Uvedené citáty spolu na první pohled vůbec nesouvisí. Ovšem ve spojení se srazem CHYTEJ.CZ, který proběhl ve dnech 8.-10.9.2006, mají souvislost přímo magickou. Ti, co se akce zúčastnili, ví dobře proč. A vy, co jste tam nebyli, se jistě ptáte proč? Rád odpovím. Od pátečních dopoledních hodin až do pozdního nedělního odpoledne se totiž v Jestřabicích chytala spousta ryb a povídalo se, jedlo se, pilo se, zpívalo se, smáli jsme se...

Pátek

Když jsem v pátek dorazil do Jestřabic, byl jsem poněkud překvapen. Měli jsme mít totiž rezervovaný břeh pod chatou. Ten byl však zčásti obsazen rybáři. Hned jsem šel za porybným a ptal se jej, kdy jej ti rybáři opustí. Bylo mi však sděleno, že jsou to "naši". V duchu jsem si hned položil otázku, zda nám nebudou Jestřabice malé. Mělo totiž přijet dalších téměř 50 lidí. Nicméně jsem od přírody optimista a věřil jsem, že vše dopadne tak, jak má. Když pak dorazil i Dědek, aniž naboural auto, utopil mobil, zlámal prut apod., věděl jsem, že je vyhráno:-))) V průběhu dne se postupně dostavila většina účastníků a s chutí se ponořila do příprav svých příbytků a začalo se chytat. Ryby sice nebraly tak, jak je v Jestřabicích zvykem, ale přesto se nachytalo slušné množství kaprů a jeseterů. Chuť k honbě za potravou u čerstvě nasazených i domorodých duháků bohužel chyběla. Přesto se jich několik ulovilo - nejčastěji na rotačky. Odpoledne jsme roztopili ohniště na živáňskou, gril na steaky a perforovali první soudek piva. Ačkoliv se přes den většina účastníků spíše věnovala rybolovu, s blížícím se večerem se prostor okolo ohniště a grilu postupně zaplňoval. Steaky, které připravil Zdenda, mizely kosmickou rychlostí a ještě za světla bylo nutné vyměnit první soudek. Živáňská točící se na ohni začínala mít čím dál více přátel, ale i tak jsem byl přesvědčen, že se nesní celá a zbyde ještě na snídani. Okolo osmé dorazil čestný host akce - Tomáš Rozsypal. S ním i dva skvělí hudebníci - Tomášova přítelkyně Lenka (zpěv a kytara) a její kolega Míra z kapely (banjo). Ti se hned usadili u ohně a začali hrát a zpívat. K nim se po chvilce přidal další skvělý muzikant Jeronymo (kytara a zpěv) a zanedlouho doprovod všech přítomných. Skvělá atmosféra byla umocněna těšením se na živáňskou, u které se blížilo velké finále. Jakmile byla hotova, sešli se okolo "porcovacího stolu" snad všichni z Jestřabic a okolí. Po nezbytné foto- a videodokumentaci ji Zdenda stáhl z rožně. Co se dělo potom by se snad dalo přirovnat k náletu kobylek :-)). Během cca 60 sekund byla pryč. A to jsem si myslel, že zbyde na ráno :-). No jo, mýliti se je lidské (těm, na které se nedostalo, se omlouvám, větší se fakt prý udělat nedala. Na druhou stranu se ne nadarmo říká: "kdo zaváhá..."). Popisovat průběh dalších hodin nijak zvlášť nebudu. Ve stručnosti můžu jen říct, že se do poznich raních hodin zpívalo, povídalo, pilo a zpívalo, povídalo a pilo... Zde bych ještě rád poděkoval kapele a všem, kdo přihodili nějakou tu kačku na jejich provoz.


příprava steaků


měření


BoBo a jeho jeseter 127 cm


Velfl a jeho pěkný kapr


Radim alias revoke tahá rybu


...a má spoustu diváků

 


a je venku


Prutos se steakem


Robur u zdroje


masíčko na grilu


Zdenda připravuje živáňskou


a další ryba


a Robur s ní


Jura taky tahá


a já natáčím


a soupeř je venku


živáňská se griluje


Jarv se na ni už těší


a Toulovec jakbysmet


no comment


a je hotovo


kobylky :-))


na koho se nedostane?


Míra, Lenka a Jeronymo

Sobota

Po páteční smršti přípitků mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou večerní mi nebylo ráno nejlépe. Navíc si myslím, že i burčák ve mě ještě žil svým vlastním životem. Z chrápání mě bolelo v krku, tělo rozlámané a tak jsem si hověl na svém lehátkum dokud mě neprobralo tiché: "dáš si kafíčko, Davídku?". Něco jsem zabrumlal v tom smyslu, že ano a spal dál. Po chvíli mi stejný hlas (BoBo) přesvěčivě řekl, že už bych měl vstávat k té kávě. Na dotaz, kolik je hodin, mi bylo sděleno, že už dávno po osmé. "No jsem organizátor a tak bych asi neměl vychrupkávat", proběhlo mi hlavou. Vstal jsem tedy a s kamarády u kávy probíral včerejší zážitky. Asi po dvou hodinách jsem se podíval na hodinky. Teď teprve bylo osm! Ti bejci mě vytáhli z pelechu už v šest! Brrrrrr! Chlapci, těšte se, pomsta bude sladká! Jednou...

A zase se chytalo. Kaprařilo, feedrařilo, vláčelo, muškařilo... Kosmopolitní rybářská společnost. Jeseteří místo vydalo několik dalších pěkných ryb, kapři občas taky rozezpívali hlásiče. Vláčkaři sem tam vydolovali pstruha či duháka a i na mušku jsem viděl nějakou tu rybu vytáhnout. Feedraři tahali jednoho cejna za druhým a i kapr či jeseter se spletl, což byl na jemný cajk skutečný zážitek. I já jsem podlehl davu a vydal se dopoledne k vodě. Poté, co jem ulovil asi 20 cejnů, jsem udělal na své špičce dokonalé písmenko "O". Materiál však byl kvalitní a špička vše vydržela. Po rozmotání jsem se šel věnovat ohništi a našemu čuníkovi. Ačkoliv většina lidí chytala, zaregistroval jsem však i takové, kteří myslím ani pruty nerozbalili a věnovali se společenským rozhovorům, spřádání teoretických taktik "jak na ně" apod. :-)) Ti, kteří chtěli doplnit muškařskou výbavu, měli možnost, neboť se na nás přijel podívat i známý mistr vazač Míra Málek (Buko) s Fikusem a jeho synkem. Odpoledne měli Jestřabice možnost vyslechnout si zvuk mé vábničky. Úlovek některého z místních sumců by byl určitě zajímavou událostí, nicméně jsem buď nebyl ve formě, anebo prostě neměli chuť. Snad jsem vám ty ryby moc nesplašil :-)))

Prasátko postupně zlátlo, pivko bylo studené, nálada všech výborná. Nástup k ohništi byl po páteční merendě poněkud pomalejší, ale jakmile donesla Mary sud pečenáčů, bylo tu plno. Byly zcela excelentní! Děkujeeeem! Pak došlo na velké finále, kdy znavený Zdenda začal "operaci čuník". To už bylo okolo chaty a zejména pak u operačního stolu zcela plno. Spouště fotoaparátů cvakaly, chuťové pohárky se zalévaly slinami, v rukou byly připraveny tácky...

Po excelentím gurmánském zážitku sklidil náš Zdenda velký potlesk. Někdo se pak vrátil k prutům, někdo zůstal u ohně a vychutnával s plným žaludkem pohodovou atmosféru, která ostatně provázela celý sraz. Spát se šlo dřív. Po půlnoci už bylo u ohně jen pár "držáků", ale i ti se pak odebrali do svých Jestřabických ložnic. Dobrou noc Jestřabice!


všichni přihlížejí souboji


s Sharkcom je vítěz


prasátko už se těší


Osprey a Velfl + 1 :-)


Osprey v akci


focení s něžnou polovičkou Jury


a s BoBem


další kapr...


a další...


ryby jsou v kondici


a Zdenda s prasátkem také


pečenáče od Mary


mňam :-)


už se to blíží...


a je to tady :-)


"byl si skvělej" říká Chose... mlask


a Kostnak souhlasí :-)

Neděle

Po sobotním "drsném probuzení" jsem si od nedělního rána sliboval více. I když jsem šel spát poměrně brzo, tak se mi okolo osmé ještě vstávat nechtělo. To, že je osm, jsem věděl proto, protože mě probral chlad. Přitáhl jsem na sebe tedy spadlou celtu a znovu zatáhl spacák a zavřel oči. Než však na sebe víčka úplně dolehla, zaregistroval jsem nějaký pohyb vedle mého lehátka. Sice jsem hned začal tušit nějakou čertovinu, ale s nadějí mýlky jsem se snažil usnout. Levitace mého lehátka však mé tušení potvrdila. Stejná partička ze sobotního rána mě dnes nese k vodě a slyším jen, že mě tam chtějí hodit tak, jak jsem. No to snad ne! Úpěnlivé prosby naštěstí byly vyslyšeny a tak mě jen vynesli na sluníčko, zato záměrně tak, aby mi pálilo do obličeje. Ach jo, zase musím vstávat. Jen počkejte, já vám to někdy vrátím :-)))

Neděle jinak nebyla kupodivu nikterak hektická, jak tomu bývalo na předchozích srazech. Většina lidí v klidu posnídala a rybařila až do oběda, což se i mnohým vyplatilo. Pak už jen následovalo loučení a loučení a odjezdy směrem k domovům.


i Osprey se jesetera dočkal


sumeček skvrnitý


spouště jen cvakaly - zde BoBo


a Sharkcomův jeseter z neděle


a další nedělní jeseter

 a to jsme my, tedy skoro...někdo už odjel, nědo se nedostavil

 

Ulovené ryby

Chytilo se jich dost. Znalci místních poměrů sice tvrdili, že to téměř nebralo, ale já myslím, že takové "nebraní" je pořád slušná rybačka. Odhadem se chytilo více než 150 kaprů (největší cca 10 kg), okolo 20-30 jeseterů (nej 127cm a 12kg), 20-30 duháků, 3 sumečci skvrnití, několik okounů, candátů a několik tisíc cejnů :-)) Na kapry a jesetery byly asi nejlepším artiklem pelety.

Závod

Nekonal se. Bohužel. S adminy jsme se shodli, že není reálné jej rozumně zorganizovat a tak ceny od pana Fencla (podběráky) a vláčecí nástrahy Berkley od firmy Rybolov s.r.o. budou použity v brzké době do soutěží na Chytej.cz.

Partneři

Partnery setkání v Jestřabicích byli:

  • Manželé Šlesingerovi
  • firma Rybolov s.r.o
  • firma Fencl Vladimír.

Rekordy

Na Jestřabicích padlo hned několik rekordů.

  • Pokud vím, tak zde byl rekordní počet zlomených prutů (někdo dokončil zkázu špičky mého feederu, CeP zlomil boloňku na 4 kusy o stonek jitrocele apod.).
  • Rekordní byl i počet účastníků. Celkem jich bylo odhadem okolo 55. Přesný počet nevím, bylo spousta nerybařících "+ jedniček".
  • Aby to nekončilo, tak je rekordní počet sudů - 6. Tak to jsem fakt nečekal, počítal jsem max. 4 :-).
  • I v jídle jsme si udělali osobák - 30 kg prase, 15 kg živáňská, 20 kg steaků, asi 100 klobás, 10 kg pečenáčů... Slušný výkon.
  • A rychlost, s jakou bylo zkonzumováno prase i živáňská - to je myslím taky na zápis do nějaké knihy rekordů.

Poděkování

  • Děkuji především všem zůčastněným. A za co vlastně děkuji? Především za to, že jste byli skvělí a jen a jen díky tomu se vše tak povedlo.
  • Samozřejmě nemohu opomenout vyslovit díky našemu Zdendovi, který se postaral o dokonalé uspokojení našich chuťových buněk.
  • Dále partnerům setkání, výslovně pak manželům Šlesingerovým za vynikající revír se špičkovým servisem.
  • Tomášovi Rozsypalovi a jeho Lence, banjistovi a Jeronymovi za výborný hudební zážitek
  • Samozřejmě všem, kteří mi pomáhali s přípravou akce a konečným úklidem.
  • Stejně tak bych ještě rád všem poděkoval za to, že po sobě vzorně uklidili břehy, což je dobrou vizitkou nejen samotných rybářů, ale i serveru Chytej.cz.

Resume

Sraz byl jedním slovem famózní. Myslím, že nebylo nespokojeného človíčka. Vše myslím klaplo zcela dokonale. Jediné, co mě trošku mrzí, je, že nedorazili všichni, kteří se nahlásili a na které jsem se těšíl (a nabourali tak navíc trochu náš rozpočet) a taky to, že jsem nevzal svého synáčka, který se mnou moc chtěl jet. Kdybych tušil, že do Jestřabic přijede tolik dětí (byli tam s rodiči 3 malí kluci + děti manželů Šlesingerových), tak bych jej určitě vzal. Snad tedy příště.

Těším se na Vás, kamarádi, na dalším srazu.

S pozdravem CHYTEEEEEEEEEEEEEEJ!

David Havlíček alias HaD

PS: Ze srazu jsem připravil DVD se sestřihem toho, co se mi podařilo natočit vč. všech mnou pořízených fotografíí. DVD je k dispozici za symbolickou cenu 100,- Kč a zašlu jej všem zájemcům po zaslání "stovky" na můj účet. Objednávky prosím na e-mail chytej@chytej.cz.