Boiles tohoto druhu mají ale jeden velký nedostatek, když je teplo tak se dost rychle kazí. Vysoký obsah olejů způsobuje žluknutí a i když jsem je uchovával v síťce na vzduchu a ve stínu, tak po 2- 3 dnech jejich účinnost dost klesala. Na pohled se na nich nic nezměnilo, ale záběrů pomalu ubývalo. Když jsem si nechal přivézt čerstvé, tak to bylo zase jako na začátku. Dlouho jsem přemýšlel, jak koule zakonzervovat, aby vydržely. Zkoušel jsem hodně způsobů, ale nic se moc neosvědčilo.

Nakonec jsem zkusil koule zavařit do skleniček na víčka jako kompoty a myslím že to je ono.

 

 

Po uvaření nechám boiles normálně 24 h schnout a potom je dávám do skleniček, zavařuji asi 1h za mírného varu, nasucho, nepřilévám žádnou vodu. Po zavaření se na stěnách skleničky vysráží trochu vody a vypadá to jako když jsou mokré, ale tato voda se za několik dnů ztratí - kuličky ji pohltí. Takto zavařené boilie vydrží i několik měsíců a jsou pořád jako čerstvé. Pravdou ovšem je, že déle než 2 měsíce jsem to nezkoušel, protože jsem je vždycky stačil spotřebovat.

Jestli se zavařováním neznehodnotily nějaké důležité složky v kuličkách nevím a ani jsem to moc nezkoumal, protože kaprům chutnali vždycky jako čerstvé.

Myslím, že tento způsob konzervace není špatný, jenom je nevýhoda špatná skladnost skleniček při přepravě k vodě.

Zdravím všechny rybáře a hlavně kapraře a přeji mnoho krásných úlovků.

Petr Jirava Zadar