, které kolikrát na klasicky sterilních prodejnách nemáte šanci ani spatřit. Koupit můžete například nejrůznější žabičky z měkkého plastu, imitace roztodivného hmyzu z nejrůznějších materiálů, pijavice... Firma Mepps dělá tzv. Spin Flies, tedy něco jako přívlačové mušky (nebo muší rotačky? - rotační třpytka s muškou na jednoháčku s protihrotem) atd. Drtivá většina z této bižuterie je doporučována nebo přímo speciálně vyráběna k lovu pstruhů, přičemž prakticky všechna je opatřena jedno(troj-)háčkem s protihrotem(-ty).


Tak s čím třeba?

V následujícím výčtu nabízím pohled na některé nástrahy, s nimiž bychom mohli vyrazit k vodě na pstruhové zahájení. Pochopitelně, že zde ani náhodou nemohou být obsaženy všechny z těch, které jsou běžně dostupné (neboť to bych sepisoval možná ještě dnes). Jde spíš o jakýsi mustr zachycující také případné novinky, ve kterém se snad pro někoho objeví něco inspirativního. A pokud jsem náhodou zapomněl na vašeho favorita, nekamenujte mne, prosím. Vždyť kolik třešní, tolik višní...

Rotační třpytky

Značek na tuzemském trhu je vskutku mnoho, takže jen v krátkosti připomínám: Mepps, Balzer, Emte, Zebco, Vaškovky, Celta, Wirek, Vojáček, Vibrax, D.A.M., Spinnex aj. Každý rok přibude nějaká nová značka, tu a tam bezejmenná, a nebo u známé značky nový typ.

Pro rok 2007 nachystala novinky domácí firma Vojáček, která připravila pro ultralightové specialisty rotační třpytky velikosti 000 v klasické, prodloužené i dlouhé (vrbový list) verzi.

Také další tuzemská značka - Emte - rozšířila letos nabídku - modely Klasik ve velikostech 0 a 1 nabízí nyní také s černou nebo červenou kuličkou. A na internetu je navíc možné objevit online obchod, který prodává Emte 00 s červenou kuličkou.

Zahraniční firmy většinou novinky nepřinášejí. Jak již bylo uvedeno, světová jednička - Mepps - má v základní nabídce speciální „pstruhovou" řadu Spin Flies, což je rotačka vel. 0 opatřená ochmýřenou mouchou na jednoháčku, která se však nedá u nás zatím pořídit. V zahraničí vyjde kus v přepočtu na necelých 100 korun.

Woblery

Woblery jsou přívlačovým segmentem, který každý rok nabízí mnoho nového. Avšak ve vztahu k našim pstruhům toho zase až tolik není, i když... Ze značek dostupných na českém trhu (Rapala, Salmo, Gloog, Dorado, Kácel, RSP, Jaxon, Nils Master, Ryfíz, Storm, Interfish, RedBass aj.) nabízí nástrahy vhodné k lovu pstruhů a tloušťů například firma Kácel. Její model Alice (3 cm) je vysoce frekvenční nástrahou s divočejší amplitudou - pro velmi mělké vody. Naproti tomu miniaturní Pin má o malinko „vyšší" ponor než Alice (až 1 metr). Petr Kácel navíc letos testuje zatím bezejmennou 2,5 cm dlouhou novinku, která by se v základní nabídce mohla objevit už příští rok.

Pro vyznavače pstruhové přívlače jsou připraveny i další značky. Dá se říct, že každý wobler do 4 cm délky splňuje kritérium pro použití na pstruhové říčce. Obzvlášť pak, není-li příliš vysoký. Finská Rapala má v nabídce klasické řady Original Floating či potápivý Countdown, polský Gloog pak Hektora (plovoucího i potápivého) v délce 3,5 cm, který pracuje poměrně agresivně zhruba půl metru pod hladinou; nebo Paryse (4 cm) - na řeky s hloubkou kolem 1,5 až 2 metry.

Další tradiční polský producent - Salmo - servíruje vláčkařům oblíbeného Horneta v délkách 2,5 (pouze potápivý) a 3,5 cm nebo třícentimetrový zavalitý model Tiny. Asi největší nabídku malých woblerů pak pstruhovým honcům nabízí značka RSP - čtyřcentimetrový štíhlý Bleak, pouze dvou- nebo třícentimetrový Bumblebee, dále Maybug (3 cm) a Perch (3,5 cm). To jsou řady pro konzumenty malých umělých nástrah.

 

Plandavky

V této skupině umělých nástrah, které se zdají být v posledních dvou až třech letech na opětovném vzestupu, je asi nejtěžší se orientovat. Plandavka je totiž ze všech umělých nástrah na výrobu nejméně náročná, takže si ji může doma na koleni uhníst snad každý. Stačí kousek plechu, kroužek a troj- nebo jednoháček. A právě proto není snadné ukázat na konkrétní značky. V Čechách proslul výrobou originálních plandavek na pstruhy pan Vaněk, kdy jeho plandavky nesou označení Vanpla. Na pstruhy bychom vybrali něco i u Byronů, Kettnera a dalších.

Gumové (nástrahy z měkkých plastů)

Oblíbená podmnožina pro svou efektivitu a cenovou dostupnost. Osobně používám prakticky výhradně značky Relax a Berkley, je ale možné sáhnout i po smáčcích, mikrosmáčcích či kopytech RedBass, nebo jiných značkách, které důvěrně znáte. Práce s gumami na pstruhových potocích a říčkách je tvůrčí a kreativní. Určitě podle situací využijeme horizontální i vertikální vedení nástrahy, nastražení gumového červa na jigové hlavičce nebo jen na háčku s použitím broku na vlasci před nástrahou atd. Jenom pozor! I dvaceticentimetrový pstruh dokáže sezobnout jako malinu sedmicentimetrový twister.

Co dodat závěrem?

Vedle těchto čtyř základních skupin tvoří další početnou podmnožinu pro pstruhovou přívlač jigstreamery, peříčka, všelijak modifikované marmyšky a další nejrůznější domácí udělátka, mnohdy fascinující a úspěšná. Většina z nás si pořizuje skoro všechno - někdy pro strýčka příhodu, jindy pro to, že se nám ta či ona nástraha jen tak líbí, někdy je za tím sběratelská vášeň, jindy zas snaha pochlubit se přátelům...




Žijeme dobrovolně uzamknuti ve svém specifickém mikrosvětě a žijeme tam zatraceně rádi. Jsme blázni a požitkáři a jeden o druhém to víme. Vybaveni kdejakými cingrlátky, hejblátky, střapečky a dalšími zbytečnostmi, které se dají počítat leckdy na kilogramy, vyrážíme „na ně". A nakonec je nám stejně úplně jedno, na co tu či onu rybu chytíme. Nejdůležitější, mohu-li mluvit za sebe, je prožitek z vlastního rybolovu - intenzivní, adrenalinový a pozitivní... Zkrátka takový, abychom na něj mohli jednou vzpomínat.

Kéž to letošní zahájení na pstruhových vodách bude právě takové.

Václav Fikar

Ilustrační fotografie: Václav Fikar, stránky vazače Vladimíra Markova (realistický koník a moucha) a internet