K výrobě křidélek ze snopečků srstí se nejčastěji používá zimní srst srnce a špičky srsti z telecích ocásků (obr. 3). Výhoda obou materiálů spočívá v tom, že se s nimi dobře pracuje a navíc dobře plavou. Na výrobu křidélek je potřeba si vždy udělat vlastní grif, a potom, co snopeček odstřihneme, jej už nemůžeme několikrát přechytávat rukou, aby se špičky jednotlivých chlupů nerozjely od sebe. Není to vždy jednoduché, ale špičky jednotlivých chlupů srsti musejí být co možná nejlépe zarovnané. Toho se dá docílit dobrým a přesným odstřižením srsti, nebo jejím pozdějším zarovnáním ve speciálním sklepávači.


obr. 1

S tímto mívají začátečníci největší problémy a tento způsob vázání mušek se pro ně bohužel stává neoblíbeným. Ze začátku je důležité se obrnit pevnými nervy a počítat s tím, že se pár mušek nepovede než to člověk, jak se říká, "dostane do ruky". Dnešní lekce bude zaměřena právě na vázání mušek s objemnými křidélky.


obr.2

Základním krokem je již zmíněné správné odstřižení srsti. Ještě před odstřižením je nejlepší si srst pořádně srovnat a pohodlně si ji uchopit mezi prsty, aby se nestalo, že se srst potom rozjede nebo dokonce spadne. To už by byl snopeček znehodnocen pro další použití. Po odstřihnutí si napřed snopeček přiložíme k háčku a určíme si správnou délku. Potom jej přichytíme na ramínko háčku kevlarovou nití. Hlavním cílem je snopeček stáhnout co možná nejvíce, aby na háčku pevně držel a nevypadávaly z něj jednotlivé chlupy. Snopeček navazujeme většinou špičkami srsti dopředu směrem k očku háčku, protože i po tom, co jej podvážeme, tak křidélka budou nakloněná směrem dopředu, což zlepší a zviditelní siluetu mušky. Po odstřižení přečnívající části vznikne větší schodek. Tento přechod později zakryjeme navázáním tělíčka. Dalším nezbytým krokem bude rozdělení snopečku na dvě části tak, aby se vytvořilo pravé a levé křídlo. Postup je vidět na obrázcích u vázacího postupu. Nejprve si oddělíme zhruba polovinu snopečku a zezadu uděláme křížový ovin směrem dopředu k očku. Takovýchto pevných ovinů uděláme několik a potom stejné množství ovinů uděláme do kříže. Snopeček se rozdělí na dvě části - a křidélka jsou na světě! Oviny musí být přesné a pevné, jinak se srst bude všelijak kroutit a nebude držet tvar. Po tom, co jsou křidélka hotová, se můžeme pustit do dokončení mušky. Tělíčko by mělo být navázané tak, aby se zakryl schodek mezi ramínkem háčku a odstřiženým snopečkem. Proto jsme srst navázali jako první a vázání spolu s tvarem tělíčka musíme podřídit velikosti křidélek. Pokud bychom navázali snopeček opačně, tak by měla muška obrovskou hlavičku a navíc by křidélka měla špatný sklon. Závěrem každý zjistí, že to není nic extra těžkého a po pár nepovedených pokusech každý zjistí "jak na to". Důležité je předem si rozmyslet proporce a především také množství použitého materiálu k velikosti háčku. Další využití snopečkových křidélek může být i na mokré mušky. Výborným materiálem na křidélka mokrých mušek je například polární liška nebo větší strakatá pírka kačera obr.2. Křidélka z polární lišky jsou jemná a ve vodě i trošku zprůhlední. Navíc při potažení mušky ve vodě na rozdíl od ostatních tuhých materiálů pracují (pohybují se). Křidélka vyrobená z prsního peří kačera se používají na jemné mokré mušky u kterých je důležitá přesná silueta. Prsní pírka se navíc dají použít i k vázání křidélek suchých mušek. Snopečková křidélka mají výhodu i v tom, že po několika chycených rybách neztratí tvar a nezničí se.


obr. 3


Do dnešní lekce jsem se rozhodl zařadit moji oblíbenou suchou májovku, která se díky použití srsti z telecích ocásků na křidélka přímo nabízí jako vzor do 10. lekce našeho kurzu. Tuto májovku používám také v olivových, zelených a převážně žlutých barvách. Nejvíce účinná je na přelomu května a června, kdy se podobné májovky líhnou. Tento typ mušek používám na proudnějších řekách nebo jejich úsecích, kde se tato objemná muška dobře udrží na hladině. Pokud by jste chtěli, aby muška plavala ještě lépe, tak místo štětů z kačera můžete použít i několik dlouhých chlupů z telecího ocásku, který se použil na křidélka (obr. 1). Při lovu na májovky používám návazec na délku prutu s návazcem o koncovém průměru 0,16 až 0,18 mm. Májovky nahazuji přímo proti proudu nebo po proudu. Záleží vždy na dostupnosti stanoviště ryby.

Vázací postup

Krok 1: upneme háček M-art FLY 610k č. 8 nebo 14 pevně do svěráčku.

Krok 2: na háček navážeme pevnou kevlarovou vázací nit.

Krok 3: snopeček ustřižené srsti přiložíme na ramínko háčku a upravíme si délku. Srst by měla přečnívat očko o zhruba ½ ramínka háčku.

Krok 4: snopeček pevně přivážeme na ramínko háčku. Snažíme se nit utáhnout co nejvíce - pozor na přetrhnutí nitě !

Krok 5: po tom ,co jsme snopeček dobře upevnili, ho překlopíme směrem dozadu a uděláme několik ovinů vpředu a tím ho zafixujeme.

Krok 6: opatrně oddělíme polovinu snopečku a nití uděláme několik křížových ovinů. Ty vedeme směrem odzadu dopředu.

Krok 7: stejné množství ovinů uděláme do kříže k prvním ovinům z předchozího kroku. Rozdělením snopečku a perfektní fixací tak vzniknou hotová křidélka.

Krok 8: od žlutého prsního peří kačera odtrhneme cca 7 větviček a několika oviny jí přichytíme k ramínku háčku. Všechny materiály teď navazujeme až za ustřižený snopeček, aby se postupným vrstvením materiálů přechod vyrovnal.

Krok 9: vázání štětů ukončíme až na úrovni protihrou a jedním ovinem je podvážeme, abychom je tak fixovali.

Krok 10: vázací nití přejdeme ke křidélkům a přichytíme si kroužkovací materiál. Zde je použita tmavě žlutá vázací nit.

Krok 11: navázání nitě ukončíme na stejné úrovni jako štěty. Na vázací nit nadabujeme žlutý dabing z králíka. Knotek by měl být mírně konický.

Krok 12: Postupným natáčením knotku na ramínko háčku nám vznikne tělíčko. V této fázi je důležité rozvrhnout si proporce tělíčka tak, aby se zamaskoval schodek, který vznikl odstřižením snopečku.

Krok 13: poslední ovin při dabování musí končit na stejné úrovni jak končí odstřižený snopeček. Na ten už dabing nenatáčíme, aby přední část mušky nebyla příliš mohutná.

Krok 14: žlutou nití okroužkujeme tělíčko mušky a přichytíme ji u křidélek.

Krok 15: oviny musí být přesné a maximálně pravidelné. Pokud jste dobře nadabovali tělíčko tak po okroužkování bude tělíčko rovnoměrně přecházet v konus a schodek z odstřiženého snopečku nebude vidět.

Krok 16: od olivového a bílého srpku kohouta grizzly odtrhneme zadní část s chmýřím a obě pírka navážeme za křidélka.

Krok 17: do skřipce uchopíme první (z pravidla tužší) srpek a natočíme jej. První 2 oviny uděláme za křidélky a zbylé oviny natočíme před křidélka. Srpek si přichytíme a odstřihneme jeho špičku.

Krok 18: do skřipce uchopíme druhý srpek a stejným způsobem jej natočíme. Vpředu musí zůstat místo ještě na nožičky z koroptve.

Krok 19: navážeme si pírko z koroptve a pomocí dvou ovinů jej natočíme na háček.

Krok 20: mušku ukončíme ztraceným uzlem a hlavičku zakápneme lakem.

Krok 21: tělíčko a nožičky upravíme suchým zipem, muška tak bude ucelenější a bude působit jednotným dojmem.

Krok 22: muška je hotova.

Krok 23: pohled shora.

Případné dotazy či připomínky můžete posílat na e-mail tomucha.info@seznam.cz


Tento a další články naleznete v červencovém vydání časopisu KAJMAN Kajman