Obr.1: napodobeniny různých druhů broučků

Ze suchých vzorů se dají krátce zmínit chrostíci, různé typy broučků (obr.1) apod. Výhodou takto uvázaných suchých mušek jsou jejich výborné plovoucí vlastnosti. Pokud se husté palmerové nožičky vyrobené z kvalitního srpku zkombinují s CDC peřím, tak je muška skoro nepotopitelná. To je neocenitelná vlastnost u mušek, se kterými chceme lovit ve větších proudech. Hlavní využití však spočívá u mokrých mušek jako jsou různé druhy jezerních palmerů obr.2 či housenek obr.3.


Obr. 2: Mokré jezerní palmery na pstruhy duhové.


Obr. 3: Housenky s nožičkami vázanými na palmerový způsob.


Obr. 4

U mokrých jezerních palmerů se musí nožičky navázat velice jemné a řídké. Muška by se měla ihned potopit, aby se předešlo jejímu brázdění na hladině. Jezerní palmery mají kromě řídkých nožiček i tenké tělíčko, takže zátěž z olověného drátku není pořádně kam umístit. Svoje místo mají i palmerové nožičky u streamerů. Z těch předních bych mohl jmenovat zatěžkané streamery typu Wooly Bugger obr. 4.


Obr. 5: Kvalitní a nekvalitní srpky z kohouta.

Většina těchto streamerů napodobuje velké druhy pijavic. Jestliže se tělíčkové nožičky na streamery navážou z měkkého materiálu, tak budou ve vodě i dobře pracovat. To znamená, že se při stahování mušky v proudu budou mírně pohybovat. To bude účinnost vzoru ještě několikanásobně zvyšovat.

Než se pustíme do samotného vázání, můžeme ještě přistoupit k troše teorie. Když si budete chtít navázat vzory s palmerovými nožičkami tak je důležité zaměřit se na pár fíglů, které vám ušetří čas a hlavně nervy při vázání metodou pokus - omyl. V první řadě je dobré si předem zvolit a rozmyslet jakou mušku si chcete navázat. Jak jsem již zmínil na začátku, na suché mušky je důležité mít kvalitní srpky. Kvalitní srpek by měl být dlouhý lesklý a bez kazů. Všechny větvičky po délce dříku musí mít stejnou délku obr.5.


Obr. 6: Barevná a zašedlá strana pírka.

Jestliže budeme natáčet srpek na tělíčko suché mušky, tak musí být oviny přesné a maximálně pravidelné. Hustotu ovinů a délku nožiček je pochopitelně nutné přizpůsobit velikosti háčku a jeho ramínku. I tato věc týkající se proporcí a vzhledu je poměrně důležitá, nicméně na ni bohužel neexistují žádné tabulky, podle kterých by se dala délka nožiček sladit s typem háčku. Zůstává to tak věcí osobního estetického cítění. Pokud budou nožičky příliš dlouhé či krátké tak bude vzor vypadat pro rybu nepřirozeně a špatná silueta bude mít negativní vliv na množství záběrů. V podstatě by nožičky měly přesahovat cca 1 až 2 mm pod úroveň, na které se nachází hrot háčku. Tento údaj však můžete brát jen jako orientační.

Někdy není špatné mít při vázání dobrou knihu, kde jsou mušky s palmerovými nožičkami vyfocené a podle toho vázat. Při tom pochopitelně pečlivě dodržovat všechny proporce mušek. U mokrých vzorů se dělá vše přesně naopak. Používají se měkké a méně kvalitní matné srpky z peří slepice nebo nekvalitního kohouta. Méně kvalitní srpek poznáte tak, že jeho větvičky nejsou stejně dlouhé po celé délce stvolu obr.2.


Obr. 7: Mokrá májovka. Napodobenina uhynulé májovky s palmerovými nožičkami.

Nejdelší jsou na začátku stvolu a na konci jsou nejkratší, tj. u špičky srpku. Důvod použití méně kvalitního srpku je prostý - mokrá muška se musí rychle potopit a měkké matné peří má špatné plovoucí vlastnosti. Je lépe smáčivé a takovéto nožičky na mokré mušce vypadají přirozeněji. Dalším důležitým bodem je poloha nožiček a hlavně jejich tvar. Každé pírko má jednu stranu méně barevnou a druhou více barevnou – rub a líc obr. 6.


Obr. 8: Správně navázané nožičky.

Zároveň je prohnuté do oblouku, takže pokud pírko natočíte na háček, budou nožičky směřovat vždy směrem dozadu nebo dopředu. Správně by měly všechny nožičky být nakloněné směrem dozadu. Muška je tak přirozenější. Samozřejmě existují i vyjímky potvrzující pravidlo, ale ve většině případů směřují nožičky dozadu. Vše jen záleží na tom jak pírko natočíte na háček. Pokud jej navážete více barevnou stranou tj. lícem k očku, tak budou nožičky směřovat dozadu obr.7. Pokud pírko navážete opačně, tj. barevnou stranou směrem k obloučku, tak po natočení budou nožičky směřovat vpřed tj. k očku háčku (obr. 8).


Obr. 9: Špatně navázané nožičky.

Stačí si pírko rozstřihnout kolmo na stvol a uvidíte mírné prohnutí větviček.

No a konečně se dostáváme na závěr, kdy si vybereme směr navinutí pírka na ramínko háčku. A nabízejí se nám jen dvě možnosti. Navázání pírka u očka háčku a jeho navinutí směrem k obloučku – zde se musí nožičky zpětně překroužkovat nití, drátkem nebo lametkou. Můžeme použít opačný postup, tj. navázat nožičky u obloučku a navinout pírko k očku. Tady se nemusí nožičky zpětně kroužkovat. Oba postupy mají své pro a proti. Začněme tedy u prvního postupu. Jako první si navážeme (až po navázání štětů či tipu) kroužkovací materiál a následovně navážeme tělíčko. U očka si přichytíme pírko a navineme jej směrem k obloučku. Až dojdeme na konec tak uchopíme kroužkovací materiál a začneme natáčet stejně pravidelné oviny, jako jsme je dělali s nožičkami. V podstatě mušku okroužkujeme. Zde musí být kroužkování v opačném směru, aby se nožičky fixovaly a nerozmotaly. Výhodou postupu je pevnost a větší odolnost mušky. Při tomto postupu můžete použít i méně kvalitní srpky. Druhý postup je o něco málo jednodušší, ale budete na něj potřebovat opravdu kvalitní srpek, který má stejnou délku větviček po celé délce stvolu (např. sedla skalpů od firmy Metz nebo Whiting). Pírko přichytíte u obloučku a navážete tělíčko. Potom pírko navinete směrem k očku. Oba postupy jsou vhodné jak na mokré tak i suché mušky. Záleží pouze na konkrétním typu mušky nebo jejím vzhledu. Pokud použijete kvalitní pravidelný srpek oběma způsoby, budou nožičky pravidelné po celé délce tělíčka. Nožičky z méně kvalitního srpku budou díky odlišným délkám větviček nepravidelné – vytvoří po navinutí konické nožičky. Tyto srpky je nejlepší vázat prvním postupem, tj. navinout pírko od očka k obloučku a okroužkovat. Celý podrobný postup můžete vidět na obrázcích u vázacího postupu.

Muška dnešní lekce bude moje oblíbená Zlatá březnovka. Je to jedna z nekonečné „březnovkové“ řady. Tentokrát v podobě jezerního přírodního palmera s dráždivým tělíčkem.

Zlatou březnovku používám na jezeře při lovu pstruhů s plovoucí šňůrou. Umisťuji ji jako horní přívěsnou v kombinaci s mokrými muškami nebo pakomáry. Někdy jí pomalu stahuji a jindy je dobré jí nechat volně propadat vodním sloupcem. To je nejlepší vyzkoušet vždy u vody.

Postup vázání:


krok 1

Upneme háček M-art FLY 610k č. 8 nebo 14 pevně do svěráčku.


krok 2

Na ramínko navážeme vázací nit a několika oviny jí pevně přichytíme.


krok 3

Od pírka kohouta, zbarvení grizzly, odtrhneme snopeček větviček. Pevně je několika oviny přichytíme na ramínko háčku.


krok 4

Postupně štěty navážeme až na pomyslnou úroveň protihrou a podvážeme je jedním ovinem pro jejich fixaci.


krok 5

Vázací nití přejdeme cca do poloviny ramínka háčku a navážeme si kroužkovací materiál. V tomto případě zlatý drátek.


krok 6

Postupně drátek navážeme podél ramínka až tam, kde jsme udělali poslední ovin při navazování štětů.


krok 7

Na vázací nit si nasoukáme – nadabujeme zlatý lametkový dabing.


krok 8

Vyrobený knotek začneme natáčet rovnoměrně a pravidelně na ramínko háčku. Oviny děláme řídké, aby tělíčko bylo co nejtenčí.


krok 9

Knotek postupně dotočíme až cca 2 mm před očko.


krok 10

U očka háčku si navážeme srpek ze slepice nebo kohouta, zbarvení grizzly. Před navázáním zbavíme konec srpku měkkého jemného peří.


krok 11

Pírko přichytíme do skřipce a začneme jej řídkými oviny natáčet směrem k ramínku háčku.


krok 12

Až oviny postupně dojdeme ke konci, tak uchopíme zlatý drátek a uděláme si dva oviny, abychom nožičky zafixovaly proti zpětnému rozmotání.


krok 13

Zlatým drátkem postupně děláme oviny až dojdeme tam, kde jsme navázali pírko na nožičky. Při kroužkování drátkem je potřeba s ním mírně kývat, aby sebou nestahoval větvičky a muška tak neztrácela tvar.


krok 14

K očku přiložíme dva výřezy z levého a pravého letkového pera bažanta (přesný popis výroby křidélek bude v další lekci) .


krok 15

Výřezy z letky stiskneme pevně mezi palec a ukazováček. Uděláme jeden pevný a rychlý ovin nití a přichytíme křidélka.


krok 16

Ostrými nůžkami pevně odstřihneme přebytečný materiál těsně u háčku a několika oviny vyvážeme tenkou hlavičku. Tím budeme mít pěkný základ pro navázání nožiček.


krok 17

Od pírka koroptve odtrhneme jemné okrajové chmýří a navážeme jej za stvol.

krok 18

Pírko uchopíme do skřipce a několika oviny jej natočíme na ramínko.

krok 19

Všechny nožičky přetáhneme dozadu a nití vyvážeme mušce jemnou decentí hlavičku. Nemusím zdůrazňovat, že je nutné si dávat pozor na to, abychom si nezavázali očko. Mušku zakončíme ztraceným uzlem.

krok 20

Hlavičku zakápneme lakem pro větší pevnost.

krok 21

Muška je hotová ! jestliže vypadá podobně jako na obrázku tak se Vám povedla. Pokud ne, tak ještě pilně trénujete do další lekce.

Případné dotazy můžete zasílat na e-mail.

Tomáš Vítek
tomucha.info@seznam.cz


Tento a další články naleznete v květnovém vydání časopisu KAJMAN