Všechny děti byly natěšené na první pořádné rybaření v letošní rybářské sezoně, při kterém mohly poprvé pořádně vyzkoušet pruty, navijáky a ostatní pomůcky. Ty dostaly darem od Vás, štědrých sponzorů a kamarádů. Příprava a balení potřebných věcí, rybařiny a proviantu nám zabralo téměř pět hodin a náš Ford Tranzit praskal ve švech. Kolem třetí hodiny odpolední jsme konečně mohli odjet. Cesta ubíhala celkem rychle, bez problémů a za necelou hodinu jsme byli na místě. Po příjezdu jsme byli všichni mile překvapeni nádhernou přírodou kolem dvouhektarového rybníčka, ve kterém se krásně zlatilo slunce, kapři radostně vyskakovali z vody a čeřili klidnou hladinu. Bylo zde uklidňující ticho a z celého okolí vyzařovala pohoda a klid. Ne nadarmo se tomuto místu říká „V ráji“.

Po vybalení věcí, postavení bivaků a nutném zabydlení začala příprava rybářského nádobíčka. Ta nám už nezabrala tolik času. Natěšení jsme zasedli k prutům a ryby na sebe nenechaly dlouho čekat. Jako první zdolal Vítek o půl osmé večer úhoře 63 cm, hned poté Pavel dostal také úhoře 60 cm a následovaly další příjemné úlovky. Ten večer nás ještě mile překvapil krásný kapr šupináč 62 centimetrů, který přišel Jardovi těsně před půlnocí na rousnici. V průběhu večera jsme si opékali párky a povídali si o rybách.

Ráno v sobotu první rybáři nahazovali už ve čtyři hodiny. A vyplatilo se. Kolem osmé měli Lukáš a Petr na svém kontě 2 štičky, Rosťa kapra 53 cm a krásného okouna, Markéta i Jarda pěkné kapříky, Pavel několik úhořů a naše nejmenší rybářka Andrejka chytila 30 cm amura. Přes den se nachytalo velké množství úhořů, perlínů, kilových okounů a kaprů. Ale na velkou rybu jsme ještě stále čekali. Počasí nám přálo a tak si i někteří odvážlivci poprvé v letošním roce zaplavali a zaskákali do vody, která měla u hladiny teplotu 15 stupňů. Sobotní odpoledne pan Blažíček dětem zpestřil jízdou na koni. Zájem o svezení byl obrovský a děti téměř zapomněly na rybaření. Čas ale neúprosně odkrajoval minutu za minutou a museli jsme se postarat o večeři. Děti si samy chtěly připravit kuřata na grilu a tak začalo velké vaření. Petr si vzal za své ohniště, kluci Pavel, Lukáš a Rosťa měli na starost grilování, Jarda, Vítek, Jirka, Štěpán nanosili dříví a Markéta s Andrejkou hlídaly pruty. Grilování dopadlo naprosto dokonale a všichni jsme si moc pochutnali. K večeru nás navštívili někteří kamarádi a společně jsme poseděli a popovídali u táboráku. Opékali jsme ještě párky, popíjeli malinovou limonádu a i sladkostí měly děti dostatek.

Kolem půl deváté večer nás vyrušil lahodný zvuk signalizátoru Vítka. Po zaseknutí začal rovnocenný souboj s kapitální rybou. Nikdo jsme do poslední chvíle nevěděli, co má Vítek na prutu. Prut byl ohnutý na maximum a vlasec o průměru 0,20 mm byl napnutý jako tětiva u luku. Po patnáctiminutovém vyrovnaném souboji se u břehu objevilo ohromné tělo kapra, podle mého odhadu kolem 90 cm. Kapr neměl rozhodně v úmyslu souboj vzdát. Plný síly se rozjel k lávce, kde se několikrát otočil. Vítek se rozhodl kapra zdolat v souboji přímo ve vodním živlu, ale kapr byl rychlejší. Vlasec nevydržel! Ještě dlouhou dobu po této příhodě jsme diskutovali o velikosti kapra. Večer nám to ale nepokazilo a příjemně nám utekl. Atmosféra po celý večer byla přátelská a srdečná.

V neděli ráno, kolem osmé hodiny, jsme zahájili den koupelí v rybníčku, vytrvalostní soutěží v běhu a plavání. Účast byla 100% a všechny soutěže vyhrál Jirka. Kolem poledne měl Vítek zase další pěkný záběr a po pár minutách vytáhl z vody kapra 70 cm. Čas se nám pomalu krátil a v neděli odpoledne před odjezdem přišlo na řadu hodnocení a vyhlášení nejlepšího rybáře. Vítězem se stal Vítek s kaprem 70 cm a jako cenu dostal šátek s logem CHYTEJ.CZ, který dětem věnoval David na veletrhu v Brně. Do příští soutěže mám ještě jeden a každý rybář by ho chtěl vlastnit. Za víkend se nachytalo mnoho ryb a mezi nejcennější úlovky lze zařadit kapry o velikosti od 52 cm do 70 cm. Několik kapitálních ryb nám uniklo, ale každý rybář si zkrátka přišel na své a krásně si zarybařil. Všechny naše úlovky jsme vrátili vodě.

Děti si víkend u vody příjemně užily, načerpaly novou energii a jistě na první velké rybaření v roce 2006 budou dlouho a mile vzpomínat. Panu Blažíčkovi moc děkujeme. Pozval nás i na další víkendové pobyty a už nyní se velmi těšíme. Byl to opravdu úžasný víkend v krásném prostředí a děti byly báječné. Mám Vás všechny od dětí pozdravovat a poděkovat Vám.

Dále bych chtěl prostřednictvím tohoto článku poděkovat všem kamarádům rybářům, sponzorům a příznivcům, kteří nám pomohli a pomáhají. Všechny je vyjmenovat nelze, ale jejich pomoci si ohromně vážíme a bez nichž bychom takovéto výpravy podnikat nemohli. Děkujeme panu Rudolfu Bořkovi, Pivovaru Náchod, Pekárnám a cukrárnám Náchod, Řeznictví Vítek Náchod, firmám Zico Hradec Králové, Adler Dobruška, Gammarus Brno, všem kamarádům na www.chytej.cz, a i Vám všem ostatním.

Petrův zdar.

Jiří Lokvenc, (Lokky) vychovatel a vedoucí rybářského kroužku v Dětské domově v Sedloňově
Foto a text: J. Lokvenc