Splávky si vyrábím na soustruhu vlastní výroby.

Nástroje a pomůcky k výrobě splávku:

1. Smirkový papír
Smirkový papír používám dvojího druhu:
- na dřevo - hrubý a jemný na broušení splávků
- smirkový papír v kotoučcích slouží k broušení bambusových tyčinek.

2. Brusný kotouček
Brusný kotouček používaných při broušení oceli používám na dělení rákosu a broušení orobince.

3. Ostrý nůž na dělení orobince a hrubé opracování balzy

4. Ocelové dráty od průměru 1 mm do 6 mm a délky cca 50 až 150mm a vrtáky
Ocelové dráty mám upnuté ve vrtací hlavičce soustruhu, - slouží k napichování hranolků balzy.

5. Polovinu plátku do pilky

6. Polystyrénovou desku velikosti cca 15 x 25 cm a tl. 3 cm
Na polystyrénovou desku napichuji splávky po lepení a barvení.

7. Syntetické barvy
Černou nebo jinou barvu na dříky a těla splávků, bílou barvu nitroceluózovou, reflexní barvy žlutou a červeň, lodní lak syntetický, příslušné ředidlo, štětce.

8. Lepidla - vteřinové a epoxydové

9. Zvonkový drátek průměru 0,4 mm, bužírku, štípací a ploché kleště.

10. Bambusová párátka nebo bambus

11. Grafitové tyčinky (0,8-1 mm)

12. Silikonové bužírky různých průměrů

13. Materiál, ze kterého vyrábím splávky - orobinec, rákos, balza a dužnina černého bezu.

Postup práce při výrobě splávků z orobince:

Je to nejjednodušší výroba a každý ji zvládne doma sám, bez soustruhu. Dobře vysušený stvol se uřízne na patřičnou délku ostrým nožem, smirkovým papírem se lehce zarovná širší konec stvolu a na užším konci zabrousí kónus. Potom jsou dvě možnosti zakončení spodní části a to podle délky: drátěným očkem, nebo bambusovou špejlí. Očkem zakončím, je-li splávek delší než 25 cm, kratší zhotovím s bambusovou špejlí. Hřebíčkem zhotovím otvor do kónusu, ve spodní části splávku a vlepím špejli, nebo očko vlepené do bužírky. Po zaschnutí lepidla následuje povrchová úprava. Jelikož orobinec je pěkně zbarven,nepoužívám většinou na spodní část žádnou barvu, kromě místa, kde je očko (tyčinka), pouze ho 3x lakuji. Vrchní část natřu nejdříve bílou barvou (jako podklad), pro zvýraznění následující reflexní barvy.

Vrchní část splávku natírám červenou, nebo žlutou reflexní, nebo jejich kombinaci a obě od sebe oddělím černým proužkem.

Orobinec se dá nasbírat v různé síle od 3 mm do 20 mm. Já sám používám menší splávky
na stojaté vodě na lov plotic, cejnů a kaprů a ve větších velikostech na lov dravců na rybičku. Bambusové tyčinky, používané na spodní části splávků, si buďto štípu z kousků k tomu připravených a následně brousím v soustruhu, nebo používám koupených bambusových párátek.

 

Postup práce při výrobě splávků z rákosu:

Rákos se dá sehnat v průměru od 5 do 15mm. Já nejvíce používám stonky od 5 do 7 mm.

Rákos se hodí na výrobu splávků pro jemné chytání. Z rákosu používám asi 3-4 díly spodní části od kořene. Jsou nejpevnější, ale málokdy se dají sehnat ideálně rovné.

Na soustruh si upnu brusný kotouček a oddělím suchý stonek mezi kolínky na patřičnou délku. Zarovnám řezné hrany a vrtákem pročistím vnitřní otvory.

Uříznu 15 mm dlouhý kousek ze suché dužniny černého bezu, nasunu ho na bambusové párátko, nebo slabou tyčinku ze stejného materiálu, mezi prsty ho zmáčknu do kužele a zasunu ho do stonku. Při větším vnitřním průměru rákosu použiju jako zátku balzu, kterou patřične zbrousím. Je-li vnitřní průměr malý postačí namotat na tyčinku několik ovinů nitě. Totéž opakuji na druhé straně. Vteřinovým lepidlem kápnu pár kapek ke špejlím a po obvodě stonku a nechám to celé zaschnout. Po zaschnutí zarovnám konce smirkovým papírem a může následovat barvení. Na anténku pro lepší viditelnost používám oválky zhotovené z dužniny černého bezu.Ty brousím smirkovým papírem na soustruhu. Barvení je stejné, jako u předchozích splávků

Postup práce při výrobě splávků z balzy:

Balzu lze sehnat v modelářských potřebách v deskách, hranolcích, nebo kulatinách. Já používám většinou hranolky 10 x 10; 15 x 15; 20 x 20 a 25 x 25 mm.

Hranolek si nařežu pilkou na kousky podle velikosti splávků, zarovnám na smirkovém papíru řeznou plochu a označím střed hřebíčkem.

Do sklíčidla soustruhu si upnu drát a vystředím ho. Opatrně na něj nasunu za mírného pootáčení a centrování kousek hranolku tak, aby mi z něj vyčníval drátek. Potom ostrým nožem seříznu balzu, na přibližný tvar budoucího splávku.

Poté pustím motorek a dobrousím splávek smirkovým papírem.

Hotový splávek sejmu, vlepím zespod grafitovou tyčinku, drátěné očko, nahoru kousek kulatého napichovátka.

A teď to nejdůležitější: Po důkladném zaschnutí lepidla si naředím syntetický lak ve sklence (asi 1 díl laku na 6 dílů ředidla - záleží na hustotě použitého laku), důkladně rozmíchám a ponořím do něj splávky na 2 dny. Po vyjmutí, okapání a řádném zaschnutí následuje barvení. Tento postup vytvoří pod povrchem pevnou skořepinu, která zabrání nasátí vody při jakémkoliv poškození barvy na povrchu splávku.

Výroba splávků z dužniny černého bezu:

S těmito splávky jsem před 20 lety začínal a dnes z dužniny černého bezu dělám jenom pár kusů ročně, většinou splávky na nástražní rybičky. Dá se sehnat od 5 do 20mm. Po vyloupnutí z kůry, se nechá dobře vysušit.

Při broušení na soustruhu se nesmí moc tlačit na brusný papír, jestliže se jednou protočí na drátu, musíte začít znovu od začátku. Sehnal jsem si kdysi speciální jehlu, která je u špičky do trojúhelníku a s tou to jde mnohem lépe. Barvení a lakování je stejné, jako u předchozích materiálů, ale dužnina mnohem více saje barvu.

To by bylo z přírodních materiálů zatím vše.

Barvení splávků:

Teď něco k barvám. K barvení používám starší barvy, které jsem sehnal před lety.

Pro ty co to chtějí zkusit, stačí bohatě černá nebo zelená syntetika na spodní část splávků. Na vrchní část jako podklad používám bílou barvu. Reflexní fluorescenční barvy kupuji ve spreji. Vyjdou podstatně levneji, než kupované lahvičky v modelářovi. Pro ilustraci: ta malá sklenička vpravo, mě přišla na 36,- Kč, velký sprej na 150,- Kč.

Patřičné množství si nastříkám do malé skleničky a vydržím s tím po celou sezónu. Jeden čas jsem experimentoval s vodouředitelnými barvami. Ty však nedoporučuji na balsové splávky bez předchozího nátěru barvou. Povrch takového splávku se jakoby naježí a nebude už hladký.

Štětce používám obyčejné, na normální barvení širší, na proužky jsem si z nejtenčího ještě vystříhal polovinu vlasů.

Lepidla používám obyčejná vteřinová, pro modeláře a dvousložkové epoxydové Chs epoxy 1200.

Na lakování hotových výrobků pak lodní syntetický lak.

Dokončené splávky:

Z balzy:

Z orobince:

Z balzy a rákosu:


To by bylo zatím vše z mých zkušeností z výroby splávků. Další pokračování bude brzy.

S pozdravem Hora