Postup výroby

1. Rozklepněte si vejce do misky - v průměru to vychází 5-6 vajec na 1/2 kila nebo 10-12 vajec na 1 kg směsi. Dnes to už většinou bývá i napsáno na směsích, pokud se tedy rozhodnete si koupit hotovou směs.

2. Do misky s vejci přidejte všechny tekuté přísady (předem odměřené podle receptu (je to v ml, někdy stačí pár kapek). Tekutými přísady se myslí: aktivátory, ovocné chutě, oleje, glm, aminokomplexy apod. Po přidání všech tekutých přísad řádně promíchejte. Můžete i lehce šlehačem. Tímto máme tekuté přísady namíchané a odložíme si je stranou.

3. Nyní si vezmem další misku a začneme si připravovat sypkou směs. Do těchto směsí řadíme všechny druhy mouček, ať už je to masokostní, rybí, kukuřičná apod. Dále to jsou sladidla a také sem patří partiklové částice jako je konopí, ptačí zob, sezamová seminka, řepka atd. Nakonec samozřejmě můžete používat směsi 50/50, které se neobávejte vůbec používat a pro začátečníky jsou nejlepším řešením pro první výrobu boilies. Značky směsí zde popisovat nebudu, aby to nevypadalo jako reklama nějakých výrobků. Směsi budou napsány v receptech ). Nakonec směsi zase řádně promíchejte, aby se všechny směsi dobře promíchaly.

4. Takto připravenou směs začneme po částech přisypávat do misky s vejci a pomalinku z toho vytváříme těsto. Nesypeme tam vše, stačí aby to mělo takovou konzistenci, aby jsme mohli s těstem dále pracovat na pracovní desce a pomalu tam přidávat zbytek směsi. Těsto řádně propracujte, aby se co nejlepe spojilo. Mělo by mít konzistenci jako bramborové těsto na bramborový knedlík (může být i o něco hustší). Když už máme hmotu propracovanou, dáme ji do igelitového sáčku a vložíme do lednice na 30-40 minut odpočinout.

5. Než si po uplynulé době vyndáme těsto z lednice, připravíme si jako první hrnec s vodou a dáme vařit. Nyní si vyndáme těsto a znovu lehce promícháme a pak si ho nakrájímena kousky, z kterých budeme válet válečky. Tloušťka válečků záleží na tom, jaký chceme ve finále průměr boilies. Je lepší na to předem myslet, než posléze dolepovat kousíčky těsta, aby jsme měli požadovanou velikost koule. Budeme-li dejme tomu mluvit o průměru 20 mm, tak váleček by měl mít takový průměr. Pak z válečku ukrajujeme koucky po cca 1 cm a z nich válíme koule. Další možností, jak udělat bez práce válečky stejného průměru je, že použijeme elektrický mlýnek na maso s nástavcem 20mm, ale to záleží na Vás nebo respektive na toleranci Vašich manželek. Když máme udělané válečky, můžeme zvolit mezi dvěma možnostmi, jak udělat koule. První možností je rollbal. Když máme tuto pomůcku, nemusíme válečky krájet na stejné kousky. Vložíme tam i 2 válečky najednou a parkrát zaválíme tam a zpět a máme první koule na světě. Druhý způsob je pracnější, a to že válečky musíme nakrájet na stejně dlouhé kousky (jak už sem psal, při 20mm tloušce těsta, krájíme 1cm kousky, výsledek je 20mm boilies). Když máme kousky nakrájené, začneme je v dlaních válet na námi zvolené koule.

TIP

Při válení válečku nebo posléze koulí je dobré si ruce namazat trochou rostliného oleje. Těsto se nám tolik potom nelepí na ruce a lépe se s ním pracuje. Někdy se stává, že nám už praskají válečky, než z nich stačíme uválet kuličky. Stává se to tehdy, když naše těsto obsahuje nějaký partikl. Můžeme tomu předejít tak, že dáme trochu oleje i do těsta.

6. Po dokončení pracného válení koulí se nám už musí vařit naše voda v hrnci. Než tam začnem házet koule, zvýšíme teplotu plotýnky, aby jsme udrželi vodu pořád ve varu (musí bublat). Do vařící vody můžem začít házet naše kuličky. Neházíme je tam všechny najednou, musí se to dělat po várkách (já to dělám po max. 30 koulích). Po vhození první várky nám kuličky klesnou na dno a asi za 1 až 3 minuty začnou vyplavávat na povrch (tento čas závisí na tom, zda je v těstě použit partikl. Z mé zkušenosti se koule s partiklem vaří déle). Jakmile vyplave boilies na povrch, okamžitě ho začneme vybírat z vody a vkládáme do mísy. Tento postup vaření opakujeme dokud neuvaříme všechno boilies. Znovu upozorňuji: voda musí být stále ve varu. Pokud není chvíly vždy vyčkáme, dokud nezačne znovu bublat.

TIP

Koule můžete dát do síta a s ním to ponořit do vody. Až budou koule hotové, vyndáte celé síto i s boiliesem. Je to snažší a rychlejší.

7. Uvařené boilies v misce si přeneseme někam, kde ho chceme sušit. Sušíme ho v přepravkách, punčochách nebo jen na nějakém hadru. Samozřejmě když půjdete do prodejny s rybářskými potřebami, tak tam určitě prodávají všelijaké sáčky apod. na sušení boiliesu (já osobně ho suším v pytli ze záclony - je to prodyšné ze všech stran). Boilies je dobré před sušením opatrně osušit utěrkou nebo nějakým hadříkem. Boilies je nejlépe sušit tak 24 hodin a sem tam ho promíchat, aby prosychalo stejnoměrně. Po 24 hodinách sušení může být ještě nedosušené, ale to vůbec nevadí. Dosušíme ho např u vody v punčoše, kterou si přivážem na strom. Lepší je mít boilies trošku nedosušené, než přesušené a tím i popraskané. Takové boilies je vhodné pouze na zakrmení a to s rizikem, že bude tvrdé i pro rybu, která ho pak dlouho tráví a dál nežere. Někde jsem četl, že ryba tráví boilies až 2 dny. Nevím co je na tom pravdy, ale vezmeme-li v potaz, že vodu zakrmíme neuvařenou kukuřicí, tak máme na dlouho po rybách.

8. Boilies, které nebudeme zpracovávat ihned, je dobré zamrazit. Zamrazením neztratí na atraktivitě a při vycházce k vodě ho jen vyndáme z mrazáku a máme čerstvé boilies. Množství boilies si rozdělte podle toho, kolik ho spotřebujete u vody. Nedoporučuji rozmrazovat vše a pak zase zamrazovat.

9. Další věc, kterou bych chtěl doporučit je, že boilies zpotřebovávejte v jednu sezonu. Není dobré si ho udělat hafo a pak ho mít ještě příští rok. Platí to i pro kupované. Není to pravidlo, jen má zkušenost.

10. Tak a teď už Vám zbývá se podívat na ten nepořádek po vás a uklid :))) Jooo a ač to vypadá složitě, nebojte se toho. Při trošu cviku to máte i s úklidem hotový za cca 2 hodinky. Přeju hodně úspěchů.

Nakonec nějaké foto ryby, kterou můžete chytit na dobré domácí boilies. Je to nejhezčí pocit, když chytnete krásnou rybu a to na Vámi vyrobené boilies.


úlovek ryby na vlastní boilies potěší dvojnásob

Recepty na výrobu bolies zde >