Biots jsou malé větvičky z primárních letek velkých ptáků. Nacházejí se na primárních letkách křídel hned jako první řada peří. Na první pohled se tento druh peří může zdát nezajímavý díky svému ostrému tvaru a celkové tuhosti obr. 1.


Opak je však pravdou. Hlavní využití biots spočívá ve výrobě párových výrazných štětů, zárodků křídel a tenkých tělíček suchých mušek nebo nymfiček. Biots se prodávají na seříznutých nebo naštípaných náběžných hranách primárních letek obr. 2.


Dají se pořídit různé typy a barvy. Z barev nejčastěji používám bílou, přírodní hnědou a růžovou. Dobrá je i olivová nebo černá na větší nymfy pošvatek. Až si budete v muškařských potřebách vybírat bioty, dejte si pozor na jejich kvalitu a délku. Dají se pořídit různé délky a tuhosti větviček. Krátké větvičky se hodí nejlépe na štěty nymf. Jsou krátké a tím pádem i tvrdší, při použití na štěty vydrží déle a mají výraznější ostřejší siluetu. Naopak dlouhé a měkké jsou ideální na vázání jemnějších tělíček. Dlouhý měkký biots se perfektně natáčí, drží tvar a nekroutí se. Tělíčko z něj uděláme tak, že jej navážeme za špičku u štětů a začneme jej postupně natáčet přesně ovin vedle ovinu. Každý biot má výrazně konický tvar a jedna strana je vždy měkčí a světlejší a druhá má tmavší lem obr. 3.


Biot je důležité natočit na ramínko háčku tmavší hranou dopředu směrem k očku. Potom vznikne přirozený tvar kroužkování tělíčka. Tělíčko je podobné jako u mušek Red Quills z minulých lekcí vázacího kurzu. Rozdíl je však v tom, že tělíčko z biotů má mnohem výraznější barevný přechod a kroužkování. Taková muška je pro rybu velice atraktivní kořistí. Před natočením biotů není špatné ramínko háčku namáznout lakem před jeho zaschnutím biot natočit. Několikanásobně se tak zvýší životnost mušky. O životnosti mušek jsem se zmínil již dříve několikrát, vše ale platí jen pro případy, že mušku rybě z tlamky vyndáme opatrně rukou. Vyndáním mušky peánem jí rovnou zbytečně odsoudíte k zániku nehledě na podlakování či sebelepší navázání. Zničit se tak dá jednoduše i epoxydový pakomár, který je všeobecně považován za nezničitelnou mušku.

Vraťme se však k biotům. Mírně jsem odbočil k navazování tělíček, to je jen menší třešnička na dortu. Hlavně se bioty používají na výrobu párových štětů. Tzn., že se používají jen dva bioty, nikoliv snopeček jako třeba u štětů z kohouta či jiných materiálů. Ještě bych se zmínil o tvaru a správném navázání. Protože jsou štěty z biotů vůči celé mušce vcelku dost výrazné, musejí být navázány přesně. Bioty jsou na pírku na sebe poskládané tak, že každý z nich je zaoblený. Při navazování štětů je nutné jeden z biotů otočit. Po jejich uchopení za konce pak musejí tvořit tvar písmene „V“ (viz. vázací krok). Ještě před popisem mušky jedna menší zásada na konec. Bioty navazuji vždy zároveň tzn. dva štěty naráz. Možná to bude ze začátku obtížnější, ale pokud navazujeme každý zvlášť tak většinou nebudou štěty moc přesně navázané. Práce s bioty není nic složitého, je prostě jen potřeba pokazit pár mušek a pak už to jde samo…


Mušky z biotů


Materiály

Prince nymf je vynikající kombinací přírodních materiálů s lehce dráždivým nádechem měděného nebo zlatého kroužkování. Zajímavé je použít na mušku zlaté, měděné nebo stříbrné hlavičky. K prochytávání hlubších tůní je ideální použít wolframové hlavičky. Takto zatížené nymfy umisťuji zásadně jako koncové. Nymfy zatížené jen olověným drátkem umisťuji jako horní přívěsnou. Při chytání na tři mušky jí dávám na prostřední přívěs. Prince nymf se hodí jak na krátkou tak dlouhou nyfmu, záleží vždy na množství a typu zátěže. Prince nymf se hodí do čisté, nebo maximálně do mírně přikalené vody, např. po dešti nebo zjara. Je to výborná muška na pstruhy, lipany jelce a další ryby. Prostě a jednoduše univerzál, který neurazí žádnou rybu na stojaté ani tekoucí vodě.

K navázání budeme potřebovat: háček M-art K610.9 No. 14 nebo, 3 paprsky z páva, zlatou nit nebo měděný drátek, jeden pár bílých a jeden pár hnědých biotů, olověný pásek, srpek hnědého kohouta na nožičky.

Vázací postup:

Krok 1: upneme si háček M-art K610.9 No. 14 nebo 8 do svěráčku.

Krok 2: na háček postupně navineme dvě vrstvy olověného pásku tak, aby vytvořily konický základ. Tento krok je jeden z nejdůležitějších protože udává celkový tvar tělíčka a proporce.

Krok 3: na ramínko si navážeme vázací nit a několikrát tělíčko obmotáme, aby se pásky neprotáčely a držely.

Krok 4: nyní přiložíme jeden pár biotů a vázací nití je přichytíme zhruba v polovině tělíčka. Štěty nepouštíme a pořád je držíme stisknuté, aby se nerozjely od sebe.

Krok 5: vázací nití postupně přejdeme až na konec a podvážeme štěty jedním fixačním ovinem.

Krok 6: nití si přejdeme doprostřed tělíčka a přichytíme zlatou nit, nebo měděný drátek.

Krok 7: dále si navážeme zhruba 3 až 4 paprsky z pera páva. Záleží na velikosti a hrubosti paprsků.

Krok 8: paprsky stočíme spolu s nití do knotku a postupně je pravidelně natočíme na ramínko háčku.

Krok 9: cca 2 mm před očkem vypleteme paprsky z nitě a přichytíme je několika pevnými oviny. Přebytečné paprsky odstřihneme.

Krok 10: tělíčko okroužkujeme pravidelnými a přesnými oviny a zlatou nit rovněž přichytíme zhruba 2mm u očka. Musíme myslet na to, že budeme ještě navazovat nožičky a bílé bioty.

Krok 11: na ramínko si navážeme srpek ze slepice nebo méně kvalitního kohouta a odstřihneme dřík.

Krok 12: srpkem natočíme cca 3 oviny (nožičky nesmí být příliš husté) a zafixujeme je.

Krok 13: odtrhneme si dva bílé bioty, srovnáme je tak, aby byly stejně dlouhé, naplocho je přiložíme k háčku a přichytíme je nití.

Krok 14: pevně je zafixujeme. Zde je důležité nit pevně utáhnout, aby se bioty nevytáhly ven. Konce biotů odstřihneme co nejblíže očku a vyvážeme mušce pěknou hlavičku, kterou zalakujeme.

Krok 15: muška je hotova!

Pohled shora

Pohled zdola

 


Tento a další články naleznete v říjnovém vydání časopisu KAJMAN Kajman