V prospektech výrobce uvádí, že toto oblečení bylo vyvinuto pro lov a rybolov v nejnáročnějších podmínkách drsného amerického a kanadského severu. Jeho základní předností je prodyšnost a zároveň dokonalá a trvalá nepromokavost, a to i po čas několikadenního vytrvalého lijáku. Tyto vlastnosti jsou dosahovány díky patentově chráněné flísové membránové látce s označením H2P.

I. POPIS VÝROBKU aneb PRVNÍ POHLED

Bunda má elegantní a promyšlený střih, takže se hodí k turistickému využití i běžnému nošení. Ihned nás zaujala prodloužená zádová partie, kterou oceníme i při posezení na rybách. Odepínatelná kapuce má vpředu stahování a zapínání až k bradě, čímž dokonale chrání tváře v nepříznivém počasí.

Pár prostorných předních kapes má propracované zapínání na magnety - jakmile vyndáte ruku z kapsy, horní lem se sám vlastní vahou sklopí a magnety je ihned přicvaknou ke spodní straně kapsy. Všechny zipy jsou voděodolné, překryté speciální umělohmotnou páskou. Dva zipy se nachází i v průramcích ventilace, dva zipy jsou ve velkých vnitřních kapsách, které zasahují až na hruď. Hlavní zip je zevnitř podložen 6 cm širokým lemem. Všechny švy jsou perfektně zpracovány a začištěny. Samotný materiál je na omak velmi příjemně hebký a dobře se nosí. Jediné co bychom uvítali je ukončené rukávů formou nápletu a ne stažením „na gumu". Bunda se dodává v barevném provedení: písková, tmavě zelená, mechově zelená a černá.

II. TEST KVALITY aneb DRUHÝ POHLED

Vzhledem k nastalým vedrům a absolutnímu nedostatku deště jsme test odolnosti prováděli v „domácím" prostředí redakce, ale snažili jsme se jej přizpůsobit extrémním přírodním podmínkám.

1) ZIPY

Všechny zipy jsme podrobili následujícímu testu. Do boční kapsy jsme vložili kuchyňské závaží o hmotnosti jednoho kilogramu a bundu se zataženým zipem jsme ponořili na 48 hodin do kbelíku s vodou. Po vyjmutí bundy a otevření zipu byl vnitřek kapsy opravdu suchý Tak jsme zároveň otestovali nepromokavost zipu ale i vlastního materiálu ze kterého je bunda vyrobena. Další zkouškou kvality zipu bylo nepřetržité zapínání a rozepínání zipu po dobu 35 minut (přibližně 700 otevření a zavření ). Po této době, která přibližně odpovídá 1,5 roku používání bundy, zip nejevil známky opotřebení a ani jednou se nezasekl.

2) ODĚRUVZDORNOST

Nepromokavost materiálu jsme si ověřili předchozí zkouškou, ale zajímalo nás, jak se flísová membránová látka H2P chová po určité době používání. Materiál bundy jsme proto silou dřeli o drsný beton. Na přiloženém snímku je" flís" po 50-ti oděrech. Je vidět, že drsné zacházení látku nijak nepoškodilo (to je důležité především u kalhot, kdy se rybář nemusí bát pokleknout ani na skalnatém nebo štěrkovém břehu).

"Narušený" vzorek drhnutím o beton jsme vzápětí opět podrobili zkoušce nepromokavosti. Do sklenice jsme nalili vodu a místo víčka použili náš vzorek odřenou stranou dovnitř a na 48 hodin jsme sklenici otočili dnem vzhůru. Výsledek zkoušky dokladuje následující foto.

3) ODOLNOST PROTI PRŮRAZU

Vynikající odolnost má mít flís s membránou vůči průrazu. Opravdu jen velmi obtížně lze tuto materiál propíchnout i při velmi silném tlaku špičatého předmětu, např. hrotu rybářského háčku. Když se to přeci podaří háček snadno vyndáte a co je nejdůležitější - bez viditelného poškození flísu. Membrána je totiž elastická, „strečového" charakteru a ihned po vpichu se sama zatáhne. Z tohoto důvodu nejsou nijak podlepovány ani švy.

Při pohybu kolem vody jsme často nuceni se prodírat mezi stromy, větvemi a různým „ostrým" porostem, jako jsou například šípkové keře, ostružiní, bodláčí apod. Tyto trnité porosty jsme imitovali klasickým hřebíkem, kterým jsme do flísu dělali rýhy a pak se tato místa ještě snažili propíchnout. Jak je patrné - bez viditelného úspěchu!

Poškozenou látku jsme opět podrobili 48 hodinovému testu s otočenou sklenicí plnou vody. A výsledek?

Můžete na vlastní oči spatřit na přiloženém snímku (foto 8,8a).


Obr. 2


Obr. 3


Obr. 4


Obr. 5


Obr. 6


Obr. 7


Obr. 8


Obr. 9

III. SHRNUTÍ VÝSLEDKŮ aneb ZÁVĚREČNÝ POHLED

Flísová bunda RIVER WEST obstála ve všech našich zkouškách na výbornou. Její cena je sice vyšší - 6900,- Kč, ale za své peníze dostanete opravdu špičkovou kvalitu. Poměr ceny a užitné hodnoty vychází velmi vysoko.

Rozhodně tento výrobek je dlouhodobou investicí do vašeho zdraví. Její vnitřní prodyšnost, venkovní nepromokavost a zároveň i vysoká tepelná izolace ji předurčuje i pro extrémní případy rybařiny (např. zimní lov na dírkách). Každý už jistě zažil zkažený rybolov kvůli promoknutí v dešti. Ve flísové bundě RIVER WEST Vám předčasný odchod od vody kvůli nepohodě zaručeně nehrozí…

-red-