Nástrahy

Vystačím si s pečivem jako je:

rohlík - podle mého názoru nejlepší nástraha při lovu z hladiny. Nejlepší rohlíky jsou dvoudenní, neboli ty, které jsou pěkně "gumové"

chleba - ten je lepší v případě, kdy nám do nástrahy najíždějí malé rybky a rohlík by se mohl brzo rozmočit a roztrhat. Kůrka těmto útokům úspěšně odolává, než si ji najde větší „srkač"

Velikost nástrahy

Kapr nemá na rozdíl od amura hubu určenou pro sběr potravy z hladiny. Proto se nedivte, pokud se mu to podaří až na popáté. Při lovu kaprů se snažím chytat na co nejmenší kousky pečiva, aby měl kapr snažší "práci" při hltání. Pozor ovšem dejte na hmotnost háčku - může se stát, že háček "utopí" celou nástrahu.

Montáže

1. montáž: Jedná se nejjednodušší možnou montáž - na vlasec se naváže háček a vše je hotovo. Na tuto montáž chytám nejraději, protože snadno obelstí i opatrné amury. Její nevýhodu vidím v tom, že není nikterak dalekonosná, i když lze i to vylepšit. Náčiní volím co nejjemnější - používám prut do 10 g a vlasec 0,12 a mohu říct, že to létá poměrně daleko. Další finta je v tom, že napíchnuté pečivo na kratičkou dobu namočím do vody. Stačí vteřinka nebo dvě a pečivo nabere tolik vody, aby při náhozu nespadlo z háčku, ovšem jeho hmotnost vzroste a dá se nahodit dále.

2. Montáž - je poněkud složitější, než montáž číslo 1, ale neméně účinná. Na vlasec navléknu olovo s obratlíkem (hmotnost podle potřeby), zajistím malým bročkem a podle hloubky navážu háček. V praxi to vypadá následovně: háček, 1 - 2,5m vlasce (dle hloubky), broček, olovo(10 - 50g). Na tuto montáž to chce použít poněkud delší prut, obtížněji se s ní nahazuje, ale za to je ve vlnách velmi stabilní. A pokud by se někomu nechtělo neustále "čučet" na hladinu, tak s touto montáží může bezpečně uložit prut do vidliček, zapnout hlásiče a čekat na jízdu.

3. montáž - spočívá v použití bubliny (kulového plovátka). Jedná se také o velmi jednoduchou montáž, ale já ji mezi své oblíbené neřadím. Její výhoda je v tom, že létá daleko, ale pokud jsou vlny, popřípadě proud, tak bublina odtáhne nástrahu poměrně daleko od vyhřívajících se ryb, což není zrovna žádoucí. Ovšem pokud jsou ryby při chuti, tak jim stačí i chvilka, aby nástrahu stihly pozřít.

4. montáž - olovo a bublina. Tuto montáž oceníme v případech, kdy se ryby vyhřívají na hladině a pod nimi je značný sloupec vody (3 metry a více). Na vlasec navlečeme olovo, bublinu a návazec s nástrahou, vše nahodíme a bublina vynese nástrahu k hladině, olovo ukotví celou sestavu a tak nám „nepochoduje" po hladině.

5. montáž Lov pomocí PVA šňůrky - tuto metodu moc dlouho nepoužívám, ale je taky výborná. Postačí nám zásoba kamenů (volte takové tvary, aby se dali dobře uvázat), PVA šňůrka (nejlepší je 15-vteřinová, ale i s 30-vteřinovou to jde taky). Kamen uvážeme na PVA šňůrku a to celé připevníme na háček s nástrahou (já to váži přímo na oblouček háčku, ale lze to uvázat i jako boční návazec). Dále myslím, že je vše jasné - vše pošleme do vody, kde se PVáčko rozpustí a nástraha vyplave na hladinu. U této metody bych jen upozornil na to, že rohlík občas nevyplave (stihne nabrat moc vody než se rozpustí PVA), proto bych radši doporučoval chleba.

Lov poblíž vodních rostlin

 

Lekníny, orobince nebo „kanadský mor"- to vše jsou rostliny kde ryby rády odpočívají a kde s montáží na dno budeme jen těžko lovit, za to z hladiny můžeme přelstít odpočívající šupinatce. Nástrahu umisťuji pokud možno co nejblíže k těmto „překážkám" nebo přímo do nich - jediný problém je v tom, že okamžitě po záběru nám ryby zamíří do svého úkrytu, z kterého je budeme muset "vypáčit". Proto doporučuji tvrdší náčiní a velký podběrák.

Kapřík ulovený z hladiny poblíž vodních trav.

V praxi

Je polovina června, venku je bez mráčku a neúnosné teplo. Beru prut, 6 rohlíků a jdu se projít na nedalekou tůň. Ryby na hladině nejsou vidět, proto je tam musím vytáhnout. Vhazuji na hladinu 5 rohlíků. Záměrně trhám velké kusy, aby je kapři nemohli sesrknout a tím se zasytit. Netrvá to ani deset minut a kapři pomalu začínají sbírat. Na prut dávám 10g olovo nastavuji hloubku 1,5 metru a fixuji brokem. Na háček nastražím malý kousek rohlíku a umisťuji do středu krmného "pole". Než se stačím rozkoukat, nástraha mizí z hladiny a po nevelkém boji je na břehu pěkný půlmetrový šupináč. Po něm během chvíle následuje ještě několik karasů a plotic...

Přeji Vám všem hodně adrenalinu při lovu kaprů z hladiny. Věřte, že je to nádherný pocit, když vidíte jak kapr srká vaši nástrahu.

Hodně zdaru Přeje Tomik