Společným jmenovatelem všech povídek je vášeň k našemu společnému koníčku – rybařině. Tato vášeň však naše „hrdiny“ často staví téměř do hemingwayovských mezních situací, ze kterých ne vždy vybřednou. Autor totiž nechává představitele svých povídek často sníst, co si navařili a navíc jsou jeho specialitou otevřené konce, které na méně přemýšlivého čtenáře musí působit tak, že příběh nebyl dokončen, v závěru zkrácen a odfláknut. Nutno říci, že někdy by se skutečně pár vět navíc hodilo, ale problémem je spíše náš návyk z filmů hollywoodské produkce, končících kýčovitým happyendem. Často je řešen taky vztah rybáře a jeho družky. Velice citlivě a trefně je zachycen právě rozpor mezi naší vášní (rybaření) a vztahem, což je konflikt, který musí řešit snad každý rybář či rybářka. Ne zřídkakdy jsou povídky nabité erotikou. V druhé polovině najdeme i povídky zabývající se posmrtným životem (Peklo to jsou ti druzí), nebo sci-fi (XAPAP and Co), které by na začátku působily „úleťácky“, ale po proniknutí do knihy a přivyknutí na Knorreho přemýšlivý styl, se nám nemohou nelíbit.

Podstatu celého eBooku vystihuje titulní povídka „Chyť nebo zemři“, ze které vám přetlumočím úryvek. Hrdina Ota je příznivcem totálního rybaření a právě si zamanul ulovit životního pstruha:

„Ale Ota si nedal říct. Od této chvíle s ním nebylo pořízení. Jezdil na Celu až do podzimu. Dokonce začal vázat všelijaké fantastické mušky, jen aby svého vyzyvatele dostal. Přestal na sebe dbát, neholil se, téměř nejedl, rodina se od něj odvrátila, děti přestaly mít tátu a vnuci dědu. Přestal brát mobil, nanejvýš mi poslal SMS, že jede na Celu, a jestli nechci jet s ním. Catch or die – chyť nebo zemři! Jinou možnost nechtěl připustit…“

Bonusem vám po dočtení knihy bude vcelku vtipný Rybářsko-Český slovník. Ebook lze zakoupit na online shopu Jiří Klíma, přístupném přes www.muskareni.cz/inshop , nebo na požádání u autora (email jknorre@seznam.cz) a to ve třech formách. Buď za 79 Kč jako přílohu emailu, za 109 Kč na CD, nebo za 169 Kč jako audiopublikaci (povídky jsou namluvené autorem).

Jako na všem nalezneme i na tomto dílku nějaké chyby. Jako například občasné překlepy, kterým se asi při této formě vydávání nejde snadno vyhnout. Mě je však svojí formou i obsahem velmi sympatické. Obrovským kladem této prvotiny je i její značná nezávislost, nebo chcete li – alternativa k „hlavnímu proudu“.

Radek Filip